Salmonella- ja EHEC-tartuntojen aiheuttajabakteerien ryhmittely nopeuttaa epidemian havaitsemista
Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa perjantaina väittelevän maisterin (MSc) Taru Lienemannin väitöstutkimus antaa uutta tietoa kotimaista alkuperää olevista salmonella- ja EHEC -bakteereista. Epidemioiden havaitsemiseksi ja tartuntojen lähteiden selvittämiseksi on tärkeää tuntea Suomessa liikkuvien salmonella- ja EHEC-bakteerien ominaisuuksia.
-Tehokkaalla seurannalla epidemiat havaitaan varhain ja näin niiden leviäminen pystytään estämään. Nyt havaitsemme epidemiat nopeammin ja meillä on käytössä paremmat työkalut, kun seuraava epidemia iskee, Lienemann sanoo.
Lienemann tutki useilla tyypitysmenetelmillä salmonella- ja EHEC-bakteerien ominaisuuksia, jotka oli eristetty Suomessa sairastuneista potilaista vuosina 2007−2014. Käytetyt tyypitysmenetelmät ovat kansainvälisesti yhteneväiset ja Suomi pystyy osallistumaan myös maanrajojen yli menevään epidemioiden selvitystyöhön.
Tulokset antavat viitteitä siitä, että Suomessa kotoperäinen hiirilavantautia aiheuttava salmonellatyyppi eroaa perimältään (genotyypiltään) Euroopassa yleisimmin havaituista tyypeistä.
- Ympäristön, maantieteen ja sään merkitystä eläinten ja ihmisten salmonellatartuntoihin ei ole vielä tutkittu kovin hyvin Suomessa, Lienemann toteaa.
Suomessa sairastuu vuosittain 2000−3000 kansalaista salmonellainfektioon. Tartunnan saaneista suurin osa sairastaa tavanomaisen ripulitaudin, mutta osalla tauti voi olla vakava.
Vain vakavaan taudinkuvaan yhdistetystä
EHEC:stä epidemioita
Tutkimuksessa todettiin myös, että Suomessa vain vakavaan taudinkuvaan yhdistetty EHEC O157-ryhmän bakteerit aiheuttivat epidemioita. Vajaa puolet potilaista eristetyistä EHEC-bakteereista kuului muihin ryhmiin, jotka aiheuttivat perheen sisäisiä tartuntoja ja joiden taudinaiheuttamiskyky vaihteli. Vaikka EHEC-tartuntoja todetaan vain alle 100 vuodessa, EHEC voi olla henkeä uhkaava erityisesti pikkulapsilla.
Tutkitut kotimaista alkuperää olevat salmonella ja EHEC-bakteerit olivat Lienemannin mukaan suurimmaksi osaksi herkkiä tutkituille antibiooteille, mikä on myös viite kotimaisesta alkuperästä.
Lienemann tutki useilla ilmiasuun ja perimään kohdistuvilla tyypitysmenetelmillä salmonella- ja EHEC-bakteerien ominaisuuksia, jotka oli eristetty Suomessa sairastuneista potilaista vuosina 2007−2014. Lisäksi hän selvitti molekyyligeneettisten menetelmien soveltuvuutta näiden bakteerien tarkempaan seurantaan ja tartunnanlähteiden jäljittämiseen. Ensimmäistä kertaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) valtakunnallisen tartuntatautirekisterin kantakokoelmaan kuuluvien kotimaisten salmonella- ja EHEC-bakteerien ominaisuuksia on tutkittu Suomessa näin laajasti.
Salmonella- ja EHEC-bakteerien aiheuttamat taudit ovat yleisvaarallisia tartuntatauteja. Molemmat bakteerit leviävät eläimen tai ihmisen ulosteen välityksellä ja voivat tarttua myös esimerkiksi käsien välityksellä henkilöstä toiseen.
Taru Lienemannin mikrobiologian alaan kuuluva väitöskirja ”Foodborne human isolates of Salmonella and Shiga toxin –producing Escherichia coli of domesti c origin in Finland” tarkastetaan Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa (Auditorio 1041, Biokeskus 2, Viikinkaari 5) 9.10.2015 kello 12. Lienemann (s.1977) on kotoisin Tampereelta, hän suoritti ylioppilastutkinnon Tammerkosken lukiossa. Lienemann on valmistunut maisteriksi Stuttgartin yliopistosta ja työskentelee nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Taru Lienemann
Erikoistutkija
p. 029 524 8174
taru.lienemann@thl.fi
Pasi Komulainen
Tiedottaja
Helsingin yliopisto
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta/Ruralia-instituutti
Puh. 050 539 8523
S-posti:pasi.komulainen@helsinki.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Saimaannorppa on Saimaatakin vanhempi12.6.2025 14:30:24 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus paljastaa, että saimaannorppa on evolutiivisesti selvästi eriytyneempi kuin aikaisemmin on tiedetty. Tutkijat ehdottavatkin, että alalajin sijasta saimaannorpan tulisi olla oma itsenäinen lajinsa.
Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen käytössä isoja maakohtaisia eroja12.6.2025 11:08:32 EEST | Tiedote
Suomessa täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen (CAM) käyttö laski yleisellä tasolla vuodesta 2014 vuoteen 2023. CAM-hoitojen käyttö on kokonaisuutena tarkastellen pysynyt suhteellisen vakaana viimeisenä vuosikymmenenä Euroopassa. CAM-hoitojen käytössä on kuitenkin jyrkkiä eroja maiden välillä.
Leikkausten jälkeisissä laskimotukos- ja verenvuotoriskeissä huomattavia eroja12.6.2025 09:02:16 EEST | Tiedote
Yli 10 miljoonan potilaan tiedot kattava tutkimus osoittaa, että riskit vaihtelevat huomattavasti leikkaustyypistä riippuen, mikä korostaa yksilöllisen riskinarvioinnin tärkeyttä. Tutkijat kehittivät uuden työkalun leikkauskomplikaatioiden riskien arviointiin.
Ultraprosessoitu ruoka saattaa vaikuttaa aivoihin ja johtaa ylensyöntiin11.6.2025 08:37:27 EEST | Tiedote
Laaja kansainvälinen tutkimus löysi yhteyden ultraprosessoidun ruoan ja aivojen rakenteellisten muutosten välillä.
Henkistä väkivaltaa ei tunnisteta riittävän hyvin lastensuojelussa ja huostaanottopäätöksissä10.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Lapsiin kohdistuva henkinen väkivalta tulee lastensuojelun tietoon useimmiten lastensuojeluilmoituksissa. Väkivallan kuvailu kuitenkin hälvenee vähitellen asiakirjoissa ja huostaanotto perustellaan usein lapsen omalla oireilulla tai käyttäytymisellä ilman taustatekijöiden huomiointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme