Persoonallisuuden piirteet selittävät eroja iäkkäiden ihmisten fyysisessä aktiivisuudessa ja kävelykyvyssä

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksen tulosten perusteella iäkkäät ihmiset, jotka saivat korkeampia pistemääriä tunnollisuudessa ja ulospäinsuuntautuneisuuden aktiivisuutta ja myönteisyyttä kuvaavissa alapiirteissä, liikkuvat muita enemmän ja pystyvät kävelemään nopeammin. Suurin riskitekijä vähäiselle fyysiselle aktiivisuudelle ja hitaammalle kävelynopeudelle oli impulsiivisuus.
Persoonallisuuden piirteitä voidaan tarkastella viiden piirteen kautta, jotka ovat ulospäinsuuntautuneisuus, neuroottisuus, avoimuus, tunnollisuus ja ystävällisyys. Jokainen piirre muodostuu useammasta alapiirteestä, jotka kuvastavat vielä tarkemmin yksilöiden välisiä persoonallisuuseroja. Esimerkiksi neuroottisuus voi kuvastaa sekä taipumusta ahdistuneisuuteen että impulsiivisuuteen.
- Neuroottisuuden alapiirre impulsiivisuus kuvastaa taipumusta antaa periksi hetkellisille mielihaluille. Esimerkiksi itsekuria ja järjestelmällisyyttä kuvastava tunnollisuus on lähestulkoon vastakohta tälle. Tässä tapauksessa impulsiivisuus ja tunnollisuus voivat selittää eroja säännöllisen liikuntaharrastuksen ylläpitämisessä, mikä heijastuu myös kävelynopeuteen, tutkijatohtori Tiia Kekäläinen Gerontologian tutkimuskeskuksesta kertoo.
Korkeita pistemääriä avoimuudessa ja ulospäinsuuntautuneisuuden jännityshakuisuutta kuvaavassa alapiirteessä saaneilla ikäihmisillä oli muita parempi kävelykyky, mutta toisaalta he olivat myös taipuvaisia raportoimaan enemmän fyysistä aktiivisuutta kuin mitä liikemittari havaitsi.
- Tämä tulos voi kertoa joko taipumuksesta yliarvioida omaa liikkumisen määrää tai vaihtoehtoisesti sellaisten lajien harrastamisesta, joita liikemittari ei tavoita. Lantiolla pidettävä mittari ei havaitse istuallaan tapahtuvaa aktiivisuutta tai ylävartalon liikkeitä. Lisäksi mittaria ei voinut käyttää vesiliikunnan yhteydessä, Kekäläinen kertoo.
Tutkimuksessa käytettiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa kerättyä PASSWORD-tutkimuksen aineistoa 239 tutkittavalta, jotka olivat täyttäneet itsearviointiin pohjautuvan NEO-PI-3 persoonallisuuskyselyn. Osallistujat olivat 70–85-vuotiaita naisia ja miehiä, jotka olivat osallistuneet vuoden mittaiseen joko pelkkää liikuntaharjoittelua tai sekä liikuntaharjoittelua että kognitiivista harjoittelua sisältävään interventioon. Fyysistä aktiivisuutta mitattiin sekä itsearvioinneilla että seitsemän päivän ajan liikemittarilla. Kävelykykyä arvioitiin maksimaalista kävelynopeutta mittaavalla 10 metrin kävelytestillä ja kestävyyskuntoa mittaavalla kuuden minuutin kävelytestillä.
Tutkimus tehtiin osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa PATHWAY-hanketta.
Alkuperäisjulkaisu
Kekäläinen T., Terracciano A, Sipilä S. & Kokko K. (2020) Personality traits and physical functioning: a cross-sectional multimethod facet-level analysis. European Review of Aging and Physical Activity 17, 20. DOI: 10.1186/s11556-020-00251-9.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Tiia Kekäläinen, tiia.m.kekalainen@jyu.fi, +358406522280
Martta Walkerviestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8054717martta.a.walker@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme