Vihapuhe, informaatiovaikuttaminen, tuhlailutalous ja digiajan kuluttaja - Oulun Tieteen päivillä keskustellaan vapauden rajoista

Vihapuhe, valemediat ja jopa valtiollinen disinformaatio haastavat maailmankuvamme. Mikä on totta, mikä vaihtoehtoista faktaa? Keskustelupaneelissa asiantuntijat kertovat, miten meihin yritetään vaikuttaa, mistä vihapuhe ja rasismi kumpuavat, kuinka erottaa valhe faktasta? Sananvapaus – vihan ja valheen rajat paneelissa ovat mukana Bonnier palkittu YLE:n toimittaja Jessikka Aro, joka on joutunut yhä jatkuvan häiriköinnin kohteeksi kirjoitettuaan ”Venäjän trolleista Suomessa”. Keskustelemassa ovat lisäksi Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala sekä rasismia tutkinut professori Vesa Puuronen.
Maailma elää jatkuvasti yli luonnonvarojensa - luonto köyhtyy ja oirehtii. Miten luonto kestää vielä ihmisen toimintaa? Kestääkö ihminen luonnon muutoksia? Keskustelupaneelissa asiantuntijat pohtivat, missä kulkee tuhlailutalouden ja kestävän kehityksen raja juuri nyt? Keskustelemassa ovat Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar, tutkimusprofessori Artti Juutinen sekä professori Juha Pekka Lunkka.
Tiede on edistänyt lukemattomin tavoin ihmiskunnan hyvinvointia, mutta tuottanut myös monia hätkähdyttäviä tapoja hallita ja manipuloida maailmaa, ympäristöämme ja jopa geenejämme. Senior advisor Suvi Ronkainen, filosofi Tuomas Tahko, aate- ja oppihistorian professori Petteri Pietikäinen ja kehitysbiologian professori Seppo Vainio pohtivat Tieteen vapaus ja rajat –keskustelupaneelissa, mikä on tieteen tehtävä ja merkitys yhteiskunnassa, pitääkö tieteellisen tiedon syntyä edelleen vapaasti vai pitääkö sille asettaa rajoja tai tiukkoja tavoitteita?
Digiajan kotitaloudesta keskustellaan perjantaina 29.9
Tieteen päivien neljäs keskustelupaneeli käsittelee digiajan kotitaloutta, kuluttajan mahdollisuuksia vaikuttaa omaan talouteensa rahoitusmarkkinoiden muuttuessa ja kulutuksen verkottuessa. Onko rahaa vapaasti saatavilla? Tunnistammeko miten ja mihin suuntaan meitä kuluttajia ohjataan markkinoinnin ja mainonnan keinoin? Keskustelupaneeli käydään jo perjantaina 29.9. Oulun yliopiston kampuksella klo 11 alkaen luentosalissa L2. Paneelissa ovat keskustelemassa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen, rahoituksen professori Jukka Perttunen, markkinoinnin professori Satu Nätti sekä tohtoriopiskelija Marianne Ylilehto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
viestintäjohtaja Marja Jokinen, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 083
viestinnän suunnittelija Raisa Juntunen, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 025
viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme