HUS

Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella

Jaa
HUSin Uudessa lastensairaalassa on pilotointivaiheessa lasten tehohoidon ja tehohoitolääketieteen lisäkoulutuspolku sairaanhoitajille ja erikoislääkäreille. Tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä ja varmistaa lasten tehohoidon viimeaikaisin tietotaito eri yliopistosairaaloissa Suomessa.
Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella @HUS
Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella @HUS

Viiden yliopistosairaalan sairaanhoitajia ja erikoislääkäreitä ohjataan jatkossa säännöllisesti lisäkoulutukseen Uuden lastensairaalan teho-osastolle Helsinkiin. Koulutuspilotin ensimmäinen koulutettava, sairaanhoitaja Turun yliopistollisesta sairaalasta, aloittaa koulutuspolun toukokuun aikana.

”Pilotoidessamme uutta koulutusmallia vahvistamme samalla yhteistyötä viiden yliopistosairaalan kesken ja tiivistämme keskinäistä työnjakoa. Hyvinvointialueyhteistyön ansiosta muuttuu tulevaisuudessa myös monet tuotannolliset rakenteet. Kaikki uudistukset ovat lämpimästi tervetulleita, kunhan fokuksessa aina on lasten etu.”, sanoo HUSin Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Syksyllä vauhtiin pääsevään lisäkoulutukseen osallistuu Turun ja Tampereen yliopistollisten sairaaloiden sairaanhoitaja- ja erikoislääkärikoulutettavat, joilla jo entuudestaan on kokemusta tehohoidosta. Täydennyskoulutuksen kesto tulee olemaan noin puoli vuotta.

”Koulutusyhteistyö vahvistaa lasten tehohoitolääketieteen osaamista koko maassa ja koituu koko Suomen lapsiväestön hyväksi. Samalla se parantaa lasten tehohoidon saatavuuden alueellista tasa-arvoa ja kansallista huoltovarmuutta.”, kertoo toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen Turun yliopistollisesta sairaalasta.

Koulutusmuotoa ja käytäntöjä on tarkoitus valjastaa hankkeen kokemusten perusteella pysyväksi toimintamalliksi. Pilotointivaiheen jälkeen ne laajennetaan koskemaan kaikkien yliopistosairaaloiden yhteistyötä.

Kansallinen tehohoitotyöryhmä suositteli systemaattista lisäkoulutusta

Lasten tehohoidon lisäkoulutuspolku sairaanhoitajille ja erikoislääkäreille on yksi lasten kansallisen tehohoitotyöryhmän vuodenvaihteessa antamista toimenpide-ehdotuksista. Lasten tehohoitokapasiteettia ja yhteistyötä yliopistosairaaloiden kesken tulee lisätä | HUS

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi 29.3.2023 HUSille miljoonan euron valtionavustuksen lasten tehohoidon saatavuuden ja osaamisen varmistamiseksi.

"Työryhmän ehdotus sai poikkeuksellisen nopean vastakaiun sosiaali- ja terveysministeriöltä, mistä olemme kiitollisia. Rahoitus myönnettiin alle kolmessa kuukaudessa ehdotuksesta”, toimialajohtaja Petäjä kertoo.

Valtionavustusta voidaan käyttää lasten tehohoidon kansallisen hoitoprosessin ja strukturoidun sairaanhoitajien ja erikoislääkärien lisäkoulutuksen kehittämis- ja pilotointikustannuksiin. Samalla helpotetaan HUSin Uuden lastensairaalan tehohoidon hankaloitunutta tilannetta. HUS hallinnoi hanketta ja sen osatoteuttajina ovat Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet.

Lisätietoa:
toimialajohtaja Jari Petäjä, HUS Lasten ja nuorten sairaudet, p. 050 428 66 30 jari.petaja@hus.fi
toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen, Turun yliopistollinen keskussairaala, p. 02 3131400 heikki.lukkarinen@tyks.fi

Avainsanat

Kuvat

Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella @HUS
Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella @HUS
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Medicinering med blodförtunnande läkemedel är bra att påbörja snabbare efter en hjärninfarkt hos personer som lider av förmaksflimmer2.6.2023 08:15:13 EEST | Tiedote

En snabbare påbörjad medicinering med blodförtunnande läkemedel än brukligt efter en hjärninfarkt kan minska risken för en ny infarkt hos patienter som lider av förmaksflimmer. HUS medverkade i en internationell multicenterprövning som publicerades i den ansedda medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, NEJM.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme