Vihdin kunta

Vihdin uudella Campuksella liikkuu kaikki modernia pedagogiaa tukien

Jaa

8.8.2019 Vihdin kirkonkylällä, Hiidenveden rannalla, otettiin käyttöön uusi koulu- sekä kulttuuri- ja vapaa-ajankeskus Campus. Rakennus tukee nykyistä opetussuunnitelmaa ja taipuu yksilön tai ryhmän tarpeisiin. Seinät ja tuolit ovat liikuteltavia ja myös nuoret saavat liikkua koulutunneillakin. Naapuriin on avautumassa monipuolinen liikuntahalli. Marraskuussa avautuvassa kirjastossa on moderneja ratkaisuja eri-ikäisille. Vihdissä puhutaan myös siitä, onko uudella koululla ehkä Suomen kaunein sijainti.

Vihdin Campuksen koulurakennus 22.8.2019 Kuva Vihdin kunta, kuvaaja Hanna Jokitöyrä
Vihdin Campuksen koulurakennus 22.8.2019 Kuva Vihdin kunta, kuvaaja Hanna Jokitöyrä

Campus rakentuu nopeasti monipuoliseksi kokonaisuudeksi

Campuksen koulun uudisrakennusosan rakentaminen aloitettiin tammikuussa 2018 ja jo 5.7.2019 koulurakennus luovutettiin Vihdin kunnalle. Pääurakoitsijana toimii Oy Rakennuskultti Ab.

Campuksen koulurakennukseen mahtuu opiskelemaan 600 oppilasta 4.-9. –luokille. Tällä hetkellä koulussa on 570 oppilasta.

Campus valikoitui alkujaan työnimeksi siksi, että Vihdin yhteiskoulu, osa Pappilanpellon koulusta, kirjasto ja nuorisotilat ja oppilashuolto ovat samassa rakennuksessa ja alueella on muitakin kehityskohteita. Eri kunnan palvelumuodot kohtaavat eri ikäisiä ihmisiä ja ammattialojen edustajia. Kokonaisuus elävöittää koko kirkonkylää ja avaa uusia yhteistyömahdollisuuksia.

”Tästä voi syntyä jotain sellaista uutta, jota ei vielä osata ajatellakaan”, pohtii osin Campuksessa toimivan Pappilanpellon koulun rehtori Jarmo Annala. 

Kouluelämä Campuksella on liikettä täynnä

”Lapset ovat tykänneet valoisasta ja avarasta koulusta. Erityisesti rullilla liikkuvat, pyörivät tuolit ja pienet sohvanurkkaukset sähköpistokkeilla ovat suosittuja”, kertoo Jarmo Annala.

Campuksessa toimivan toisen koulun, Vihdin yhteiskoulun, rehtori Minna Kela kehuu tiloja: ”täällä on paljon mahdollisuuksia eriyttää ja yhdistää tiloja. Aulamme eivät ole tyhjiä, vaan ne ovat opiskelukäytössä.”

Kalusteet ovat helposti siirreltäviä, pehmeitä ja ergonomisia. Oppilas voi työskennellä istuen tai seisten. Joustavat tuolit antavat periksi liikkeelle, mitä monet oppilaat tarvitsevat oppituntien aikana. Osassa luokista on rauhallisia seinällisiä istumapaikkoja.

Yhdessä tekeminen helpottuu ja korostuu. Nykyaikaisia oppimisympäristöjä ovat kahden luokan ja kahden opettajan yhteiset tilat, minkä siirtoseinät mahdollistavat. Opettajat pystyvät paremmin ohjaamaan oppilaita perinteisen opettamisen sijaan.

”Tämä myös haastaa opettajia uudella tavalla”, Minna Kela sanoo.

Modernia tekniikkaa ja erityisratkaisuja oppimisen tueksi

Koulurakennuksen sisältä löytyy kaksi muuta "rakennusta". Kyseessä ovat pienet harjakattoiset oppimispesät, jossa oppilaat saavat rauhaa. Lisäksi rakennuksessa on yhden oppilaan ”koloja”.

Energiaa säästävänä ratkaisuna valaistus on automaattisesti säätyvä. Moderni ilmastointi säätyy sen mukaan, kuinka paljon ihmisiä on kyseisessä tilassa.

Joka oppimistilassa on kosketusnäytöt, joita on mahdollisuus käyttää myös välituntisin. Koulussa tuetaan oppilaan omaa uteliaisuutta. Langaton verkko kattaa koko koulun. Joka luokassa on median monipuolista käyttöä tukeva näyttö, joka toimii myös tussitauluna.

Campusalueelle valmistuu uusi liikuntahalli syksyllä

”Hallin vastaanotto on syyskuussa, jolloin alkaa sen kalustaminen”, sanoo Vihdin kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen. Liikuntahallissa on täysmittainen salibandykenttä. Halli on jaettavissa kolmeen osastoon. Halli mahdollistaa myös mm. seuraavien lajien harrastamisen: lentopallo, koripallo, käsipallo ja tennis. Tilat ovat varattavissa ensi vuoden puolella.

Lähiliikuntapaikkojen toteuttaminen alkaa ensi vuonna ja koulun uusi piha tulee entisen, nyt lähes kokonaan puretun, Vihdin yhteiskoulun vanhimman osan paikalle.

Kirjasto aforismikokoelmineen avataan Campuksella marraskuussa

”Kirkonkylän kirjasto on kaikkien kirjasto, vaikka muuttaakin samaan rakennukseen koulujen kanssa”, kertoo Hanna Laitinen, Vihdin kunnan kirjastotoimenjohtaja. ” Omatoimikirjaston aukioloaikoja aiotaan aikaistaa ja henkilökunta on jo etukäteen innoissaan suurten ikkunoiden takana olevasta järvimaisemasta”, Hanna Laitinen jatkaa.

Turun Kaupunginkirjastonkin sisustuksen suunnittelussa mukana ollut sisustusarkkitehti Päivi Meuronen suunnitteli kirjaston erityistarpeita palvelevia ratkaisuja.

Uutta kirjastolla on eri tarpeiden joustavampi palveleminen. Kirjastossa on etätyöskentelypaikkoja, tiloja hiljaiselle työskentelylle, lehtienlukusali ja vuokrattava monitoimitila tieto- ja viestintäteknologia -varustuksella. Nuortenosastolla hyllyt rajaavat rentoa oleskelutilaa ja lastenosastolla on ”lukukuutioita” perinteisten tuolien sijaan.

Erikoisuutena kirjastolla on Suomen tasolla poikkeuksellisen hyvä – ja tunnustettu - aforismikokoelma, joka siirtyy muutossa Campukselle.

Campuksen nuorisotila täydentää kokonaisuuden

Keskiössä ovat nuoret riippumatta siitä, missä he Campuksella ovat. Kahden luokan kokoinen nuorisotila omalla keittiöllä ja liikkuvalla väliseinällä on kirjaston välittömässä yhteydessä. Koulun puolella olevat tilat, kuten mediateekki, ovat kaikki tarvittaessa nuorisotoimen käytössä. Toimintojen sijoittuminen kuvastaa tämän päivän ajattelua eri tahojen joustavasta yhteistyöstä, jota Vihdissä on aikomuksena syventää. Nuorisotoimen toimintaa onkin suunnitteilla myös koulunaikaan. Nuorisotila aloittaa toimintansa kirkonkylän Campuksella viimeistään syyskuussa.

Vihkiäiset ja Vihdin koululaitosjuhla järjestetään tammikuussa 2020

Vihdissä ”korkeamman kansakoulun perustaminen pitäjään” otettiin esille kuntakokouksessa 30.1.1870. Campuksen vihkiäiset on suunniteltu pidettäväksi 30.1.2020. Tällöin koululaitoksen 150 –vuotisjuhla yhdistyy uuden koulurakennuksen vihkiäisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Campus-hanke: tekninen johtaja Matti Kokkinen, Vihdin kunta, matti.kokkinen@vihti.fi, 0440421347
Campuksen tilat: kehittämispäällikkö Timo Tuomi, Vihdin kunta, timo.tuomi@vihti.fi, 0503539749
Vihdin yhteiskoulu: rehtori Minna Kela, Vihdin kunta, minna.kela@vihti.fi, 0503689782
Pappilanpellon koulu: rehtori Jarmo Annala, Vihdin kunta, jarmo.annala@vihti.fi, 0505315773
Kirkonkylän kirjasto: kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen, Vihdin kunta, hanna.laitinen@vihti.fi, 044 042 1149

Kuvat

Vihdin Campuksen koulurakennus 22.8.2019 Kuva Vihdin kunta, kuvaaja Hanna Jokitöyrä
Vihdin Campuksen koulurakennus 22.8.2019 Kuva Vihdin kunta, kuvaaja Hanna Jokitöyrä
Lataa
Maisema Campuksen koulurakennuksen neuvotteluhuoneesta Kuva Vihdin kunta, kuvaaja Hanna Jokitöyrä
Maisema Campuksen koulurakennuksen neuvotteluhuoneesta Kuva Vihdin kunta, kuvaaja Hanna Jokitöyrä
Lataa
Vihdin Campus. Koulun työskentelyaulassa. Kuva ©Lekolar, kuvaaja Tommi Kinnunen
Vihdin Campus. Koulun työskentelyaulassa. Kuva ©Lekolar, kuvaaja Tommi Kinnunen
Lataa
Vihdin Campus. Ryhmätyötalo koulussa. Kuva ©Lekolar, kuvaaja Tommi Kinnunen
Vihdin Campus. Ryhmätyötalo koulussa. Kuva ©Lekolar, kuvaaja Tommi Kinnunen
Lataa
Oppilaat keskittyvät Vihdin Campuksessa. Kuva ©Lekolar, kuvaaja Tommi Kinnunen
Oppilaat keskittyvät Vihdin Campuksessa. Kuva ©Lekolar, kuvaaja Tommi Kinnunen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihdin kunta
Vihdin kunta
Asemantie 30
03100 NUMMELA

https://www.vihti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihdin kunta

Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Menestyjien puistoon28.5.2020 14:27:27 EESTTiedote

Nummelassa sijaitsevaan Menestyjien puistoon istutetaan jälleen puita vihtiläisten menestyjien kunniaksi. Koska koronapandemia on aiheuttanut muun muassa kulttuuritilaisuuksien ja kansainvälisten arvokilpailujen peruuntumisia, Vihdin kunta palkitsee tänä vuonna puulla aiempien vuosien menestyjiä urheilun ja kulttuurin saralta. Ehdotuksia puiden saajiksi kerätään kuntalaisilta.

Vihdin kunnan talouden Vihta-tasapainotusohjelman päivittäminen: kysely kuntalaisille ja henkilöstölle22.5.2020 14:44:15 EESTTiedote

Vihdin kunta ottaa vuonna 2019 hyväksytyn Vihta-tasapainotusohjelman uudelleen tarkasteluun ja avaa kyselyn kehittämisideoista kuntalaisille ja kunnan henkilöstölle. Alun perin vuosille 2020–2022 laaditun tasapainotusohjelman arvioidut talousvaikutukset olisivat olleet 11 570 655 euroa. Nyt niin Suomen kuntakentän kuin Vihdin kunnan talousnäkymien heikentyessä äkillisesti koronapandemian takia alkuvuoden 2020 aikana tarvitaan uusia sopeutustoimenpiteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme