Oulun yliopisto

Vihapuhe, informaatiovaikuttaminen, tuhlailutalous ja digiajan kuluttaja - Oulun Tieteen päivillä keskustellaan vapauden rajoista

Jaa

Vihapuhe ja informaatiovaikuttaminen haastavat avoimen tietoyhteiskunnan. Tuhlailutalouden aika on ohi. Oulun Tieteen päivillä pohditaan vapautta ja sen rajoja asiantuntijoiden ja tutkijoiden voimin neljässä eri keskustelupaneelissa ja useista eri näkökulmista. Yleisölle avoin tapahtuma pidetään kaupungin keskustassa Cafe Antell Pihassa lauantaina 30.9. klo 11 alkaen.

Vihapuhe, valemediat ja jopa valtiollinen disinformaatio haastavat maailmankuvamme. Mikä on totta, mikä vaihtoehtoista faktaa? Keskustelupaneelissa asiantuntijat kertovat, miten meihin yritetään vaikuttaa, mistä vihapuhe ja rasismi kumpuavat, kuinka erottaa valhe faktasta? Sananvapaus – vihan ja valheen rajat paneelissa ovat mukana Bonnier palkittu YLE:n toimittaja Jessikka Aro, joka on joutunut yhä jatkuvan häiriköinnin kohteeksi kirjoitettuaan ”Venäjän trolleista Suomessa”. Keskustelemassa ovat lisäksi Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala sekä rasismia tutkinut professori Vesa Puuronen.

Maailma elää jatkuvasti yli luonnonvarojensa - luonto köyhtyy ja oirehtii. Miten luonto kestää vielä ihmisen toimintaa? Kestääkö ihminen luonnon muutoksia? Keskustelupaneelissa asiantuntijat pohtivat, missä kulkee tuhlailutalouden ja kestävän kehityksen raja juuri nyt? Keskustelemassa ovat Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar, tutkimusprofessori Artti Juutinen sekä professori Juha Pekka Lunkka.

Tiede on edistänyt lukemattomin tavoin ihmiskunnan hyvinvointia, mutta tuottanut myös monia hätkähdyttäviä tapoja hallita ja manipuloida maailmaa, ympäristöämme ja jopa geenejämme. Senior advisor Suvi Ronkainen, filosofi Tuomas Tahko, aate- ja oppihistorian professori Petteri Pietikäinen ja kehitysbiologian professori Seppo Vainio pohtivat Tieteen vapaus ja rajat –keskustelupaneelissa, mikä on tieteen tehtävä ja merkitys yhteiskunnassa, pitääkö tieteellisen tiedon syntyä edelleen vapaasti vai pitääkö sille asettaa rajoja tai tiukkoja tavoitteita?

Digiajan kotitaloudesta keskustellaan perjantaina 29.9

Tieteen päivien neljäs keskustelupaneeli käsittelee digiajan kotitaloutta, kuluttajan mahdollisuuksia vaikuttaa omaan talouteensa rahoitusmarkkinoiden muuttuessa ja kulutuksen verkottuessa. Onko rahaa vapaasti saatavilla? Tunnistammeko miten ja mihin suuntaan meitä kuluttajia ohjataan markkinoinnin ja mainonnan keinoin? Keskustelupaneeli käydään jo perjantaina 29.9. Oulun yliopiston kampuksella klo 11 alkaen luentosalissa L2. Paneelissa ovat keskustelemassa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen, rahoituksen professori Jukka Perttunen, markkinoinnin professori Satu Nätti sekä tohtoriopiskelija Marianne Ylilehto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestintäjohtaja Marja Jokinen, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 083
viestinnän suunnittelija Raisa Juntunen, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 025

viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Hyvä fyysinen kunto suojaa sydäntä11.12.2017 10:03Tiedote

Arvostetussa Medicine & Science in Sports & Exercise-lehdessä julkaistu oululainen tutkimus osoittaa, että fyysinen kunto on tärkeämpi sydäntä suojaava tekijä kuin kehon rasvan määrä tai fyysinen arki-aktiivisuus. Tulokset viittaavat siihen, että elintapamuutoksissa tulisi ensisijaisesti keskittyä fyysisen kunnon parantamiseen sydänterveyden edistämiseksi. Toki fyysistä kuntoa voidaan kohottaa lisäämällä arki-aktiivisuutta, jolla on myös fyysisestä kunnosta riippumattomia vaikutuksia sydänterveyteen.

Oulun yliopisto selvittämään ikiroudan sulamisen terveysvaikutuksia7.12.2017 01:00Tiedote

Oulun yliopisto on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa ryhdytään selvittämään ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla. EU -rahoitteisessa Nunataryuk -projektissa tutkitaan, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa herkkään ympäristöön, sulattaa ikiroutaa, nostaa merenpintaa ja kuinka muutokset vaikuttavat ihmisten elinkeinoihin, terveyteen ja yhteisöihin. Tutkimusalueina ovat Pohjois-Amerikka, Grönlanti ja Huippuvuoret sekä Itä-Siperia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme