Jyväskylän yliopisto

Ylistönrinteen kampuksen uudistamishanke etenee

Jaa

Jyväskylän yliopistossa on valmisteilla matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tiloihin mittavia uudistuksia lähivuosina. Jyväskylän yliopisto allekirjoitti tänään 21.10.2019 puitesopimuksen Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa.

Havainnekuva Ylistönrinteen kampuskehityksestä.
Havainnekuva Ylistönrinteen kampuskehityksestä.

Puitesopimus koskee yliopiston Jyväsjärven rannalla sijaitsevaa Ylistönrinteen kampusaluetta ja siellä sijaitsevia matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kemian ja fysiikan laitosrakennuksia, nanotiedekeskusta (NSC) ja tutkimus- ja opetusrakennus Ambioticaa. Peruskorjaus- ja muutoshankkeen on suunniteltu toteutuvan vuosina 2020-2025 ja hankeinvestoinnin arvioidaan olevan noin 45 M€.

Jyväskylän yliopisto toteutti keväällä 2019 henkilöstön, opiskelijoiden, SYK:n ja alueen muiden toimijoiden kanssa visiotyön, jonka tavoitteena oli kehittää Ylistönrinteen kampus vetovoimaiseksi korkean profiilin oppimis- ja tutkimusympäristöksi: ”HUB of Scientific Excellence”. Lisäksi tavoitteena oli luoda kampusvisio, joka vahvistaa monitieteellisen tutkimuksen tekemistä ja tilojen yhteiskäyttöä.

- Halusimme luoda vision, jonka avulla Ylistönrinteen tilat saadaan toimivammiksi kehittäen uudenlaisia työ-, laboratorio- ja oppimisympäristöjä. Kampusvisioinnissa on etsitty mahdollisuuksia myös yritysyhteistyön lisäämiseen. Tarkoituksemme on koota koko tiedekunta samalle kampukselle. Uusittu Ylistönrinteen kampus valmistuu alustavien suunnitelmien mukaan vuonna 2025, dekaani Mikko Mönkkönen kuvailee.

Kemian laitosrakennuksen peruskorjaus on osa hankkeen ensimmäistä vaihetta ja sen tarkempi suunnittelutyö on tarkoitus käynnistää vielä tämän syksyn aikana. Suunnitelmaan sisältyy Mattilanniemessä oleva matematiikan ja tilastotieteen laitoksen sijoittuminen Ylistönrinteelle.

Ylistönrinteen kampusalue on arkkitehti Arto Sipisen suunnittelema. Kampusalue muodostaa arkkitehtonisesti ehyen kokonaisuuden, jossa mäen rinteeseen sijoittuvista rakennuksista avautuu maisemalliset kauniit näkymät Jyväsjärvelle ja järven yli kaupungin keskustaan. Visiosuunnittelussa on lisätty ehdotuksia rakennusten välisiin kulkureitteihin, mutta muutos- ja peruskorjaustyöt keskittyvät pääsääntöisesti rakennusten sisätiloihin. Alueen kokonaisuus valmistui vaiheittain vuosina 1991-2004, ensimmäisenä kemian laitos vuonna 1991 ja kiihdytinlaboratorio vuonna 1992. Tilat omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy.

Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa työskentelee noin 500 henkilöä ja opiskelijoita tiedekunnassa on noin 1700. Tiedekunnassa toimii myös kaksi uniikkia tutkimusyksikköä, kiihdytinlaboratorio ja Nanotiedekeskus.  

Fysiikan laitoksella sijaitsevassa kiihdytinlaboratoriossa vierailee 300 kansainvälistä tutkijaa vuosittain. Se on myös Euroopan avaruusjärjestön ESA:n tunnustama testilaboratorio sekä fysiikan laitokseen kuuluvana ainutlaatuinen koulutusyksikkö.

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus (NSC) on Suomen ainoa nanotieteeseen keskittyvä monitieteinen tutkimusyksikkö ja vastaa yhdestä yliopiston profiloitumisalueesta, nanotieteestä. Kansainvälisessä keskuksessa työskentelee 140 tutkijaa.

Tiedekunnassa toimii yksi Suomen Akatemian nimeämä huippuyksikkö, kaksi akatemiaprofessoria sekä parhaillaan kuusi Euroopan tutkimusneuvoston rahoittamaa ERC-tutkijaa. Tiedekunnan rahoitus on vuodessa noin 46 miljoonaa euroa, josta täydentävän rahoituksen osuus on 41 prosenttia.

Lisätietoja:

Jyväskylän yliopisto

Talous- ja palvelujohtaja Päivi Seppä, paivi.seppa@jyu.fi, +358 50 591 9522
Yliopistopalvelut

Dekaani Mikko Mönkkönen, mikko.monkkonen@jyu.fi, +358 50 4413682
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta


Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Johtaja Aki Havia, aki.havia@sykoy.fi, +358 40 5277511

Kuvat

Havainnekuva Ylistönrinteen kampuskehityksestä.
Havainnekuva Ylistönrinteen kampuskehityksestä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Puoluetausta ja sukupuoli vaikuttavat ehdokkaan käsittelyyn mediassa24.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Oikeistopopulistisiin puolueisiin liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä muun muassa puolueiden edustajien esittäminen radikaalien, kansallismielisten kannanottojen vuoksi. Mediassa huomio kohdistuu erityisesti johtajan persoonan ja henkilökohtaisen arvopohjan arviointiin, jossa myös sukupuoli on isossa osassa. Tutkimus selvitti, leimasiko media negatiivisesti oikeistopopulistista ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme