Oulun yliopisto

Vihapuhe, informaatiovaikuttaminen, tuhlailutalous ja digiajan kuluttaja - Oulun Tieteen päivillä keskustellaan vapauden rajoista

Jaa

Vihapuhe ja informaatiovaikuttaminen haastavat avoimen tietoyhteiskunnan. Tuhlailutalouden aika on ohi. Oulun Tieteen päivillä pohditaan vapautta ja sen rajoja asiantuntijoiden ja tutkijoiden voimin neljässä eri keskustelupaneelissa ja useista eri näkökulmista. Yleisölle avoin tapahtuma pidetään kaupungin keskustassa Cafe Antell Pihassa lauantaina 30.9. klo 11 alkaen.

Vihapuhe, valemediat ja jopa valtiollinen disinformaatio haastavat maailmankuvamme. Mikä on totta, mikä vaihtoehtoista faktaa? Keskustelupaneelissa asiantuntijat kertovat, miten meihin yritetään vaikuttaa, mistä vihapuhe ja rasismi kumpuavat, kuinka erottaa valhe faktasta? Sananvapaus – vihan ja valheen rajat paneelissa ovat mukana Bonnier palkittu YLE:n toimittaja Jessikka Aro, joka on joutunut yhä jatkuvan häiriköinnin kohteeksi kirjoitettuaan ”Venäjän trolleista Suomessa”. Keskustelemassa ovat lisäksi Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala sekä rasismia tutkinut professori Vesa Puuronen.

Maailma elää jatkuvasti yli luonnonvarojensa - luonto köyhtyy ja oirehtii. Miten luonto kestää vielä ihmisen toimintaa? Kestääkö ihminen luonnon muutoksia? Keskustelupaneelissa asiantuntijat pohtivat, missä kulkee tuhlailutalouden ja kestävän kehityksen raja juuri nyt? Keskustelemassa ovat Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar, tutkimusprofessori Artti Juutinen sekä professori Juha Pekka Lunkka.

Tiede on edistänyt lukemattomin tavoin ihmiskunnan hyvinvointia, mutta tuottanut myös monia hätkähdyttäviä tapoja hallita ja manipuloida maailmaa, ympäristöämme ja jopa geenejämme. Senior advisor Suvi Ronkainen, filosofi Tuomas Tahko, aate- ja oppihistorian professori Petteri Pietikäinen ja kehitysbiologian professori Seppo Vainio pohtivat Tieteen vapaus ja rajat –keskustelupaneelissa, mikä on tieteen tehtävä ja merkitys yhteiskunnassa, pitääkö tieteellisen tiedon syntyä edelleen vapaasti vai pitääkö sille asettaa rajoja tai tiukkoja tavoitteita?

Digiajan kotitaloudesta keskustellaan perjantaina 29.9

Tieteen päivien neljäs keskustelupaneeli käsittelee digiajan kotitaloutta, kuluttajan mahdollisuuksia vaikuttaa omaan talouteensa rahoitusmarkkinoiden muuttuessa ja kulutuksen verkottuessa. Onko rahaa vapaasti saatavilla? Tunnistammeko miten ja mihin suuntaan meitä kuluttajia ohjataan markkinoinnin ja mainonnan keinoin? Keskustelupaneeli käydään jo perjantaina 29.9. Oulun yliopiston kampuksella klo 11 alkaen luentosalissa L2. Paneelissa ovat keskustelemassa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen, rahoituksen professori Jukka Perttunen, markkinoinnin professori Satu Nätti sekä tohtoriopiskelija Marianne Ylilehto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestintäjohtaja Marja Jokinen, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 083
viestinnän suunnittelija Raisa Juntunen, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 025

viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

6G-tutkija Mehdi Bennisille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi2.12.2020 13:10:22 EETTiedote

Langattoman tietoliikenteen apulaisprofessori Mehdi Bennis Oulun yliopistosta on saanut merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä sähkö- ja tietotekniikan alan tieteellinen ja ammatillinen seura IEEE on myöntänyt hänelle IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilölle, jolla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti.

Automatisoitu ja liikuteltava röntgenlaite parantamaan ja nopeuttamaan terveyspalveluja – prototyyppi rakenteilla potilastestejä varten2.12.2020 06:00:00 EETTiedote

Tapaturma kuten kaatuminen laskettelurinteessä vaatii yleensä potilaan kipeytyneen raajan röntgenkuvausta ja sitä varten matkaa lähimpään sairaalaan tai päivystävään terveyskeskukseen. Lähitulevaisuudessa kuvantamispalvelut voidaan tuoda lähemmäksi potilasta. Oululaistutkijat kehittävät parhaillaan pienikokoista radiologista kuvantamislaitetta, jota jopa potilas itse pystyisi tarvittaessa käyttämään. Helppokäyttöisen ja joustavasti sijoitettavan röntgenlaitteen avulla voidaan paitsi parantaa terveyspalvelujen saavutettavuutta myös saada aikaan tuntuvia kustannussäästöjä terveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa.

Pohjois-Suomen metalli- ja konepajayritysten yhteisö tavoittelee verkostoitumista eurooppalaiseen yhteistyöhön1.12.2020 10:10:11 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat -tutkimusryhmälle sekä Oulun ammattikorkeakoululle yhteensä 240 000 euron rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) Pohjois-Suomen metalli- ja konepajayritysten sekä alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteisön verkostoimiseksi entistä tiiviimmin eurooppalaiseen yhteistyöhön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme