
Yliopistojen todistusvalinta uudistuu 2026 – Koulutusvararehtorit antoivat esityksen uudesta todistusvalinnan pisteytyksestä
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n koulutusvararehtorit ovat antaneet yliopistojen päätettäväksi esityksen yliopistojen opiskelijavalinnoissa vuodesta 2026 alkaen käytettävästä todistusvalinnan pisteytyksestä. Yliopistot päättävät pisteytyksestä kesän aikana ja tiedottavat siitä syksyllä 2023.
Uudessa todistusvalinnan pisteytyksessä äidinkielestä saa entistä enemmän pisteitä, sillä äidinkielen osaaminen on keskeistä yliopisto-opinnossa kaikilla aloilla. Reaaliaineiden piste-eroja on puolestaan poistettu ja kielten pisteytystä nostettu, jotta lukiolaisilla on paremmat mahdollisuudet valita kirjoitettavat aineet omien kiinnostustensa mukaisesti.
Matematiikasta on jatkossakin mahdollista saada hyvin pisteitä kaikille aloille, sillä matematiikan opiskelu kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja muita yliopisto-opintojen kannalta oleellisia taitoja. Matematiikan oppimäärien painotus eroaa kuitenkin entistä selkeämmin sen mukaan, kuinka merkittävässä roolissa nimenomaan pitkän matematiikan oppimäärän hallinta on alan kannalta.
– Vuodesta 2026 alkaen todistusvalinnan pisteytys perustuu selkeämmin siihen, mitkä lukioaineet osoittavat haetun alan kannalta keskeistä osaamista. Samalla tunnistetaan, että useilla aloilla on hyötyä monenlaisesta osaamisesta, Unifin koulutusvararehtorikokouksen puheenjohtajana keväällä toiminut Marja-Leena Laakso kertoo.
Uusi todistusvalinnan pisteytys vastaa lukioiden huoliin
Todistusvalinnan pisteytysluonnos oli avoimella lausuntokierroksella 31.3.–21.4.2023 otakantaa.fi-palvelussa. Lausuntojen perusteella yliopistot ja todistusvalinnan kannalta keskeiset sidosryhmät pitivät pisteytystä monilta osin onnistuneena ja tasapainoisena. Niiden esittämät tärkeät kommentit huomioitiin päätettäväksi annetussa pisteytysesityksessä.
Suomen opinto-ohjaajat ry, Suomen Rehtorit ry ja Suomen Lukiolaisten Liitto antoivat erityisesti kiitosta siitä, että pisteytysmalli vähentää lukiolaisten paineita ja antaa lukiolaisille paremman mahdollisuuden keskittyä itseään kiinnostaviin aineisiin.
Lausunnot sisälsivät yhteensä noin 50 erilaista muutosesitystä, jotka kohdistuivat pääasiassa pisteytyksen yksityiskohtiin.
– Olemme käyneet läpi kaikki lausunnot ja arvioineet muutostarpeet sen perusteella, kuinka laajasti ne saavat kannatusta yliopistojen ja sidosryhmien keskuudessa, ja millaisia vaikutuksia muutoksilla olisi pisteytyksen kokonaisuuteen erityisesti hakijan näkökulmasta, Laaksosanoo.
Uusi todistusvalinnan pisteytys julkaistaan yliopistovalinnat.fi-sivustolla syksyllä 2023. Näin lukio-opintonsa aloittavilla on jo lukion alussa tiedossa, millä tavalla heidän ylioppilastodistuksensa tullaan pisteyttämään. Vuoteen 2025 saakka ylioppilastodistukset pisteytetään nykyisellä tavalla.
Lisätietoja
Unifin koulutusvararehtorikokouksen esitys todistusvalinnan pisteytyksestä on nähtävillä opiskelijavalintojen kehittämisen blogissa.
Tanja Juurus
Projektipäällikkö
Yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämishanke 2022–2025
Puh. 050 311 2583
tanja.juurus@helsinki.fi
Marja-Leena Laakso
Jyväskylän yliopiston rehtori
Unifin koulutusvararehtorikokouksen puheenjohtaja keväällä 2023
Puh. 040 805 4024
marja-leena.laakso@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja Juurus
Projektipäällikkö
Yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämishanke 2022–2025
Puh. 050 311 2583
tanja.juurus@helsinki.fi
Marja-Leena Laakso
Jyväskylän yliopiston rehtori
Unifin koulutusvararehtorikokouksen puheenjohtaja keväällä 2023
Puh. 040 805 4024
marja-leena.laakso@jyu.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
Tohtorikoulutuksen kehittämistyöryhmä aloittaa työnsä18.1.2024 15:00:10 EET | Tiedote
Suomalaisen tohtorikoulutuksen laaja uudistaminen käynnistyy. Tulevaisuudessa tohtoriopinnot mahdollista suorittaa kolmessa vuodessa. Unifi on asettanut tohtorikoulutuksen uudistamisen ohjausryhmän ja tohtorikoulutuksen uudistamisen kehittämistyöryhmän.
Tohtorikoulutuksen uudistaminen ja laajentaminen kasvattaa korkeasti koulutettujen osaajien määrää ja lisää TKI-toiminnan vaikuttavuutta28.11.2023 14:57:04 EET | Tiedote
Vuonna 2024 käynnistettävä tohtorikoulutuspilotti tähtää tohtorikoulutuksen uudistamiseen ja tohtorikoulutuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistamiseen. Pilotin keskiössä on koulutuksen laajentamisen ohella päätoimisen tutkimustyön lisääminen sekä koulutuksen läpäisyn ja sen ohjauksen vahvistaminen. Näin lisätään myös korkeaa osaamistasoa vaativien työtehtävien määrää Suomessa ja rakennetaan edellytyksiä vaikuttavalle ja pitkäjänteiselle TKI-toiminnalle.
Yliopistot rakentavat korkeaan osaamiseen perustuvaa tulevaisuutta, korostaa Unifin uusi puheenjohtaja Ilkka Niemelä21.11.2023 09:36:05 EET | Tiedote
Rehtori Ilkka Niemelä Aalto-yliopistosta on valittu Unifin hallituksen puheenjohtajaksi kaudelle 2024-2025.
Unifi tuomitsee jyrkästi tutkijoihin kohdistuvan häirinnän15.11.2023 11:29:12 EET | Tiedote
Tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapaus on turvattu Suomen perustuslaissa. Tutkijoilla on oikeus valita vapaasti tutkimusaiheensa, ja heidän tulee voida työskennellä ilman häirintää, asiatonta persoonaan kohdistuvaa kommentointia tai maalittamista.
Heikki Holopainen Unifin toiminnanjohtajaksi29.9.2023 08:05:31 EEST | Tiedote
YTM Heikki Holopainen on valittu Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n toiminnanjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään 23.10.2023.