Business Tampere

500 Tampereen kaupunkiseudun yritystä haastateltiin – esiin nousivat osaajapula, koronan vaikutukset ja palvelutarpeet

Jaa

Haastattelut tehtiin yhteistyössä Tampereen kaupungin, kaupunkiseudun kuntien ja Business Tampereen kanssa. Yrityksillä oli tarvetta erityisesti Business Tampereen rahoituspalveluille ja yritysneuvonnalle.

Kuva: Visit Tampere / Marko Kallio
Kuva: Visit Tampere / Marko Kallio

Kaupunkiseudun kuntien vuoden kestänyt mittava viidensadan yrityshaastattelun yhteistyöponnistus on saatu päätökseen ja tulokset on nyt kerätty yhteen.

Haastattelukierros laitettiin toimeen Tampereen pormestari Lauri Lylyn aloitteesta. Sen tavoitteena oli saada tietoa yritysten nykytilanteesta ja suunnitelmista, tunnistaa yritysten palvelutarpeita ja auttaa niissä. Haastatteluihin valikoitiin kaupunkiseudun kasvuhakuisia pk-yrityksiä eri aloilta, joiden liikevaihto on 400 000-20 miljoonaa euroa, ja jotka työllistävät vähintään kolme henkilöä. Eniten haastateltavana oli teollisuusalan, rakennusalan ja IT-alan yrityksiä.

– Tapaamiset näyttivät selvästi kuinka suuri merkitys on sillä, että kuntien päättäjät pystyvät jalkautumaan yrityskenttään. Saimme ajantasaista tietoa siitä mitä yritykset arvostavat kaupunkiseudulla, mitkä ovat veto- ja pitovoimatekijöitämme ja siitä mitä kaupungissa tulisi kehittää. Tärkeää on myös kerätty palaute julkisten palveluidemme laadusta, liittyen mm. kaavoitus-, tontti- ja rakennuslupa-asioihin. Tapaamisohjelman jatkamiselle on ehdottomasti tilaus, toteaa Tampereen kaupungin elinkeinojohtaja Timo Antikainen.

Vastauksissa paljastuivat pandemian vaikutukset

Koronavuodelle osuneen haastattelukierroksen tuloksissa pandemian vaikutukset näkyvät selkeästi. Suurin muutos on tapahtunut yritysten tilatarpeissa. Etätyön lisäännyttyä toimisto- ja kokoustiloja tarvitaan nyt vähemmän ja myös investoinneissa tuotantotiloihin ollaan varovaisia. Vielä haastattelujen alkaessa tarvetta molemmille oli selvästi enemmän.

Suurimmalla osalla haastatelluista yrityksistä liikevaihto laski korona-aikana vähän, mutta poikkeustilanteesta on myös hyödytty. Erityisesti ulkoliikuntaan ja suojavarusteisiin liittyvät yritykset ovat menestyneet.

– Kuntien elinkeinotoimijat olivat haastatteluprojektissa tiiviisti mukana ja sekä heiltä että yrityksiltä on saatu haastatteluista hyvin positiivista palautetta. Lähes jokaisesta haastatellusta yrityksestä löytyi asioita, joissa Business Tampere pystyi yrityksiä auttamaan. Olemme iloisia, että haastatelluilla yrityksillä on pääosin positiiviset kasvunäkymät ja katse kohti vientimarkkinoita. Projektissa hyvin alulle saatu yritysten proaktiivinen kontaktointi tulee varmasti olemaan meillä palveluvalikossa jatkossakin, sanoo yrityskehitys- ja toimintaympäristöjohtaja Niina Immonen Business Tampereesta.

Yhteensä Business Tampere sai lähes 460 toimeksiantoa muun muassa rahoitusneuvontaan, yritysneuvontaan, tapahtumiin ja tontteihin sekä toimitiloihin liittyen. Satoja toimeksiantoja ohjattiin eteenpäin työllisyys- ja kasvupalveluihin ja seudun elinkeinopalveluihin.

Osaajapula hidastaa kasvua

Haastattelukierros paljasti, että monen kasvuhaluisen yrityksen kasvun esteenä on pula osaajista. Osaajapulaa potee jopa 67 prosenttia yrityksistä ja eniten tarvetta on myynti- ja markkinointihenkilöille, insinööreille, rakennusalan ammattilaisille ja sähkö- sekä lvi-asentajille.

Haastatteluista on koostettu koko seudun yhteinen raportti ja lisäksi kaupunkiseudun kunnat saavat kuntakohtaiset raportit. Kuntakohtaisista raporteista lisätietoja KangasalanLempäälänNokianOrivedenPirkkalanVesilahden ja Ylöjärven yritys- ja elinkeinopalveluilta. 

Haastatteluita jatketaan jälleen toukokuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Timo Antikainen
Elinkeinojohtaja, Tampereen kaupunki
p. 050 321 1279
timo.antikainen@tampere.fi

Kuvat

Kuva: Visit Tampere / Marko Kallio
Kuva: Visit Tampere / Marko Kallio
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Business Tampere
Business Tampere
Kelloportinkatu 1 B
33100 Tampere

http://www.businesstampere.fi

Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka tehtävä on edistää investointeja sekä luoda paras ympäristö yritystoiminnalle. Yhtiön toimintaa ohjaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeinostrategia. Rakennetaan uutta Tampereen seutua. Yhdessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Tampere

Tampereen seudun yritykset luovat uusia saunaelämyksiä maailmanmarkkinoille - Hyvinvoinnin merkityksen kasvaessa kotimaiset ja kansainväliset asiakkaat etsivät autenttisia saunaratkaisuita19.4.2021 16:31:38 EEST | Tiedote

Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere sekä markkinoinnin ja matkailun asiantuntijaorganisaatio Visit Tampere tiivistävät yhteistyötään Sauna from Finland ry:n kanssa. Strategisella kumppanuudella on tarkoitus aktivoida Tampereen seudun yrityksiä innovoimaan uusia saunaelämystuotteita ja liittymään osaksi kasvavaa saunaelämysalaa. Ekologinen ja kestävästi rakennettu suomalainen sauna nimittäin myy maailmalla ja erityisesti kokonaisratkaisuille on kysyntää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme