Seta Ry

50 vuotta homoseksuaalisten tekojen sallimisesta Suomessa

Jaa

1.2.2021 on kulunut 50 vuotta homoseksuaalisten tekojen rangaistavuuden poistamisesta Suomen rikoslaista. Juhlavuoden kunniaksi Sateenkaarihistorian ystävät toteuttaa erilaisia tapahtumia ja jakaa tietoa osana Koneen Säätiön Sateenkaarihistoria näkyväksi -hanketta.

Samaa sukupuolta olevien suhteet eivät olleet 1971 alkaen enää rangaistavia. Poliittisena kompromissina voimaan jäivät korkeampi suojaikäraja ja kehotuskielto. Kuva 80-luvun alkupuolelta, Setan arkistot.
Samaa sukupuolta olevien suhteet eivät olleet 1971 alkaen enää rangaistavia. Poliittisena kompromissina voimaan jäivät korkeampi suojaikäraja ja kehotuskielto. Kuva 80-luvun alkupuolelta, Setan arkistot.

Sisältö lyhyesti:

- 1.2.2021 on kulunut 50 vuotta siitä, kun seksuaalinen kanssakäyminen samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa lakkasi olemasta rikos Suomessa.
- Sateenkaarihistorian ystävät ry. koordinoi Suomessa merkkivuoden toimintaa osana Koneen Säätiön rahoittamaa Sateenkaarihistoria näkyväksi -hanketta
-  Vuoden aikana tullaan järjestämään esimerkiksi erilaisia tapahtumia, tutkijavierailuja ja muuta ohjelmaa.
- Monet muistiorganisaatiot ja kulttuurialan toimijat osallistuvat merkkivuoteen. 

Helmikuun ensimmäisenä päivänä 2021 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus poistettiin Suomen rikoslaista. Jo aiemmin miesten välisestä seksistä oli ollut mahdollista antaa tuomioita sodomiakiellon alla, mutta suorasanaisesti miesten ja naisten homoseksuaaliset olivat rikollisia 76 vuoden ajan, vuodesta 1894 vuoteen 1971. Vaikka rikoslain pykälä pysyi koko tuon ajan muuttumattomana, yhteiskunnan käsitys seksuaalisuudesta ja seksistä kuitenkin muuttui radikaalisti.

Vuonna 2020 perustettu Sateenkaarihistorian ystävät ry. koordinoi merkkivuoden toimintaa osana Koneen Säätiön rahoittamaa Sateenkaarihistoria näkyväksi -hanketta. Yhdistys tulee järjestämään esimerkiksi homoseksuaalisuuden dekriminalisaation ja medikalisaation historiaan liittyviä tapahtumia, tutkijavierailuja kouluihin sekä muuta ohjelmaa. Monet muistiorganisaatiot ja kulttuurilaitokset osallistuvat omilla tapahtumillaan, jotka kootaan merkkivuoden ohjelmakalenteriin sateenkaarihistoria.fi-verkkosivustolle. Verkkosivustolle kootaan lisäksi runsaasti materiaaleja sateenkaarihistoriaan liittyen, joita esimerkiksi media, koulut ja kulttuurialan toimijat voivat hyödyntää oman toimintansa tukena. Yhdistys kannustaa erilaisia toimijoita ilmoittamaan omat merkkivuoteen liittyvät tapahtumansa suoraan palveluun.

“Erityisesti museokenttä on ollut innokas käsittelemään sateenkaarihistoriaa kukin oman alansa näkökulmasta. Kasvava kiinnostus on näkynyt erityisesti vuodesta 2018 alkaen syksyisin järjestetyn Sateenkaarihistoriakuukauden viettämisessä”, kertoo Sateenkaarihistorian ystävät ry:n koordinaattori Kaura Raudaskoski.


Homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin pitkät vaikutukset


Homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin ajalla on ollut pitkälliset vaikutukset suomalaiseen sateenkaarihistoriaan. Langettavia tuomioita oli kuitenkin koko aikana melko vähän, erityisesti kiellon alkuvuosikymmeninä, kuten tuomiotilastoja tarkastellut tutkija Miikka Vuorela blogikirjoituksessaan sateenkaarihistoria.fi-sivustolla osoittaa. Sotien jälkeinen moraalipaniikin aika sekä jo 1930-luvulta alkanut homoseksuaalisuuden medikalisointi lisäsivät myöhemmin tuomioiden määrää ja loivat käsitystä erityisesti homomiehistä uhkana yhteiskunnalle.

“Konkreettista vankilaa vahingollisempaa onkin ollut lainsuojattomuus ja näkymättömyys, jota rikoslain kontrolli tuotti seksuaalivähemmistöille“, kirjoittaa puolestaan kriminalisoinnin ajan homoseksuaalisuutta tutkinut Sandra Hagman blogikirjoituksessaan sateenkaarihistoria.fi-verkkopalvelussa.

Kun asenneilmapiiri 1960-luvulla muuttui, homoseksuaalisten tekojen rangaistavuuden poistaminen rikoslaista tuli mahdolliseksi.

Poliittisena kompromissina säädettiin dekriminalisoinnin vastapainoksi homoseksiä koskevat korkeammat suojaikärajat sekä niin sanottu kehotuskielto, jonka nojalla julkinen kehottaminen homoseksuaalisiin tekoihin oli laissa kielletty. Tämä Suomen oma propagandalaki oli voimassa aivan vuosituhannen vaihteeseen, vuoteen 1999 asti. Kehotuskielto vaikutti siihen, että asiallista tietoa homoseksuaalisuudesta oli vaikea saada, kun mediat välttelivät pitkään aihetta tai esittivät sen negatiivisessa valossa.

“Näin sateenkaarihistorian merkkivuonna haluamme kiinnittää huomiota ennen kaikkea vallinneiden sovinnaisten sukupuoli- ja seksuaalinormien ylittämiseen ja ylittämisestä koituneisiin seurauksiin”, Sateenkaarihistorian ystävät ry:n puheenjohtaja, dosentti Tuula Juvonen valottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puheenjohtaja Tuula Juvonen (sateenkaarihistorian sisältökysymykset)
Puh: 050-318 6105
puheenjohtaja@sateenkaarihistoria.fi

Koordinaattori Kaura Raudaskoski (merkkivuoden toiminta)
Puh. 040 777 8124
sihteeri@sateenkaarihistoria.fi

Styrelsemedlem Rita Paqvalén (svenskspråkig kontaktperson)
Tel: 040 7413363
E-post: rita.paqvalen@gmail.com

Kuvat

Samaa sukupuolta olevien suhteet eivät olleet 1971 alkaen enää rangaistavia. Poliittisena kompromissina voimaan jäivät korkeampi suojaikäraja ja kehotuskielto. Kuva 80-luvun alkupuolelta, Setan arkistot.
Samaa sukupuolta olevien suhteet eivät olleet 1971 alkaen enää rangaistavia. Poliittisena kompromissina voimaan jäivät korkeampi suojaikäraja ja kehotuskielto. Kuva 80-luvun alkupuolelta, Setan arkistot.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

TIETOA SETAN JÄSENJÄRJESTÖSTÄ:

Sateenkaarihistorian ystävät ry on vuonna 2020 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden historian tuntemusta sekä sateenkaarihistorian ja queerhistorian tutkimusta, tallentamista ja esittämistä.

-----

 

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

Euroopan komission ensimmäinen sateenkaaristrategia pyrkii parantamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta koko EU:n alueella30.11.2020 04:52:00 EETTiedote

Euroopan komissio julkaisi 12.11.2020 kaikkien aikojen ensimmäisen viisivuotisstrategiansa, jonka toimenpiteillä komissio aikoo edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Sateenkaarikattojärjestö ILGA-Europe pitää strategian laatimista käänteentekevänä toimena, jolla komissio osoittaa suhtautuvansa vakavasti rooliinsa sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolustajana Euroopassa. Eurooppalaiset sateenkaarijärjestöt ja Euroopan Parlamentti ovat jo vuosia vaatineet komissiolta vahvempia toimia sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden parantamiseksi.

Viha on vaarallista: vuoden 2020 aikana on murhattu ainakin 350 transihmistä20.11.2020 11:14:21 EETTiedote

Perjantaina 20.11. vietetään kansainvälistä transmuistopäivää (Transgender Day of Remembrance). Transmuistopäivän tarkoituksena on kunnioittaa transvihaan perustuvan väkivallan kuolonuhreja ja kiinnittää laajemmin huomiota transihmisten kohtaamaan väkivaltaan. Transgender Europe -järjestön keräämän tilaston mukaan maailmassa on murhattu 350 transihmistä vuoden 2020 aikana. Nämä murhat osoittavat, että transihmisiin kohdistuva syrjintä aiheuttaa hengenvaaran. Transvihalla on myös paljon muita negatiivisia seurauksia. Ihmisoikeusjärjestöt ja transjärjestöt haluavat, että transihmisiin kohdistuvaan väkivaltaan suhtaudutaan paljon vakavammin Suomessakin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme