Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Vastaukset mahdollistavat talouslinjan muutoksen

Jaa
Vastaukset hallitustunnustelija, puhemies Petteri Orpolle mahdollistavat isot uudistukset ja julkisen talouden tervehdyttämisen. ”Talouspolitiikan linjaan odotetaan muutosta. Vastausten pohjalta ilmeisin hallitus on porvarihallitus, jolle on tehtävissä ohjelma, joka vahvistaa kasvua, uudistaa työmarkkinoita ja tasapainottaa julkista taloutta. Mitä enemmän on kasvua, sitä vähemmän tarvitaan menoleikkauksia”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo

”Vaalitulos oli selvä viesti siitä, että talouspolitiikan linjaan halutaan muutos. Yrittäjät odottavatpäätöksiä, jotka sopeuttavat julkista taloutta sekä vahvistavat kasvua ja työllisyyttä”, Pentikäinen sanoo. 

Konkreettisesti kasvun edistäminen tarkoittaa kilpailukykyistä verotusta, työpaikoilla paikallisen sopimisen edistämistä, sosiaaliturvan uudistamista siten, että työtä kannattaa aina tehdä, investointilupien nopeampaa käsittelyä ja panostuksia infraan. 

”Työllisyyttä vahvistavat työmarkkinauudistukset ovat kasvun avain, koska työvoimapula on monen yrityksen kasvun este. Tarvitsemme lisää työvoimaa, jotta yritykset voivat kasvaa ja julkisen talouden perustaa voidaan vahvistaa. Tarvitsemme kasvuhakuisia yrittäjiä ja omistajia. Heitä löytyy, kun yrittäjien ja omistajien verotus on kannustava, vakaa ja ennakoitava”, Pentikäinen sanoo. 

Laitetaan työnantajayritysten määrä nousuun 

Erityisen huolestuttavaa on työnantajayrittäjien määrän selvä lasku. Tämä kertoo siitä, että työmarkkinat ovat jäykät, työllistämisen riski on liian iso japaikallinen sopiminen on hyvin rajoitettua, Yrittäjät toteaa. 

“Pieniltä liittoon kuulumattomilta työnantajayrityksiltä sopiminen on jopa kokonaan estetty laissa olevien paikallisen sopimisen kieltojen vuoksi.Sen vuoksi tarvitaan lainsäädäntöuudistuksia, joillalisätään paikallista sopimista kaikissa yrityksissä”, sanoo johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. 

Työllistämisestä ja työnantajuudesta on tehty liian riskialtista. Tähän tulee puuttua esimerkiksi muuttamalla työntekijän sairausajan palkanmaksua. 

Nyt työnantajan pitää maksaa sairausajan palkkaa kymmenen päivää ilman, että siitä saa mitään kompensaatiota.  

”Työntekijän toimeentulo pitää turvata sairastumisen ja työkyvyttömyyden varalta, mutta nyt kustannukset kaatuvat yksittäiselle pienelle työnantajayritykselle. Vastuuta on jaettava laajemmille hartioille, sillä monelle pienelle työnantajalle tilanne on tällä hetkellä aivan kohtuuton”, sanoo Makkula. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Työpaikkasopimista edistettävä, laittomat lakot kuriin30.5.2023 12:39:32 EEST | Tiedote

Suomen talouden kasvun vahvistaminen on ratkaisevaa julkisen talouden tervehdyttämiselle. Siksi Yrittäjät esittää kasvuohjelmassaan lukuisia toimia, jotka vapauttaisivat yrityksiä nykyistä enemmän riskinottoon ja kasvuun. Hallitusohjelmassa on vapautettava työpaikat sopimaan paikallisesti, rajoitettava poliittisia ja laittomia lakkoja sekä uudistettava työttömyys- ja sosiaaliturvaa, jotta työntekeminen olisi kannattavampaa.

Yrittäjägallup: Yrittäjät haluavat porvarihallituksen ja estää veronkorotukset17.5.2023 14:59:54 EEST | Tiedote

Säätytalolla neuvottelee pk-yrittäjille mieluinen kokoonpano. Yrittäjägallupin mukaan yrittäjät haluavat laajalti hallitukseen kokoomuksen, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja RKP:n. ”Yrittäjät haluavat muutosta talouspolitiikkaan ja vaalivoittajat vastuuseen. Yrittäjät odottavat uudistuksia, jotka vahvistavat kasvua ja tasapainottavat julkista taloutta”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme