Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Yhä useampi toimittaja murhataan työnsä vuoksi demokraattisissa maissa” – Toimittajat ilman rajoja -vuosiraportti 2019 julkaistu

Jaa

Vuonna 2019 tapettiin 49 toimittajaa, mikä on alhaisin lukema 16 vuoteen. Toimittajat ilman rajoja -järjestön uunituore vuosiraportti kertoo, että toimittajia sai surmansa sota-alueella merkittävästi vähemmän kuin ennen. Maissa, joissa ei käydä sotaa kuolee nyt enemmän toimittajia kuin sota-alueilla. Journalisteja tapetaan rauhantilassa olevissa maissa yhtä paljon kuin aiemmin ja vangitsemisten määrä kasvaa. ”Yhä useampi toimittaja murhataan työnsä vuoksi demokraattisissa maissa, mikä asettaa demokratioille vakavan haasteen”, painottaa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön johtaja Christophe Deloire.

Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 17.12.2019 klo 07.00

Journalismi on edelleen vaarallinen ammatti. Toimittajia sai kuitenkin työtehtävissä surmansa vähiten sitten vuoden 2003. Tänä vuonna on tapettu 49 journalistia, kun viime vuonna heitä menehtyi väkivaltaisesti peräti 87. Syy suureen pudotukseen on se, että sota-alueilla kuoli toimittajia huomattavasti viime vuotta vähemmän. Esimerkiksi Syyriassa, Jemenissä ja Afganistanissa on 2019 kuollut 17 toimittajaa, mikä on tasan puolet verrattuna viime vuoteen.

Rauhantilaisissa maissa toimittajien riski väkivaltaiseen kuolemaan pysyi ennallaan. Maissa, joissa ei käydä sotaa kuolee nyt enemmän toimittajia (59%) kuin sota-alueilla. Samalla toimittajia murhataan tai yritetään suunnitellusti murhata 2% enemmän kuin viime vuonna. Toimittajia on myös mielivaltaisesti vangittuina (389), 12% enemmän kuin viime vuonna.

“Ero sotaa käyvien ja rauhantilassa olevien maiden välillä on toimittajien turvallisuuden kannalta häviämässä”, arvioi kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire.

“Toivotamme tervetulleeksi ennennäkemättömän pudotuksen sota-alueilla kuolleiden toimittajien määrässä. Toisaalta yhä useampi toimittaja murhataan työnsä vuoksi demokraattisissa maissa, mikä asettaa demokratioille vakavan haasteen.”

Toimittajat ilman rajoja –järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä näkee kansainvälisessä trendissä huolestuttavan yhteyden tilanteeseen Suomessa.

”Toimittajia uhkaillaan ja maalitetaan Suomessa koko ajan enemmän. Onneksi emme vielä ole nähneet kotimaassa vakavaa väkivaltaa. Jos vihapuhetta ei kuitenkaan saada kuriin ja toimittajien työrauhaa paremmin turvattua, niin fyysisen väkivallan riski meilläkin valitettavasti kasvaa.”  

Latinalainen Amerikka yhtä vaarallinen kuin Lähi-itä

Maailmanlaajuisesti arvioiden Latinalainen Amerikka on noussut Lähi-idän rinnalle vaarallisimpana alueena tehdä journalistista työtä. Esimerkiksi Meksikossa on tänä vuonna tapettu 10 toimittajaa, saman verran kuin Syyriassa.

Yhteensä vuosiraportti listaa 14 väkivaltaisesti kuollutta toimittajaa Latinalaisessa Amerikassa. Todellinen lukema on raportin mukaan kuitenkin huomattavasti suurempi. Yhteensä 8 toimittajan surmat useissa maissa ovat oikeusjärjestelmien hitauden vuoksi yhä tutkittavina, eikä surmia voida siksi vielä kirjata mukaan tilastoon.

Kiina, Egypti ja Saudi-Arabia – puolet maailman vangituista toimittajista

Maailmassa on raportin mukaan nyt 389 toimittajaa vangittuina ja 57 panttivankeina. Kiinassa (120) on vangituista toimittajista miltei kolmasosa. Yhdessä Egyptin (34) ja Saudi-Arabian (32) kanssa Kiina muodostaa kolmikon, josta löytyy lähes puolet maailman vangituista toimittajista.

Lähi-idässä toimittajia vainoaa ahkerimmin Egyptin ja Saudi-Arabian lisäksi Syyria, jossa toimittajia istuu vankiloissa 26.

Turkki – Euroopan synkin piste  

Tilanne Turkissa jatkuu synkkänä. Toimittajia vangitaan kyseenalaisin perustein ja mahdollisten vapautusten jälkeen vangitaan usein pian uudestaan. Lisäksi toimittajia on pakotettu kotiaresteihin.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön varsinaisen tilaston (25) lisäksi Turkissa on kymmeniä toimittajia vangittuina ja syytteessä yhteyksistä ”laittomiin tai terroristisiin poliittisiin järjestöihin”.

Lisätiedot:

Jarmo Mäkelä, puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja ry, 040 844 2609

https://rsf.org/en 

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on koonnut vuodesta 1995 alkaen vuosittaisen raportin toimittajien vihamielisestä kohtelusta ja kuolettavasta väkivallasta, perustuen eksakteihin tietoihin 1.1. ja 1.12. välisenä aikana. Kerätty yksityiskohtainen tieto mahdollistaa sen, että toimittajan kuoleman, vangitsemisen, sieppauksen tai katoamisen voidaan suurella varmuudella todeta suoraan johtuneen heidän journalistisesta työstään.

Avainsanat

Kuvat

Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Lataa
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Lataa
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Lataa
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Toimittajat ilman rajoja Suomi
Toimittajat ilman rajoja Suomi
info@rsf.fi


+358 40 844 2609http://www.rsf.fi/

Toimittajat ilman rajoja – Suomen osasto on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimittajat ilman rajoja Suomi

Väkivalta toimittajia kohtaan kaksinkertaistui Euroopassa – Pohjoismaat journalismin harvoja mallimaita, Saksakin putosi parhaiden joukosta20.4.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Toimittajien kohtaama väkivalta on lisääntynyt koronapandemian myötä, raportoi kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö, jonka vuotuinen maailmanlaajuinen lehdistönvapausindeksi World Press Freedom Index julkaistiin tänään. Suhteellisesti eniten tilanne on heikentynyt Euroopassa. Esimerkiksi Saksassa kymmenet toimittajat ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi. Indeksin kärjessä ovat Pohjoismaat. “Edes Suomessa toimittajat eivät ole turvassa, vaikka olemmekin listan kakkosena”, toteaa Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen puheenjohtaja Jarmo Mäkelä.

”Uhrien nimillä on väliä” – Sofi Oksanen muistaa Putinin kaudella tapettuja 36 toimittajaa ja herättelee: ”Novitsok on uhka koko yhteiskunnalle”11.10.2020 20:00:00 EEST | Tiedote

Kirjailija Sofi Oksanen kiinnittää painokkaasti huomion Venäjän tilanteeseen ja toimittajien kohtaloon presidentti Putinin valtakaudella. Oksanen peräänkuuluttaa tukea jatkuvan uhan alla työskenteleville journalisteille: ”Yksi tapa tukea on muistaa murhattujen nimet”. Oksasen mukaan oppositiojohtaja Navalnyn myrkytys on osa samaa poliittista asetelmaa, jossa ”valtaapitävät pelkäävät hyvin paljon näiden ihmisten työtä”. Listan tapetuista toimittajista on koostanut kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö.

Toimittajat ilman rajoja vastustaa Julian Assangen luovuttamista – oikeudenkäynnin seuraaminen on tehty järjestölle erittäin vaikeaksi14.9.2020 13:23:07 EEST | Tiedote

Oikeudenkäynti Wikileaks -sivuston julkaisijan Julian Assangen luovuttamisesta Yhdysvaltoihin on täyttä päätä meneillään. Assangen luovutusta vastustavan Toimittajat ilman rajoja -järjestön mahdollisuudet seurata oikeudenkäyntiä on kuitenkin tehty Lontoossa ainutlaatuisen vaikeiksi. Asiasta on valitettu sekä YK:lle että Euroopan neuvostolle.

“Erittäin huolestuttavaa” – Lehdistönvapaus vaarassa koko maailmassa: Korona kiihdyttää sananvapautta uhkaavia kriisejä, Suomikin uhattuna21.4.2020 07:00:00 EEST | Tiedote

Alkamassa on journalismin tulevaisuuden ratkaiseva vuosikymmen, arvioi kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö. Sen julkaisema uusi World Press Freedom -indeksi kertoo karua kieltä koronan vaikutuksista sananvapauteen. Korona pahentaa esimerkiksi geopoliittista vastakkainasettelua ja tekee lehdistönvapauden heikentämisen entistä helpommaksi erityisesti autoritaarisille maille. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola pitää näkymiä erittäin huolestuttavina. Edes indeksin kakkossijaa pitävä Suomi ei ole turvassa.

RSF Virtual Conference 21.4. with Edward Snowden and Joseph E. Stiglitz: JOURNALISM IN CRISIS : THE DECISIVE DECADE20.4.2020 09:54:41 EEST | Kutsu

PRESS INVITATION TO A VIRTUAL CONFERENCE At the launch of the 2020 Press Freedom Index, RSF is organizing a virtual conference: JOURNALISM IN CRISIS : THE DECISIVE DECADE Tuesday, April 21st 2020 at 6.00 PM CEST (7.00 PM Finnish time) With speakers including: Maria Ressa (moderator), Journalist and author, co-founder of Rappler Edward Snowden, Whistleblower, President of Freedom of the Press Foundation Joseph E. Stiglitz, recipient of the 2001 Nobel Prize in Economics Rana Ayyub, Journalist, Global Opinions Writer at the Washington Post, author of Gujarat Files Christophe Deloire, Secretary general of Reporters Without Borders The conference will be in English only. Journalists can register here, with limited seats: https://www.crowdcast.io/e/rsfvirtualconference/register The virtual conference can be watched live here: Facebook : https://bit.ly/RSFindexVirtualConference2020 Twitter : https://twitter.com/i/broadcasts/1rmxPAQaWvdKN Youtube : https://youtu.be/OxIwY775fWY Press contacts:

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme