Vihdin kunta

Vihtiläisen urheiluseuran vanhustyö sai merkittävän rahoituksen

Jaa

Vihtiläisen Nummelan Palloseuran (NuPS) vuodesta 2014 asti toteuttama vanhustyö on saanut rahoituksen Uudenmaan liitolta ja Tuovi Siiri Hännisen säätiöltä. Wirtaa vihtiläisille vanhuksille -hanke vie liikunnan kotiin asti ikäihmisille, jotka eivät heikon toimintakykynsä vuoksi voi osallistua kodin ulkopuolisiin kunnan toimintoihin. Käynnit ovat vanhuksille ja Vihdin kunnalle maksuttomia.

Hankkeessa tuetaan vanhusten omatoimisuutta, opetellaan hyödyntämään digitaalisuutta ja aktivoidaan ikäihmisistä vertaisohjaajia. Kuva: Nummelan Palloseura
Hankkeessa tuetaan vanhusten omatoimisuutta, opetellaan hyödyntämään digitaalisuutta ja aktivoidaan ikäihmisistä vertaisohjaajia. Kuva: Nummelan Palloseura

- Rahoitus mahdollistaa sen, että voimme liikuttaa ikäihmisiä seuraavat kolme vuotta kahden päätoimisen työntekijän voimin. Tavoitteemme on, että toiminnassa on mukana viikoittain sata vihtiläistä vanhusta, iloitsee NuPS:n kehityspäällikkö Timo Tuomi.

- Vihdin väestö ikääntyy kahdeksanneksi nopeimmin ja on todella tärkeää, että tämän kaltaisilla hankkeilla voimme tukea iäkkäiden hyvinvointia. Koronapandemian myötä tälle on tarvetta enemmän kuin koskaan, sanoo Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola.

Vanhustyön käytännön toteutuksesta vastaavat NuPSin liikunnanohjaajat. Hankkeessa ovat mukana myös Vihdin kunta sekä Perusturvakuntayhtymä Karviaisen fysioterapia ja lääkärit. Toimintaa on tukenut vuodesta 2014 alkaen Tuovi Siiri Hännisen säätiö ja vuosina 2018-2020 STEA. Uudenmaan liiton hanketuki on myönnetty vuosille 2021-2023. Se maksetaan Uudenmaan kasvun ja elinvoiman tukemisen rahoituksesta (UKKE), joka edistää yhteiskunnan turvallista palautumista koronakriisistä ja lieventää kriisin pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Hankkeen vuosikustannukset ovat noin 100 000 euroa, josta Uudenmaan liiton UKKE-rahoituksen osuus on noin 55 000 euroa ja Tuovi Siiri Hännisen säätiön osuus noin 45 000 euroa vuodessa.

- Hankkeessa tuetaan koronasta toipumista vahvistamalla vanhusten omatoimisuutta. Tavanomaisen toiminnan lisäksi hankkeessa otetaan käyttöön uudella tavalla etälaitteita, opetellaan hyödyntämään digitaalisuutta ja aktivoidaan ikäihmisistä vertaisohjaajia, sanoo Uudenmaan liiton suunnittelupäällikkö Ulla-Mari Karhu.

- Tässä yhteistyöhankkeessa kolmannella sektorilla on vahva toteuttajan rooli, mikä on ainutlaatuista myös valtakunnallisella tasolla. Yhteinen tavoitteemme on tukea yksin asuvien vanhusten elämänlaatua, vahvistaa heidän toimintakykyään ja lisätä kotona asumisen mahdollisuuksia, summaa hankkeen antia Tuovi Siiri Hännisen säätiön hallituksen puheenjohtaja Antti Lehtinen.

Ennaltaehkäisevä työ tuottaa merkittäviä säästöjä ja etuja

- Jos voimme hankkeessa pidentää vaikkapa 20 vanhuksen kotona asumista vuodella, se säästää tehostetusta palveluasumisesta noin 0,8 miljoonaa euroa tai kotihoidosta noin 0,4 miljoonaa euroa. Hyvä lihaskunto ehkäisee myös tapaturmia, kuten liukastumisia ja kaatumisia, joiden hoitokulut voivat nousta satoihin tuhansiin, toteaa Perusturvakuntayhtymä Karviaisen johtaja Timo Turunen.

Wirtaa vihtiläisille vanhuksille -hankkeen tärkein anti on kuitenkin inhimillisessä näkökulmassa ja ikäihmisten elämänlaadun paranemisessa. Toiminta- ja liikuntakyky ovat kotona selviämisen edellytys.

- Tiedämme jo nyt, että korona-aika on lisännyt entisestään vanhusten yksinäisyyttä ja passivoinut heitä. Vaarana on, että koronapandemiaa seuraa laaja laitoshoitoon siirtymisen aalto. Kun voimme tukea ikäihmisten aktiivisuutta sekä lisätä tai ylipäätään mahdollistaa esimerkiksi ulkona liikkumista, voi sillä olla yksin asuvalle vanhukselle mittaamattoman suuri merkitys, sanoo Timo Tuomi.

Hankkeen ainutlaatuista toimintatapaa on tarkoitus levittää Uudellamaalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Timo Tuomi, kehityspäällikkö, Nummelan Palloseura (NuPS)
puh. 0500 670 254, timo.tuomi@nups.fi

Kari Liukko, asiamies, Tuovi Siiri Hännisen säätiö
puh. 040 842 9496, kari.liukko@tsh-saatio.fi

Ulla-Mari Karhu, suunnittelupäällikkö, Uudenmaan liitto
puh. 044 353 3017, ulla-mari.karhu@uudenmaanliitto.fi

Kuvat

Hankkeessa tuetaan vanhusten omatoimisuutta, opetellaan hyödyntämään digitaalisuutta ja aktivoidaan ikäihmisistä vertaisohjaajia. Kuva: Nummelan Palloseura
Hankkeessa tuetaan vanhusten omatoimisuutta, opetellaan hyödyntämään digitaalisuutta ja aktivoidaan ikäihmisistä vertaisohjaajia. Kuva: Nummelan Palloseura
Lataa
Toiminta- ja liikuntakyky ovat kotona selviämisen edellytys. Kuva: Nummelan Palloseura
Toiminta- ja liikuntakyky ovat kotona selviämisen edellytys. Kuva: Nummelan Palloseura
Lataa
Vanhustyön käytännön toteutuksesta vastaavat NuPSin liikunnanohjaajat. Kuva: Nummelan Palloseura
Vanhustyön käytännön toteutuksesta vastaavat NuPSin liikunnanohjaajat. Kuva: Nummelan Palloseura
Lataa
Wirtaa vihtiläisille vanhuksille -hankkeen tärkein anti on inhimillisessä näkökulmassa ja ikäihmisten elämänlaadun paranemisessa. Kuva: Nummelan Palloseura
Wirtaa vihtiläisille vanhuksille -hankkeen tärkein anti on inhimillisessä näkökulmassa ja ikäihmisten elämänlaadun paranemisessa. Kuva: Nummelan Palloseura
Lataa
Vihtiläisessä NuPSissa on noin tuhat eri ikäistä aktiivista harrastajaa. Kuva: Nummelan Palloseura
Vihtiläisessä NuPSissa on noin tuhat eri ikäistä aktiivista harrastajaa. Kuva: Nummelan Palloseura
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihdin kunta
Vihdin kunta
Asemantie 30
03100 NUMMELA

https://www.vihti.fi

Nummelan Palloseura (NuPS)

Nummelan Palloseura on vuonna 1964 perustettu urheiluseura, jonka lajitarjonta kattaa nykyisin jalkapallon ja futsalin. Seurassa on noin tuhat eri ikäistä aktiivista harrastajaa. NuPS tarjoaa harraste- ja kilpailutoiminnan lisäksi myös päiväkotiliikuntaa, liikuntakerhoja sekä vanhustyötä.

Vihdin kunta

Vihdin kunta eli "Aktiivisten ihmisten Vihti" sijaitsee 45 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä, Turun moottoritien ja valtatie 25:n risteyskohdassa. Vihdissä asuu lähes 30 000 asukasta ja yrityksiä on noin 3 000. Kunnan päätaajama on Nummela. Vihdin historia ulottuu yli 500 vuoden päähän.

Luonto on Vihdissä aina lähellä. Suurin osa Nuuksion kansallispuistosta sijaitsee Vihdissä, kunnan tärkein vesistö Hiidenvesi on osa Etelä-Suomen laajinta vesistöaluetta ja Salpausselkään kuuluva Nummelan harju kulkee kunnan läpi. Vihdin moni-ilmeinen luonto tarjoaa erinomaiset ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet.

Lisätietoja: vihti.fi ja visitvihti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihdin kunta

Vihdissä käyttöön UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli11.2.2021 10:54:18 EETTiedote

Vihti on Suomen UNICEFin toimesta valittu mukaan Lapsiystävällinen kunta -malliin ja aloittaa sen mukaisen kehittämistyön. - Malli tulee toimimaan arjen työkaluna, jonka avulla Vihti pyrkii parantamaan lasten oikeuksien toteutumista mahdollisimman hyvin kaikissa kunnan palveluissa ja päätöksenteossa, kertoo vastaavana kuraattorina ja Vihdin kunnassa Lapsiystävällinen kunta -koordinaattorina toimiva Emmi Romppainen. Mallin myötä kuntaan perustetaan koordinaatioryhmä, johon kuuluu viranhaltijoita kunnan eri toimialoilta sekä lasten ja nuorten, kuntapäättäjien ja kolmannen sektorin edustaja. - Kun koordinaatioryhmä kootaan kunnan sisältä poikkileikkaavasti, sillä varmistamme sen, että malli läpäisee kunnan kaikki toiminnot ja voimme tehdä kehitystyötä kokonaisvaltaisesti, Romppainen jatkaa. UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -toiminnassa on mukana jo 44 kuntaa. Näissä 44 kunnassa asuu lähes puolet Suomessa asuvista lapsista. Vuonna 2021 yhteistyö käynnistyy kahdeksan uuden kunnan kanssa, jo

EI RUUHKAMAKSUILLE - Pääkaupunkiseudun kehyskunnat, yrittäjät ja elinkeinoelämä: ruuhkamaksut olisivat päästövähennyskeinona epätasa-arvoinen ja elinkeinoelämän kannalta haitallinen11.2.2021 07:00:00 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun 10 kehyskuntaa eli KUUMA-seutu, Helsingin sekä Uudenmaan Yrittäjät ja Helsingin seudun kauppakamari vastustavat ruuhkamaksujen käyttöönottoa pääkaupunkiseudulla. Ne lisäisivät suhteellisesti eniten matalapalkka-alalla työskentelevien työmatkakuluja. Ruuhkamaksut aiheuttaisivat hankaluuksia myös pienikatteiselle palvelutyölle, jossa joudutaan liikkumaan autolla päivän aikana paikasta toiseen.

Matalasta kiinteistöverosta Vihdin valtti?13.11.2020 13:27:10 EETTiedote

Monissa kunnissa nähdään tänä syksynä veronkorotuksia, sillä koronapandemia on ajanut jo ennestään taloushaasteiden kanssa painivat kunnat ja kaupungit ahtaalle. - Verojen nosto on usein helppo keino tasapainottaa kunnan taloutta. Kunnanvaltuuston tuorein päätöksin Vihdin kunta jatkaa kuitenkin historiallista jatkumoa, jossa kunnallisveroon ja kiinteistöveroon ei tehdä korotuksia. Vihti ei ole vuoden 2015 jälkeen korottanut lainkaan veroprosentteja. Päinvastoin, Vihdissä verot ovat laskeneet siten, että kiinteistöverojen tarkastelussa kunta on yksi Uudenmaan alhaisimmista verottajista, kertoo kunnanjohtaja Erkki Eerola. Ylen lokakuussa tekemässä vertailussa Vihdin kerrotaan laskeneen vakituisen asunnon kiinteistöveroa 25 prosenttia vuodesta 2010 lähtien ja olevan siten eniten kyseistä veroa laskenut kunta. - Alhaisen kiinteistöveron voi nähdä ehdottomasti myös Vihdin valttina. Tämä saattaa kiinnostaa uusien kuntalaisten lisäksi erityisesti suuria liike- ja tuotantotiloja vaativia yrity

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme