Oulun yliopisto

Vihapuhe, informaatiovaikuttaminen, tuhlailutalous ja digiajan kuluttaja - Oulun Tieteen päivillä keskustellaan vapauden rajoista

Jaa
Vihapuhe ja informaatiovaikuttaminen haastavat avoimen tietoyhteiskunnan. Tuhlailutalouden aika on ohi. Oulun Tieteen päivillä pohditaan vapautta ja sen rajoja asiantuntijoiden ja tutkijoiden voimin neljässä eri keskustelupaneelissa ja useista eri näkökulmista. Yleisölle avoin tapahtuma pidetään kaupungin keskustassa Cafe Antell Pihassa lauantaina 30.9. klo 11 alkaen.

Vihapuhe, valemediat ja jopa valtiollinen disinformaatio haastavat maailmankuvamme. Mikä on totta, mikä vaihtoehtoista faktaa? Keskustelupaneelissa asiantuntijat kertovat, miten meihin yritetään vaikuttaa, mistä vihapuhe ja rasismi kumpuavat, kuinka erottaa valhe faktasta? Sananvapaus – vihan ja valheen rajat paneelissa ovat mukana Bonnier palkittu YLE:n toimittaja Jessikka Aro, joka on joutunut yhä jatkuvan häiriköinnin kohteeksi kirjoitettuaan ”Venäjän trolleista Suomessa”. Keskustelemassa ovat lisäksi Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala sekä rasismia tutkinut professori Vesa Puuronen.

Maailma elää jatkuvasti yli luonnonvarojensa - luonto köyhtyy ja oirehtii. Miten luonto kestää vielä ihmisen toimintaa? Kestääkö ihminen luonnon muutoksia? Keskustelupaneelissa asiantuntijat pohtivat, missä kulkee tuhlailutalouden ja kestävän kehityksen raja juuri nyt? Keskustelemassa ovat Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar, tutkimusprofessori Artti Juutinen sekä professori Juha Pekka Lunkka.

Tiede on edistänyt lukemattomin tavoin ihmiskunnan hyvinvointia, mutta tuottanut myös monia hätkähdyttäviä tapoja hallita ja manipuloida maailmaa, ympäristöämme ja jopa geenejämme. Senior advisor Suvi Ronkainen, filosofi Tuomas Tahko, aate- ja oppihistorian professori Petteri Pietikäinen ja kehitysbiologian professori Seppo Vainio pohtivat Tieteen vapaus ja rajat –keskustelupaneelissa, mikä on tieteen tehtävä ja merkitys yhteiskunnassa, pitääkö tieteellisen tiedon syntyä edelleen vapaasti vai pitääkö sille asettaa rajoja tai tiukkoja tavoitteita?

Digiajan kotitaloudesta keskustellaan perjantaina 29.9

Tieteen päivien neljäs keskustelupaneeli käsittelee digiajan kotitaloutta, kuluttajan mahdollisuuksia vaikuttaa omaan talouteensa rahoitusmarkkinoiden muuttuessa ja kulutuksen verkottuessa. Onko rahaa vapaasti saatavilla? Tunnistammeko miten ja mihin suuntaan meitä kuluttajia ohjataan markkinoinnin ja mainonnan keinoin? Keskustelupaneeli käydään jo perjantaina 29.9. Oulun yliopiston kampuksella klo 11 alkaen luentosalissa L2. Paneelissa ovat keskustelemassa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen, rahoituksen professori Jukka Perttunen, markkinoinnin professori Satu Nätti sekä tohtoriopiskelija Marianne Ylilehto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestintäjohtaja Marja Jokinen, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 083
viestinnän suunnittelija Raisa Juntunen, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 025


viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye