Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Yhä useampi toimittaja murhataan työnsä vuoksi demokraattisissa maissa” – Toimittajat ilman rajoja -vuosiraportti 2019 julkaistu

Jaa

Vuonna 2019 tapettiin 49 toimittajaa, mikä on alhaisin lukema 16 vuoteen. Toimittajat ilman rajoja -järjestön uunituore vuosiraportti kertoo, että toimittajia sai surmansa sota-alueella merkittävästi vähemmän kuin ennen. Maissa, joissa ei käydä sotaa kuolee nyt enemmän toimittajia kuin sota-alueilla. Journalisteja tapetaan rauhantilassa olevissa maissa yhtä paljon kuin aiemmin ja vangitsemisten määrä kasvaa. ”Yhä useampi toimittaja murhataan työnsä vuoksi demokraattisissa maissa, mikä asettaa demokratioille vakavan haasteen”, painottaa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön johtaja Christophe Deloire.

Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 17.12.2019 klo 07.00

Journalismi on edelleen vaarallinen ammatti. Toimittajia sai kuitenkin työtehtävissä surmansa vähiten sitten vuoden 2003. Tänä vuonna on tapettu 49 journalistia, kun viime vuonna heitä menehtyi väkivaltaisesti peräti 87. Syy suureen pudotukseen on se, että sota-alueilla kuoli toimittajia huomattavasti viime vuotta vähemmän. Esimerkiksi Syyriassa, Jemenissä ja Afganistanissa on 2019 kuollut 17 toimittajaa, mikä on tasan puolet verrattuna viime vuoteen.

Rauhantilaisissa maissa toimittajien riski väkivaltaiseen kuolemaan pysyi ennallaan. Maissa, joissa ei käydä sotaa kuolee nyt enemmän toimittajia (59%) kuin sota-alueilla. Samalla toimittajia murhataan tai yritetään suunnitellusti murhata 2% enemmän kuin viime vuonna. Toimittajia on myös mielivaltaisesti vangittuina (389), 12% enemmän kuin viime vuonna.

“Ero sotaa käyvien ja rauhantilassa olevien maiden välillä on toimittajien turvallisuuden kannalta häviämässä”, arvioi kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire.

“Toivotamme tervetulleeksi ennennäkemättömän pudotuksen sota-alueilla kuolleiden toimittajien määrässä. Toisaalta yhä useampi toimittaja murhataan työnsä vuoksi demokraattisissa maissa, mikä asettaa demokratioille vakavan haasteen.”

Toimittajat ilman rajoja –järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä näkee kansainvälisessä trendissä huolestuttavan yhteyden tilanteeseen Suomessa.

”Toimittajia uhkaillaan ja maalitetaan Suomessa koko ajan enemmän. Onneksi emme vielä ole nähneet kotimaassa vakavaa väkivaltaa. Jos vihapuhetta ei kuitenkaan saada kuriin ja toimittajien työrauhaa paremmin turvattua, niin fyysisen väkivallan riski meilläkin valitettavasti kasvaa.”  

Latinalainen Amerikka yhtä vaarallinen kuin Lähi-itä

Maailmanlaajuisesti arvioiden Latinalainen Amerikka on noussut Lähi-idän rinnalle vaarallisimpana alueena tehdä journalistista työtä. Esimerkiksi Meksikossa on tänä vuonna tapettu 10 toimittajaa, saman verran kuin Syyriassa.

Yhteensä vuosiraportti listaa 14 väkivaltaisesti kuollutta toimittajaa Latinalaisessa Amerikassa. Todellinen lukema on raportin mukaan kuitenkin huomattavasti suurempi. Yhteensä 8 toimittajan surmat useissa maissa ovat oikeusjärjestelmien hitauden vuoksi yhä tutkittavina, eikä surmia voida siksi vielä kirjata mukaan tilastoon.

Kiina, Egypti ja Saudi-Arabia – puolet maailman vangituista toimittajista

Maailmassa on raportin mukaan nyt 389 toimittajaa vangittuina ja 57 panttivankeina. Kiinassa (120) on vangituista toimittajista miltei kolmasosa. Yhdessä Egyptin (34) ja Saudi-Arabian (32) kanssa Kiina muodostaa kolmikon, josta löytyy lähes puolet maailman vangituista toimittajista.

Lähi-idässä toimittajia vainoaa ahkerimmin Egyptin ja Saudi-Arabian lisäksi Syyria, jossa toimittajia istuu vankiloissa 26.

Turkki – Euroopan synkin piste  

Tilanne Turkissa jatkuu synkkänä. Toimittajia vangitaan kyseenalaisin perustein ja mahdollisten vapautusten jälkeen vangitaan usein pian uudestaan. Lisäksi toimittajia on pakotettu kotiaresteihin.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön varsinaisen tilaston (25) lisäksi Turkissa on kymmeniä toimittajia vangittuina ja syytteessä yhteyksistä ”laittomiin tai terroristisiin poliittisiin järjestöihin”.

Lisätiedot:

Jarmo Mäkelä, puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja ry, 040 844 2609

https://rsf.org/en 

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on koonnut vuodesta 1995 alkaen vuosittaisen raportin toimittajien vihamielisestä kohtelusta ja kuolettavasta väkivallasta, perustuen eksakteihin tietoihin 1.1. ja 1.12. välisenä aikana. Kerätty yksityiskohtainen tieto mahdollistaa sen, että toimittajan kuoleman, vangitsemisen, sieppauksen tai katoamisen voidaan suurella varmuudella todeta suoraan johtuneen heidän journalistisesta työstään.

Avainsanat

Kuvat

Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Lataa
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Lataa
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Lataa
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2019 vuosiraportista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Toimittajat ilman rajoja Suomi
Toimittajat ilman rajoja Suomi
info@toimittajatilmanrajoja.fi


+358 40 844 2609http://www.toimittajatilmanrajoja.fi

Toimittajat ilman rajoja Suomi on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Lehdistönvapaus ei ole ollut yhtä haavoittuvainen sitten kylmän sodan” – Eurooppaministeri Tuppurainen huolissaan sananvapaudesta2.12.2019 15:30:07 EETTiedote

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen vaatii toimittajien turvallisuuden varmistamista. Tuppurainen toi huolensa sananvapaudesta vahvasti esiin maanantaina Toimittajat ilman rajoja ry:n, Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen ja Anders Chydenius -säätiön ”Speaking Is Silver - Sananvapaus muuttuvassa Euroopassa” -tilaisuudessa Hanasaaressa. Toimittaja Jessikka Aro kertoi vakavan omakohtaisen esimerkin disinformaation voimasta: MV-lehden levittämät valeuutiset Arosta ovat saaneet yhteensä miljoonia klikkauksia.

”Kun Venäjästä kirjoittaa, Venäjä reagoi” – Sofi Oksanen ottaa vahvasti kantaa sananvapauden ja toimittajien työskentelyolosuhteiden turvaamiseksi24.10.2019 15:30:19 EESTTiedote

Kirjailija Sofi Oksasen mukaan Venäjästä kirjoittavat toimittajat ja kirjailijat joutuvat jatkuvasti Venäjän harjoittaman informaatiosodankäynnin kohteiksi. ”Kun kirjoittaa Ukrainasta tai muuten Venäjään liittyvistä asioista, Venäjä reagoi väistämättä”, kertoo itsekin Venäjän masinoiman häirinnän kohteeksi joutunut Oksanen. Toimittajat ilman rajoja ry:n järjestämässä tilaisuudessa Helsingin Kirjamessuilla otettiin muutenkin voimakkaasti kantaa sananvapauden ja demokratian turvaamisen puolesta.

Sofi Oksanen: Vihapuhe voi johtaa harvainvaltaan Suomessakin14.10.2019 14:41:29 EESTTiedote

Demokratia on uhattuna Suomessakin, koska julkisen keskustelun vaientaminen voi aiheuttaa hiljaisuuden spiraaliin, sanoo kirjailija Sofi Oksanen. ”Osa kansasta on jo antanut mandaatin vihapuheelle nostaessaan sitä käyttäviä ihmisiä eduskuntaan, mikä osaltaan normalisoi syrjivää kielenkäyttöä.” Oksanen esitti vetoomuksensa sananvapauden puolesta tänään ja ilmoitti samalla tekevänsä 15 000 euron lahjoituksen Toimittajat ilman rajoja -järjestölle. Järjestön puheenjohtajan Jarmo Mäkelän mukaan selvät vihapuherikkomukset pitäisi saattaa syyttäjän alaisiksi rikoksiksi ja organisoitua maalittamista kohdella kuin mitä tahansa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Foreign Minister Haavisto about Brexit: Decisions Need to Based on Majority Rule, Democracy Must Be Respected29.8.2019 18:50:09 EESTPress release

Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto has commented on Boris Johnson’s plan to prorogue UK parliament for five weeks. Haavisto emphasized that he does not want to offer advice nor should one intervene in the legal decisions of other EU countries. However, at the event of Reporters Without Borders, Haavisto clearly stated the principle that decisions need to be democratic and based on majority rule.

Ulkoministeri Haavisto Brexitistä: Päätöksillä oltava enemmistöpohja, demokratiaa on kunnioitettava29.8.2019 17:00:41 EESTTiedote

Ulkoministeri Pekka Haavisto otti torstaina kantaa pääministeri Boris Johnsonin pyrkimykseen pysäyttää brittiparlamentin päätöksenteko viiden viikon ajaksi. Haavisto korosti, että ei halua lähteä neuvomaan eikä muiden EU-maiden laillisiin päätöksiin pidä puuttua. Haavisto kuitenkin linjasi Toimittajat ilman rajoja -järjestön tilaisuudessa selkeästi periaatteen, että päätösten on oltava demokraattisia ja perustuttava enemmistöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme