Helsingin yliopisto

Suomalainen kalatiira on maailman vanhin

Jaa
Suomessa vuonna 1980 rengastetun kalatiiran rengas luettiin elävän yksilön jalasta maaliskuussa. Tiira kuittasi lajinsa ikäennätyksen kertaheitolla. Viime vuoden lokakuussa sai puolestaan maamme miljoonas talitiainen renkaan jalkaansa.
Kalatiiran jalassa olevan renkaan lukeminen vaatii useimmiten vähintään kiikareita (Kuva: Jarkko Santaharju)
Kalatiiran jalassa olevan renkaan lukeminen vaatii useimmiten vähintään kiikareita (Kuva: Jarkko Santaharju)

Namibialainen lintuharrastaja Mark Boorman ei vielä tiennyt havaintonsa merkittävyyttä onnistuessaan lukemaan renkaan elävän kalatiiran jalasta maaliskuussa 2014.

Renkaasta kävi ilmi, että lintu on rengastettu poikasena Hirvensalmella kesällä 1980. Liki 34-vuotias lintu on yli kymmenen vuotta vanhempi kuin aiempi vanhin Suomessa rengastettu kalatiira ja samalla tiettävästi maailman vanhin koskaan tavattu lajinsa edustaja.

Etelänkiisla on vanhin

Kalatiira kiilaa toiseksi Suomen lintujen ikäennätystaulukossa. Vanhimman linnun titteliä pitää hallussaan aikuisena Pernajan Aspskärillä 19. kesäkuuta 1978 rengastettu etelänkiisla. Rengastusvuodesta lähtien lintu on palannut uskollisesti pesimäluodolleen.

 – Toissa vuonna lintua ei tavattu ja uskoimme sen jo menehtyneen. Ilo oli suuri, kun lintu viime kesänä saapui jälleen pesimäpaikalleen, kertoo lintujen rengastusta koordinoivan Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Jari Valkama.

Etelänkiislan rengastuksen ja tuoreimman tapaamisen välillä aikaa on kulunut 34 vuotta ja 11 kuukautta. Sinä aikana linnun teräsrengas on vaihdettu kaksi kertaa, kun aiempi rengas sen jalassa oli kulunut  miltei lukukelvottomaksi.

 – Odotamme, että lintu palaisi pesimään tulevinakin vuosina, Valkama lisää toiveikkaana.

Lajinsa vanhimmaksi sillä on vielä matkaa, koska Ruotsissa rengastettu etelänkiisla on elänyt lähes 43-vuotiaaksi.

Miljoona talitiaista

Viime vuoden lokakuussa rengastettiin Suomen miljoonas talitiainen. Suuri merkkipaalu saavutettiin rengastuksen juhlavuonna, jolloin tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun lintujen rengastus aloitettiin Suomessa. Kaikkiaan Suomessa on rengastettu lähes 11 miljoonaa lintua vuodesta 1913 lähtien.

Talitiainen on myös siitä sopiva juhlavuoden laji, että kaikkien aikojen ensimmäinen maassamme rengastettu lintu oli juuri talitiainen. Lisäksi kaikista lintulajeista eniten on rengastettu talitiaisia.

Lisätietoja:
yli-intendentti Jari Valkama
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS
p. 050-3182358
jari.valkama@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kalatiiran jalassa olevan renkaan lukeminen vaatii useimmiten vähintään kiikareita (Kuva: Jarkko Santaharju)
Kalatiiran jalassa olevan renkaan lukeminen vaatii useimmiten vähintään kiikareita (Kuva: Jarkko Santaharju)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat ovat vallanneet kaksi kasvitieteellistä puutarhaa. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan yleisökohteissamme: Helsingin ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevassa Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa. Osa geologisista ja paleontologisista näytteistämme on esillä yliopistomuseon yhteydessä toimivassa Mineraalikabinetissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye