Yhteisen Nato-askeleen myötä on aika tiivistää uuden Pohjolan kauppasuhteita
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Mediatiedote
18.5.2022
Yhteisen Nato-askeleen myötä on aika tiivistää uuden Pohjolan kauppasuhteita
Turvallisuuden ohella on tärkeää vahvistaa myös Suomen ja Ruotsin talouskumppanuutta. Paljon yhteistyöpotentiaalia sisältyy vihreään siirtymään. Fossiilienergiasta irtautuminen vahvistaa talouksiemme kriisinkestävyyttä, korostivat Suomen ja Ruotsin yritysjohtajat 18.5. Tukholmassa. EK ja sen sisarjärjestö Svenskt Näringsliv järjestivät talousseminaarin presidentti Niinistön valtiovierailun yhteydessä.
Valtiovierailulle osallistui myös EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Tuomas Pere (Pintos Oy), joka haluaa tiivistää pk-sektorin yhteistyömahdollisuuksia uudessa tilanteessa:
”Maittemme liittyminen Natoon on tärkeää myös elinkeinoelämän näkökulmasta. Turvallisuuden vahvistaminen luo ennakoitavuutta ja vahvistaa luottamusta talouteen. Investointien houkuttelun kannalta on tärkeää, että Natoon liittyminen vaikuttaa myös myönteisesti maariskiin”.
”Nyt kannattaa kääntää kaikki kivet ja hyödyntää Suomen ja Ruotsin yhteistyömahdollisuudet niin pk-yritysten välisiin verkostoihin, vientiin, innovaatiotoimintaan kuin EU-vaikuttamiseenkin liittyen!”
Timo Vuori: "Uuden Pohjolan on tiivistettävä kauppasuhteita"
Turvallisuusyhteistyön ohella entistä tiiviimmät kauppasuhteet tulevat korostumaan Pohjoismaiden kesken suurvaltajännitteiden muokatessa yritystemme globaalia toimintaympäristöä, arvioi Tukholman keskusteluihin osallistunut EK:n kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori.
Vientitilastojen mukaan Norja ja Tanska ovat tällä hetkellä Ruotsille Suomea merkittävämpi kauppakumppani, muistuttaa Vuori. Tuoreimpien selvitystenkin mukaan Venäjän markkinoilta vetäytyneistä suomalaisyrityksistä useat haluavat lisätä kauppaa lähinaapureiden kuten Ruotsin kanssa.
"Venäjän kaupan pysähtyminen ei ole merkittävä haaste Ruotsille, jonka tavaraviennistä Venäjän osuus on ollut vain reilu prosentti. Sen sijaan Suomen tavaraviennistä Venäjän osuus on ollut yli 5 prosenttia", muistuttaa Vuori ja korostaa korvaavien markkinoiden ripeää löytämistä.
Vuoren mukaan molempien maiden teollisuus kohtaa nopeasti muuttuneessa markkinatilanteessa haasteita osaajien, energian ja raaka-aineiden saatavuudessa, logistiikan toimivuudessa sekä markkinahäiriöistä ja kiristyvästä sääntelystä johtuvista kohoavista kustannuksista. Tästä syystä maittemme elinkeinoministerit pohtivat myös keinoja tiivistää yhteistyötä.
Vuoren mukaan Suomen ja Ruotsin yrityksillä on paljon yhteisiä etuja, vaikka kansainvälisessä kaupassa välillä käydäänkin tiukkaa kilpailua: "Mitä ennakoitavammat olosuhteet ja mitä terveempää kilpailua, sitä paremmin maiden yritykset pärjäävät", muistuttaa Vuori. Hänen mukaansa kaikkien Pohjoismaiden Nato-jäsenyys on omiaan lisäämään Pohjoismaiden kiinnostavuutta kansainvälisten sijoittajien silmissä ja vahvistamaan luottamusta markkinoihin geopolitiikan paineissa.
Lisätiedot:
Johtaja Timo Vuori, puh. 050 553 5319, timo.vuori[at]ek.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu ToivonenTiedottaja
Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU, kauppapolitiikka, Venäjä, pakotteet
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän luottamus loivassa nousussa27.6.2025 08:00:18 EEST | Tiedote
Yritysten talousluottamus oli kesäkuussa kokonaisuutena aavistuksen nousussa. Teollisuudessa ja palveluissa pientä luottamuksen kasvua, rakentaminen ja vähittäiskauppa alaspäin.
EU:n valtiontukijoustot jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen – riskit kilpailun vääristymisestä ilmeisiä25.6.2025 18:06:00 EEST | Tiedote
Komissio teki 25.6. päätöksen valtiontukijoustojen jatkumisesta. EU:n jäsenmaiden sallitaan jakaa avokätisiä valtiontukia yrityksilleen aina vuoden 2030 loppuun saakka.
EK: Työttömyysturvan ja työmarkkinatuen yhdistäminen vasta ensiaskel kohti yleistukea19.6.2025 07:33:49 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää hallituksen esitystä työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen yhdistämisestä erinomaisena uudistuksena. Uudistuksen myötä sosiaalituki selkeytyy ja vie kohti työtä kannustavaa yleistukimallia.
EK:n yrityskysely: Suomessa on 11 000 kasvuyritystä ja 22 000 vientiyritystä – pk-sektorilla nähdään jo valoa13.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Työnantajakentän tilanne on jatkunut vaikeana Suomen pk-sektorilla. Käänne voi kuitenkin olla käsillä: yli 40 prosenttia yrityksistä tähtää kasvuun seuraavan 12 kuukauden aikana. Noin 7000 kotimarkkinayritystä harkitsee viennin ensiaskelten ottamista. Kasvukäänteen onnistumiseksi EK peräänkuuluttaa toimia osaajapulaan varautumiseksi, hallinnollisen taakan ja yritysrahoituksen pullonkaulojen ratkaisemiseksi sekä pk-yritysten kansainvälistymisen ja TKI-toiminnan vauhdittamiseksi. EK:n kasvuyrittäjyyskatsauksen kyselyyn vastasi yhteensä yli 1 000 työnantajayritystä. Tulokset kertovat, että Suomessa on nyt arviolta 11 000 kasvuyritystä. Lukumääräarvio on sama kuin vuosi sitten eli edelleen 14 prosenttia työnantajayrityksistä tavoittelee vähintään 10 prosentin liikevaihdon vuosikasvua ja on myös saavuttanut tämän kasvuvauhdin edellisen 12 kuukauden aikana. Vaikka kasvuyritysten määrä on kaukana huippuvuosista, voi käänne olla käsillä: 43 prosenttia pk-sektorin yrityksistä tavoittelee kasvua
EU:n rahoitus tienhaarassa – Suomi pärjää, jos parhaita hankkeita rahoitetaan12.6.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Neuvottelut ovat pian käynnistymässä EU:n seuraavasta monivuotisesta rahoituskehyksestä (MFF 2028–2034). EK peräänkuuluttaa EU-rahoituksen ohjaamista Euroopan kilpailukykyä ja uudistumista tukeviin strategisiin investointeihin, kriisiaikojen vaatimukset huomioiden. On panostettava uusiin teknologioihin, kaupallisiin innovaatioihin, vihreään siirtymään sekä Ukrainan tukemiseen ja turvallisuuden vahvistamiseen. Komission odotetaan julkistavan 16.7. esityksensä EU:n uudeksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi (Multiannual Financial Framework, MFF) vuosille 2028–2034. Uutta rahoituskehystä valmistellaan ennennäkemättömien investointitarpeiden ja kriisien ristipaineissa, ja syksyllä alkavista neuvotteluista on tulossa erittäin vaikeat. EU-komissio suunnittelee tällä kertaa tavanomaista suurempaa remonttia rahoituskehyksen rakenteeseen. EK kannattaa sitä, että MFF-rahoituksen ohjelmarakennetta yksinkertaistetaan ja rahoitusta kohdennetaan aiempaa vaikuttavammin palvelemaan EU:n yhteisiä tavoit
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme