Hämeen ELY-keskus

Ympäristösopimusten ja luomusitoumusten haku alkaa toukokuussa

Jaa

Viljelijöiden päätukihaku avautuu verkkoasiointipalvelu Vipussa 5.5.2022. Uutta ympäristösopimusta voi hakea tänä vuonna maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitoon, kosteikon hoitoon sekä alkuperäiskasvien ylläpitoon. Myös uudet luomusitoumukset ovat haettavissa. Sekä ympäristösopimuksia että luomusitoumuksia haetaan paperilomakkeilla. Kosteikon perustamiseen voi hakea ei-tuotannollisen investoinnin tukea. Huhtikuun lopussa päättyville, vuosina 2015, 2016 tai 2017 alkaneille sopimuksille ja sitoumuksille voi hakea jatkovuotta.

Kuva: © maaseutuverkosto, kuvaaja Tomi Aho
Kuva: © maaseutuverkosto, kuvaaja Tomi Aho

Uusia sopimuksia maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitoon

Hoitosopimusta voi hakea uusille aloille, jotka eivät ole olleet hoitosopimuksella aiemmin. Myös viime vuonna päättyneelle sopimukselle, jolle ei haettu jatkovuotta, voi hakea nyt uutta sopimusta. Sopimusta voidaan hakea muun muassa perinnebiotoopeille, luonnonlaitumille ja luontoarvoiltaan monimuotoisille tai maisemaltaan merkittäville peltojen reuna-alueille. Sopimusta haetaan lomakkeella 253 ja hakemuksen liitteeksi tarvitaan aina hoitosuunnitelma. Suunnitelmaan on yksilöitävä vuosittaiset tai muuten määräajoin tehtävät toimenpiteet lohkoittain ja niiden toteutusaikataulu. Sopimusalueen rajaukseen on hyvä kiinnittää huomiota, sillä määrittelemällä sopimusalue oikein vältetään pinta-alavirheistä johtuvat takaisinperinnät. Sopimusalueet on hyvä merkitä maastoon pysyvällä tavalla, tai mitata ne GPS:llä jo sopimuksen valmisteluvaiheessa. Sopimusaluetta on hoidettava hoitosuunnitelmaa toteuttaen.

Jatkovuotta haettaessa sopimusta on jatkettava kaikilla sopimuslohkoilla. Jatkettavalle sopimukselle ei voi myöskään lisätä uusia lohkoja. Vuokralohkojen vuokrasopimusten tulee olla voimassa jatketun sopimuskauden päättymiseen saakka.

Jos hoitosopimus halutaan siirtää toiselle tilalle, tulee sopimuksen siirrosta ilmoittaa ELY-keskukseen hyvissä ajoin ennen päätukihaun päättymistä. Siirtoa haetaan lomakkeella 160. Sopimuksen vastaanottaja hakee tällöin sopimukselle jatkovuotta ja maksua päätukihaussa viimeistään 15.6.2022.

Uutta kosteikon hoitosopimusta voi hakea tänä keväänä

Uutta kosteikon hoitosopimusta voi hakea tänä keväänä uusille aloille, tai kohteille, jotka on aikaisemmin perustettu ei-tuotannollisten investointien korvauksella. Uuden sopimuksen voi hakea myös viime keväänä päättyneelle sopimukselle, jolle ei haettu jatkovuotta. Sopimusta haetaan lomakkeella 262 ja hakemuksen liitteeksi tarvitaan aina hoitosuunnitelma. Suunnitelmaan yksilöidään vuosittaiset tai muuten määräajoin tehtävät toimenpiteet lohkoittain sekä niiden toteutusaikataulu. Sopimusalueen oikea rajaus on tärkeää, jotta vältetään pinta-alavirheistä johtuvat takaisinperinnät.

Yhden vuoden jatkoa voi hakea vuosina 2015, 2016 tai 2017 alkaneille sopimuksille, jotka päättyvät 30.4.2022. Jatkettavaan sopimukseen ei voi lisätä uusia lohkoja, eikä jättää pois sopimuksella olevia lohkoja. Olemassa olevien sopimusehtojen noudattamista tulee jatkaa jatkovuoden loppuun asti ja alueen hoitoa tulee jatkaa hoitosuunnitelmaa toteuttaen. Vuokralohkojen vuokrasopimusten tulee olla voimassa jatketun sopimuskauden päättymiseen saakka. Sopimuksen siirtoa koskevat samat menettelyt kuin edellä on kuvattu.

Kosteikon perustaminen ei-tuotannollisen investoinnin tuella

Ei-tuotannollisen investoinnin korvausta kosteikon perustamiseen voi hakea tänä vuonna Hyrrä-asiointipalvelussa (ruokavirasto.fi) tai lomakkeella 195. Haku avautuu toukokuun lopulla. Investoinnin tulee edistää maatalouden vesistökuormituksen vähentämistä ja/tai lisätä luonnoltaan yksipuolisen maatalousalueen elinympäristöjen monimuotoisuutta. Tuen myöntämisen edellytyksenä on, että investoinnin jälkeen kohteesta tehdään viisivuotinen kosteikon hoitosopimus.

Alkuperäisrotujen kasvattamissopimusta voi jatkaa vuodella

Vuosina 2015 ja 2016 alkaneille alkuperäisrotujen kasvattamissopimuksille, jotka päättyvät 30.4.2022, voi hakea vuoden jatkoa. Hae jatkoa Vipu-palvelussa (vipu.ruokavirasto.fi) tai paperilomakkeella 218M, jos et hae muita päätukihaun tukia. Uusia alkuperäisrotujen kasvattamissopimuksia ei ole mahdollista hakea tänä vuonna.

Sopimukseen sisältyviä alkuperäisrotuisia eläimiä on käytettävä jälkeläisten tuottamiseen sopimuskauden aikana. Korvauksen saajan on toimitettava viimeistään ennen sopimuskauden päättymistä ELY-keskukseen selvitys siitä, miten sopimukseen sisältyviä eläimiä on käytetty kyseisen rodun lisäämiseen. Selvityksen voi tehdä lomakkeella 254, tai toimittamalla ELY-keskukseen rotupuhtaustodistuksen antajan selvitys eläimen käytöstä rodun lisäämiseen. Selvitys voi olla esimerkiksi listaus karitsoinneista. Selvityksen voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.hame(at)ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Hämeen ELY-keskus, Kirjaamo, PL 29, 15141 Lahti.

Uutta alkuperäiskasvien ylläpitosopimusta haetaan lomakkeella 214. Mikäli haet jatkovuotta alkuperäiskasvien ylläpidon sopimukseen, ole yhteydessä Hämeen ELY-keskukseen.

Luomusitoumuksen haku vuonna 2022

Uudet luomusitoumukset ovat haettavissa lomakkeella 215. Ensimmäistä kertaa hakevan on suoritettava sitoumusehdoissa vaadittu koulutus (kasvitilan sitoumus 5 päivää ja kotielänsitoumus 5 päivää + 2 lisäpäivää) ja ilmoittauduttava luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään viimeistään 30.4.2022 mennessä.

Päättyviin sitoumuksiin on haettavissa yhden vuoden jatko Vipu-palvelussa tai lomakkeella 101 B (koskee vuosia 2015, 2016 ja 2017). Sitoumuksen jatkoa haetaan päätukihaussa viimeistään 15.6. kuten viime vuonnakin. Jos jatkoa ei haeta, sitoumus päättyy. Jos sitoumus on annettu vuonna 2018 tai sen jälkeen, haetaan vain tuen maksua.

Lisäaloja voi hakea liitettäväksi jo voimassa olevaan tai jatkettavaan sitoumukseen enintään viisi hehtaaria. Jos sitoumusala ennen liittämistä on alle viisi hehtaaria, voidaan liittää enintään yhden hehtaarin lisäala. Jos haettavaa lisäala on enemmän kuin viisi hehtaaria, tulee tällöin antaa uusi, viisivuotinen sitoumus. Uudet sitoumukset ovat aina viisivuotisia mutta ohjelmakauden vaihtumisella vuonna 2023 saattaa olla vaikutusta sitoumuksen jatkumiseen.

Sitoumuksen tilatyyppiä voi vaihtaa kasvinviljelytilasta kotieläintilaksi (ja myös toisinpäin) tai muuttaa eläinlajia, eläimet tulee tällöin hakea luomuvalvontaan viimeistään 30.4.2022.

Uutta sitoumusta, lisäalojen liittämistä, tilatyypin vaihtoa ja eläinlajien muutosta haetaan paperilomakkeella 215. Palauta lomake viimeistään 15.6.2022 ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.hame(at)ely-keskus.fi tai postitse Hämeen ELY-keskus, Kirjaamo, PL 29, 15141 Lahti.

Lomake löytyy Ruokaviraston sivulta Luonnonmukaisen tuotannon sitoumus (ruokavirasto.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitosopimus ja kosteikon hoitosopimus:
Annemari Sillanpää, tarkastaja, Hämeen ELY-keskus

Alkuperäisrotujen kasvattamissopimus ja alkuperäiskasvien ylläpitosopimus:
Mauno Isola, tarkastaja, Hämeen ELY-keskus (2.5. alkaen)

Ei-tuotannollisen investoinnin tuki:
Kaisa Valaja, tarkastaja, Hämeen ELY-keskus

Luomusitoumus:
Emilia Kavuncu, tarkastaja, Hämeen ELY-keskus

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tiedotus:

Minna Huovinen, viestintäsuunnittelija, Hämeen ELY-keskus
puh. 0295 025 076

Kuvat

Kuva: © maaseutuverkosto, kuvaaja Tomi Aho
Kuva: © maaseutuverkosto, kuvaaja Tomi Aho
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Työttömyys väheni sekä vuodentakaiseen että heinäkuuhun verrattuna20.9.2022 08:08:27 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli elokuun lopussa 17 271 työtöntä työnhakijaa, joista 764 oli kokoaikaisesti lomautettuna. Tämä on 2914 vähemmän (-14 %) kuin vuosi sitten. Sekä lomautettujen (-882) että muiden työttömien (-2032) määrä väheni. Heinäkuusta elokuuhun työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa väheni 2125:llä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme