Voisiko ratkaisu Euroopan tuottavuusongelmaan löytyä aineettomista investoinneista? – tutkimustulokset positiivisia

Vaasan yliopiston johtaman ja EU:n horisonttiohjelman rahoittaman Globalinto-tutkimushankkeen tulosten mukaan aineeton pääoma on tärkeä kasvun lähde ja selittää noin puolet työn tuottavuuden kasvusta. Lisäksi tutkimuksen mukaan aineettoman pääoman muodoista johtamisosaamisen ja markkinoinnin vaikutus teknologiseen muutokseen on kasvussa ja selittää jopa kolmasosan tuottavuuden kasvusta.
Globalinto-hankkeen johtaja, Vaasan yliopiston taloustieteen professori Hannu Piekkola sanookin, että Euroopan talouskasvu voisi saada vauhtia investoinneilla aineettomaan pääomaan ja sen laatuun sekä laajentamalla tietovaltaisia eli tietointensiivisiä palveluita.
– Tulevaisuudessa yhä suurempi osa viennistä tulee tietointensiivisistä palveluista. Esimerkiksi Suomessa tietointensiiviset palvelut ovat vuodesta 2007 lähtien kasvaneet kuusi prosenttia vuodessa. Ne vievät Suomen kasvua eteenpäin, sanoo Piekkola.
Tietointensiivisissä palveluissa Eurooppa on Yhdysvaltoja jäljessä. Piekkolan mukaan erityisesti ohjelmistoilla, koulutuksella ja organisaatiopääomalla voi olla ratkaiseva merkitys Yhdysvaltojen ja Euroopan välisen tuottavuuseron selittämisessä ja kuromisessa.
Aineettomat investoinnit eivät ole vähentyneet, vaikka tuottavuuden kasvu kangertaa
Tuottavuuden kasvu EU:ssa on pysynyt hitaana finanssikriisin jälkeen. Tutkimuksen mukaan tämä ei kuitenkaan johdu aineettomien investointien vähenemisestä.
– EU:n laajuisen aineiston mukaan aineettomien investointien määrä ei ole laskenut finanssikriisin jälkeen. Se ei siis ole aiheuttanut tuottavuuden laskua, sanoo professori Piekkola.
Koska alhaisen tuottavuuden syynä ei ole ollut tutkimus- ja kehitystyön ja muiden aineettomien investointien väheneminen, niin kokonaistuottavuuteen ovat Piekkolan mukaan todennäköisesti vaikuttaneet suhdanneluontoiset tekijät. Lisäksi aineettoman pääoman tuoma työn teknologinen osaaminen ei ole parantunut riittävästi.
Mikä tahansa aineeton investointi ei välttämättä ole oikotie onneen.
– Havaintoni oli, että monissa Euroopan maissa aineettomia investointeja tehdään jo paljon, jolloin niiden rajatuottavuus vähenee. Panostuksista ei aina seuraa lisäarvoa, jos ei samalla pysty kehittämään uutta teknologiaa. Yhä enemmän pitääkin kiinnittää huomiota myös aineettomien investointien laatuun, Piekkola muistuttaa.
Suomi on Piekkolan mukaan edelleen Pohjoismaiden tuntumassa aineettomissa investoinneissa ja teollisuudessa jopa edellä yleistä pohjoismaista tasoa.
Moneen erityyppiseen aineettomaan pääomaan investoiminen suojeli yritysten tuloskehitystä koronakriisin aikana
Aineetonta pääomaa on tarkasteltu tutkimushankkeessa käyttäen tilastokeskusten laajoja aineistoja yrityksistä ja niiden työntekijöistä neljässä eri maassa: Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Sloveniassa.
– Teimme myös EU-tasoisen aineettoman pääoman kyselyn, johon vastasivat yritysten toimitusjohtajat tai talousjohtajat. Kysely antoi tarkkaa tietoa aineettomasta pääomasta, yrityksen kasvustrategioista ja innovatiivisuudesta. Saimme merkittäviä laadullisia tuloksia verrattuna perinteisiin innovaatiokyselyihin liittyen etenkin aiemmin vähän tunnettuun organisaatiopääomaan, joka sisältää muun muassa johtamisen, markkinoinnin ja muotoilun, kertoo professori Piekkola.
Tuloksissa korostui yritysten oman tutkimus- ja kehitystoiminnan merkitys verrattuna ulkopuolelta ostettuun. Koronakriisi ei heikentänyt investointeja aineettomaan pääomaan valtaosassa yrityksiä Suomessakaan, mutta t&k-toiminta keskittyi harvempiin yrityksiin. Lisäksi moneen erityyppiseen aineettomaan pääomaan investoiminen näytti suojelevan yritysten tuloskehitystä koronakriisin aikana.
Teollisuusyrityksissä aineettoman pääoman investoinnit olivat etenkin tutkimus- ja tuotekehitysinvestointeja. Palveluyrityksistä tuli kyselyssä esiin, että organisaatiopääoma on niille usein tärkein kasvun lähde.
– Organisaatiopääomaa ei ole aiemmissa kyselyissä kartoitettu kovinkaan tarkasti. Tutkimuksemme auttaakin yritysten ohella myös tilastokeskuksia ja Eurostatia laatimaan omia, kansantalouden tilinpitoon liittyviä kyselyitä, joissa voidaan tarkastella aineetonta pääomaa nykyistä laajemmin.
Globalinto-hankkeessa luotiin myös uusia, aiempaa tarkempia menetelmiä aineettoman pääoman ja investointien mittaamiseen sekä menetelmiä aineettoman pääoman tuottavuusvaikutuksen kuvaamiseen.
Päättyneessä hankkeessa olivat mukana Vaasan yliopiston lisäksi Århusin yliopisto, Hampurin yliopisto, Ljubljanan yliopisto, Paris-Sacley -yliopisto, Ateenan kansallinen teknillinen korkeakoulu NTUA, Manchesterin yliopiston Innovaatiotutkimuksen instituutti ja Norjan tilastokeskuksen tutkimusosasto.
Lisätiedot
Hannu Piekkola, taloustieteen professori, Vaasan yliopisto, puh. 029 449 8426, sähköposti: hannu.piekkola@uwasa.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka KalmiTiedeviestinnän asiantuntijaVaasan yliopisto / Viestintä, brändi ja markkinointi
Puh:0294498231riikka.kalmi@uwasa.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Juha Antila Vaasan yliopiston digijohtajaksi3.4.2025 14:03:02 EEST | Tiedote
Diplomi-insinööri Juha Antila on valittu Vaasan yliopiston digijohtajaksi. Hän aloittaa työnsä 12. toukokuuta 2025.
Artificial intelligence is an effective tool in exploring corporate reporting3.4.2025 13:08:59 EEST | Press release
Machine learning methods enable the efficient mining of large amounts of data from corporate reports. In her doctoral dissertation for the University of Vaasa, Finland, Essi Nousiainen presents how the new machine learning-based methods she has developed can be used to examine corporate reporting related to, among other things, responsibility, innovation, and blockchain.
Pk-yritysten kyky innovoida on vahvasti sidoksissa johtajien oppimiseen ja päätöksentekotaitoon2.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Toimitusjohtajien tavoilla oppia, soveltaa oppimaansa sekä tehdä päätöksiä on olennainen merkitys pk-yritysten innovatiivisuudelle ja uudistumiskyvylle, esittää Jutta Mäkipelkola Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa. Hänen tutkimuksensa paljastaa, miten toimitusjohtajien osaaminen muovaa pk-yritysten kyvykkyyksiä – ja millainen toimintakulttuuri ajaa innovaatiota.
Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa1.4.2025 09:26:11 EEST | Tiedote
Puutteellisesta unesta johtuva väsymys on yleinen ja kasvava ongelma työikäisten keskuudessa, mutta univajetta ei usein uskalleta ottaa työelämässä puheeksi. Työpaikoilla tulisikin paitsi luoda avoimempi keskustelukulttuuri unen suhteen, myös kehittää yhdessä keinoja väsymyksen tuomista haasteista selviytymiseen, esittää Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.
Tekoälystä tehokas apu yritysten raportoinnin tutkimiseen31.3.2025 09:35:48 EEST | Tiedote
Koneoppimismenetelmät mahdollistavat yritysraporttien suuren datamäärän tehokkaan louhinnan. Essi Nousiainen esittää Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa, kuinka hänen muodostamillaan uusilla koneoppimispohjaisilla menetelmillä voidaan tutkia yritysten raportointia liittyen muun muassa vastuullisuuteen, innovatiivisuuteen sekä lohkoketjuihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme