Pohjois-Savon ELY-keskus

Yhteistyöllä tehoa järvikunnostuksiin

Jaa

Pohjois-Savon ELY-keskus ja Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys yhdistävät voimavaransa järvikunnostusten tehostamiseksi Pohjois-Savossa. Yhteistyössä tuetaan vesistökunnostusaktiivisuutta Pohjois-Savon vesienhoidon toimenpideohjelmakohteissa ja vesiympäristön käyttöä parantavissa kohteissa. Tavoitteena ovat laajavaikutteiset vesistökunnostukset. Yhteistyö mahdollistaa nykyistä tehokkaamman kunnostustarpeen selvittelyn ja kehittämisen hankkeeksi. Yhteistyö on kokeilu ja se alkaa 1.6.2021 ja ulottuu vuoden 2022 loppuun.

Järvimaisema. Kuva: Saara Sonninen.
Järvimaisema. Kuva: Saara Sonninen.

Yhdistys auttaa ja tukee

Alkavassa yhteistyömallissa Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys vastaa ja neuvoo kunnostusta koskeviin yhteydenottoihin ja avustaa kunnostuksen alustavien käynnistämismahdollisuuksien tarkasteluissa, mm. hanketoimijan selvittämisessä. Tämän jälkeen yhdistys voi tehdä esiselvityksen mm. kohteen ongelmista ja kunnostustarpeesta sekä kunnostuksen tavoitteista ja toteutusvaihtoehdoista. Mikäli kunnostuskohteen hanketoimija ja osalliset päättävät käynnistää kunnostushankkeen esiselvitykseen perustuen, yhdistys voi avustaa hankkeen rahoituksen järjestämisessä, kilpailuttamisessa, toimeksiantojen toteutuksen ohjauksessa sekä hankkeen luvanvaraisuuden selvittämisessä ja lupahakemuksen laatimisessa.

Yhdistyksen tuki ja apu hankkeen suunnittelussa ja alkuun saattamisessa ovat kunnostajille maksutonta. Mikäli hankkeelle myönnetään valtion harkinnanvaraista kunnostusavustusta, voidaan tarkentavia selvityksiä tai lupahakemuksia osarahoittaa edellä mainituilla avustuksilla. Yhdistyksen tarjoamilla palveluilla pyritään madaltamaan kynnystä hankkeen aloittamiseksi ja saamaan aikaan vaikuttavampi sekä suunnitelmallisempia hankkeita. Pohjois-Savon ELY-keskukseen voi edelleen ottaa yhteyttä vesistökunnostusasioissa ja ELY-keskus auttaa sekä neuvoo hanketoimijoita omalta osaltaan.

Pohjois-Savon vesistökunnostukseen toimintamalli

Pohjois-Savoon on luotu valtakunnallisen vesiensuojelun tehostamisohjelman vesistökunnostusten asiantuntija- ja toimijatoimijaverkostojen vahvistamishankkeessa vesistökunnostusten toimintamalli, jonka keskiössä on Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry:n tiivistyvä yhteistyö. Nyt laaditun toimintamallin tyyppistä yhteistyötä ei ole aiemmin kokeiltu Suomessa. Kokeilun tulosten perusteella päätetään yhteistyön jatkamisesta.

Kunnostuksen ja kunnostusneuvonnan tarpeesta

Yli 50 hehtaarin kokoiset järvet ja valuma-alueeltaan yli 100 km2:n laajuiset joet ovat luokiteltu vesienhoidon suunnittelua ja toteutusta varten. Pohjois-Savon luokitelluista järvistä 78 % (308) on erinomaisessa tai hyvässä tilassa. Tyydyttävässä tai välttävässä tilassa on 89 järveä.

Luokiteltujen järvien lisäksi useilla pienemmillä järvillä ja lammilla vedenlaatu on heikentynyt ja niitä koskevia kunnostusyhteydenottoja on Pohjois-Savon ELY-keskukseen tullut runsaasti. ELY-keskus on myös selvittänyt kunnostustarpeita huhtikuussa 2020 toteutetulla VAIKUTA VESIIN! -kyselyllä. Kyselyn vastauksista (n= 123) välittyi kiinnostus, innostus ja myös odotukset vesistökunnostuksiin koko maakunnan alueella. Lähes 90 % vastanneista katsoi, että vesistökunnostushankkeita on tarpeen tehostaa. Erityisesti vesistökunnostusten neuvonnassa, suunnittelussa ja toteutuksessa todettiin olevan tehostamistarvetta. Kyselyn vastauksissa tehtiin 88 kunnostuskohde-ehdotusta, joista 41 koski järvikohdetta ja 12 virtavesikohdetta. Kohde-ehdotuksia tuli koko maakunnan alueelta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistökunnostuksissa yhteyttä voi ottaa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa:
- Vesitalousasiantuntija Sanna Katajamäki (puh. 0295 026 804)
- Vesienhoidon asiantuntija Arja Saarelainen (puh. 0295 016 201)
- Johtava vesienhoidon asiantuntija Veli-Matti Vallinkoski (puh. 0295 026 854)
(sähköposti etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)

Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry:ssä:
- Ympäristöasiantuntija Ismo Laakso (puh. 050 344 0446)
- Toiminnanjohtaja Jukka Koski-Vähälä (puh. 0500 848 171)
(sähköposti vesistokunnostus@skvsy.fi)

Kuvat

Järvimaisema. Kuva: Saara Sonninen.
Järvimaisema. Kuva: Saara Sonninen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Valtatien 5 Siilinjärvi – Pöljä yleissuunnittelua jatketaan Alapitkän taajamaan saakka – Vaihtoehtona tutkitaan nyt asutuksen ja pohjavesialueet kauempaa kiertävää linjausta16.7.2021 08:54:45 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus suunnittelee valtatien 5 parantamista välillä Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä. Hankkeen vaihtoehtoja on tutkittu käynnissä olevassa yleissuunnitelman tarkistamisprosessissa. Suunnittelun lähtökohdaksi on valittu valtatien itäpuolelle uuteen maastokäytävään sijoittuva vaihtoehto ja aiemmin tutkitusta vaihtoehdosta on luovuttu.

Useita vesistökunnostushankkeita käyntiin Pohjois-Savossa15.7.2021 08:47:44 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2020 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 18 avustushakemusta ja näistä 16 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan aiempaa enemmän hoitokalastusta erikokoisilla kohteilla. Lisäksi käynnistyy virtavesi- ja järvikunnostuksia, joissa pyritään vesien tilan parantamiseen mm. valuma-alueella tehtävien toimien avulla. Vuosien 2020 ja 2021 avustusta saaneet kunnostuskohteet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin yhteensä n. 243 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman tavoitteena on lisätä vesistökunnostushankkeita sekä tukea asiantuntijaverkostojen toimintaa ja näin saada aikaan v

Pohjois-Savon kunnissa palkkatukea hyödynnetään eri tavoin5.7.2021 10:40:41 EEST | Tiedote

Pohjois-Savossa aloitti viime vuonna palkkatukityössä hieman yli 1200 henkilöä. Palkkatuella työllistyneitä oli eniten Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Palkkatukea voidaan hyödyntää eri työnantajasektoreilla, ja kunnissa onkin huomattavia eroja siinä, millä sektoreilla tukea on hyödynnetty. Vuonna 2020 palkkatukipäätöksiä tehtiin Pohjois-Savossa yhteensä noin 7,2 miljoonalla eurolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme