Toimittajat ilman rajoja Suomi

"Vastakkainasettelu murentaa demokratiaa" - Mika Aaltola Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosikokouksessa

Jaa

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan taantuvat poliittiset prosessit murentavat demokratioita ja Suomen kaltaiset pienet maat ovat muita pahemmassa vaarassa. Aaltola kertoi näkemyksensä Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston vuosikokouksessa 11.2.2020.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola alusti Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosikokouksessa.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola alusti Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosikokouksessa.

Lehdistötiedote 11.2.2020

Toimittajat ilman rajoja, Suomi ry:n vuosikokous pidettiin Päivälehden museon tiloissa Helsingissä tiistai-itana 11.2.

Vuosikokousesitelmän piti Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Hänen mukaansa demokratiat joutuvat nyt taistelemaan olemassaolostaan kolmen vaikutuksen ristiaallokossa. Niitä ovat autoritääristen maiden harjoittama ulkoinen häirintä, rajat ylittävät erilaiset ideologiset liikkeet ja sisäisten vastakohtaisuuksien kärjistyminen. Vaikutukset tuntuvat voimakkaimmin erityisesti demokraattisten järjestelmien kriittisissä kohdissa eli vaalien ja kansanäänestysten yhteydessä.

Aaltolan mukaan näitä vaikutuksia vastaan “suuret valtiot ovat paremmin puskuroituja, ja uivat vakaammin, mutta niissä suuria luisuja on vaikea pysäyttää. Pienissä maissa romahdukset etenevät nopeimmin ja syvemmälle”.

Pienemmissä maissa kansalaiset kääntyvät helpommin kannattamaan politiikka, “joka on rajumpaa, voimallisempaa ja ajankohtaisesta jakautumasta nousevaa. Vallalle pääsevät intohimot, refleksit ja sokea usko nopeita ratkaisuja tarjoaviin poliittikkoihin ja liikkeisiin”.

Erityisesti sosiaalisella medialla on taipumus vahvistaa näitä ilmiöitä, mikä osaltaan korostaa vapaan ja riippumattoman median sekä muiden luotettavien tietolähteiden merkitystä.

Aaltolan mukaan “Kansalaisia ei enää sido yhteen isänmaallisuuden kaltainen jaettu ystävyys, vaan jaettu inho toisia kohtaan. Omat edut koetaan yhteisiä etuja tärkeämmiksi. Ulkoinen vihollinen ei enää yhdistä, vaan vastakohtien kärjistymisen myötä sille syntyy tilaisuus vaikuttaa sisäisiin kamppailuihin, joissa aiemmin vain poliittisina kilpailijoita pidetyt koetaan nyt pahempina vihollisina kuin ulkoiset toimijat”.

Aaltola arvioi, että “Yhdysvaltain marraskuiset presidentinvaalit saattavat muodostaa tärkeän saranakohdan demokratioiden jatkuvasti laajenevassa ja yhä syvenevässä luisussa”.

Jarmo Mäkelä jatkaa puheenjohtajana

Vuosikokouksessa yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin uudelleen toimittaja Jarmo Mäkelä. Hallitukseen valittiin Jessikka Aro, Julia Harjanne, Henna Hopia, Nelli Jäntti-Tuominen, Ida Kannisto, Jarmo Koponen, Pekka Pekkala ja Thomas Slätis. Hallituksen varajäseniksi tulivat Michael Godtfredsen, Hilkka Kotkamaa ja Kaijaleena Runsten.

Hyväksytystä toimintasuunnitelmasta käy ilmi, että tämän vuoden World Press Freedom Index, jossa arvioidaan lehdistön- ja sananvapauden tilaa 180 maailman maassa, julkaistaan huhtikuun lopulla.

Torstaina toukokuun 7. päivänä järjestetään Kansainvälisen lehdistön vapauden päivän päätilaisuus Helsingissä yhteistyössä muiden keskeisten sananvapausjärjestöjen kanssa.

Toimittajat ilman rajoja, Suomi ry. on kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Suomen osasto kuuluu jäsenjärjestönä voittoa tavoittelemattomaan kansainväliseen järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF).

Lisätiedot:

Jarmo Mäkelä, puheenjohtaja, +358 40 844 2609

Nelli Jäntti-Tuominen, viestintävastaava, +358 45 139 1609

Avainsanat

Kuvat

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola alusti Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosikokouksessa.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola alusti Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosikokouksessa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Toimittajat ilman rajoja Suomi
Toimittajat ilman rajoja Suomi
info@toimittajatilmanrajoja.fi


+358 40 844 2609http://www.toimittajatilmanrajoja.fi

Toimittajat ilman rajoja Suomi on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Yhä useampi toimittaja murhataan työnsä vuoksi demokraattisissa maissa” – Toimittajat ilman rajoja -vuosiraportti 2019 julkaistu17.12.2019 07:00:00 EETTiedote

Vuonna 2019 tapettiin 49 toimittajaa, mikä on alhaisin lukema 16 vuoteen. Toimittajat ilman rajoja -järjestön uunituore vuosiraportti kertoo, että toimittajia sai surmansa sota-alueella merkittävästi vähemmän kuin ennen. Maissa, joissa ei käydä sotaa kuolee nyt enemmän toimittajia kuin sota-alueilla. Journalisteja tapetaan rauhantilassa olevissa maissa yhtä paljon kuin aiemmin ja vangitsemisten määrä kasvaa. ”Yhä useampi toimittaja murhataan työnsä vuoksi demokraattisissa maissa, mikä asettaa demokratioille vakavan haasteen”, painottaa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön johtaja Christophe Deloire.

”Lehdistönvapaus ei ole ollut yhtä haavoittuvainen sitten kylmän sodan” – Eurooppaministeri Tuppurainen huolissaan sananvapaudesta2.12.2019 15:30:07 EETTiedote

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen vaatii toimittajien turvallisuuden varmistamista. Tuppurainen toi huolensa sananvapaudesta vahvasti esiin maanantaina Toimittajat ilman rajoja ry:n, Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen ja Anders Chydenius -säätiön ”Speaking Is Silver - Sananvapaus muuttuvassa Euroopassa” -tilaisuudessa Hanasaaressa. Toimittaja Jessikka Aro kertoi vakavan omakohtaisen esimerkin disinformaation voimasta: MV-lehden levittämät valeuutiset Arosta ovat saaneet yhteensä miljoonia klikkauksia.

”Kun Venäjästä kirjoittaa, Venäjä reagoi” – Sofi Oksanen ottaa vahvasti kantaa sananvapauden ja toimittajien työskentelyolosuhteiden turvaamiseksi24.10.2019 15:30:19 EESTTiedote

Kirjailija Sofi Oksasen mukaan Venäjästä kirjoittavat toimittajat ja kirjailijat joutuvat jatkuvasti Venäjän harjoittaman informaatiosodankäynnin kohteiksi. ”Kun kirjoittaa Ukrainasta tai muuten Venäjään liittyvistä asioista, Venäjä reagoi väistämättä”, kertoo itsekin Venäjän masinoiman häirinnän kohteeksi joutunut Oksanen. Toimittajat ilman rajoja ry:n järjestämässä tilaisuudessa Helsingin Kirjamessuilla otettiin muutenkin voimakkaasti kantaa sananvapauden ja demokratian turvaamisen puolesta.

Sofi Oksanen: Vihapuhe voi johtaa harvainvaltaan Suomessakin14.10.2019 14:41:29 EESTTiedote

Demokratia on uhattuna Suomessakin, koska julkisen keskustelun vaientaminen voi aiheuttaa hiljaisuuden spiraaliin, sanoo kirjailija Sofi Oksanen. ”Osa kansasta on jo antanut mandaatin vihapuheelle nostaessaan sitä käyttäviä ihmisiä eduskuntaan, mikä osaltaan normalisoi syrjivää kielenkäyttöä.” Oksanen esitti vetoomuksensa sananvapauden puolesta tänään ja ilmoitti samalla tekevänsä 15 000 euron lahjoituksen Toimittajat ilman rajoja -järjestölle. Järjestön puheenjohtajan Jarmo Mäkelän mukaan selvät vihapuherikkomukset pitäisi saattaa syyttäjän alaisiksi rikoksiksi ja organisoitua maalittamista kohdella kuin mitä tahansa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Foreign Minister Haavisto about Brexit: Decisions Need to Based on Majority Rule, Democracy Must Be Respected29.8.2019 18:50:09 EESTPress release

Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto has commented on Boris Johnson’s plan to prorogue UK parliament for five weeks. Haavisto emphasized that he does not want to offer advice nor should one intervene in the legal decisions of other EU countries. However, at the event of Reporters Without Borders, Haavisto clearly stated the principle that decisions need to be democratic and based on majority rule.

Ulkoministeri Haavisto Brexitistä: Päätöksillä oltava enemmistöpohja, demokratiaa on kunnioitettava29.8.2019 17:00:41 EESTTiedote

Ulkoministeri Pekka Haavisto otti torstaina kantaa pääministeri Boris Johnsonin pyrkimykseen pysäyttää brittiparlamentin päätöksenteko viiden viikon ajaksi. Haavisto korosti, että ei halua lähteä neuvomaan eikä muiden EU-maiden laillisiin päätöksiin pidä puuttua. Haavisto kuitenkin linjasi Toimittajat ilman rajoja -järjestön tilaisuudessa selkeästi periaatteen, että päätösten on oltava demokraattisia ja perustuttava enemmistöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme