Jyväskylän yliopisto

Väitös 10.12.2021: Liikunta voi tukea muidenkin terveellisten elintapojen omaksumista

Jaa
Tuore väitöskirjatutkimus osoitti, että lapsuudesta aikuisuuteen jatkunut säännöllinen liikunta ja liikunnan lisääntyminen myöhemmin elämässä olivat molemmat yhteydessä terveellisiin elintapoihin aikuisuudessa. Yhteys oli vahva etenkin ravintotottumusten ja liikunnan välillä.
Irinja Lounassalo. Kuva: K-S Foto.
Irinja Lounassalo. Kuva: K-S Foto.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin, millainen rooli on vapaa-ajan liikunta-aktiivisuuden pysyvyydellä ja toisaalta liikunta-aktiivisuudessa tapahtuvilla muutoksilla tutkittavien muihin elintapoihin, kuten ravintotottumuksiin, uneen, alkoholinkäyttöön, tupakointiin ja vapaa-ajan ruutuaikaan. Tulosten mukaan ei ainoastaan lapsuudesta aikuisuuteen säännöllisenä jatkunut vapaa-ajan liikunta vaan myös sen lisääntyminen lapsuus- ja nuoruusvuosien jälkeen olivat yhteydessä muihin terveellisiin elintapoihin aikuisuudessa – erityisesti terveellisempiin ravintotottumuksiin, mutta myös tupakoimattomuuteen ja naisilla vähäisempiin univaikeuksiin – verrattuna vähän liikkuviin henkilöihin.

– Väitöstutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia. Liikunnallinen elämäntapa aikuisuudessa ei aina vaadi liikunnallista lapsuutta. Lisäksi niin läpi elämän jatkunut säännöllinen liikunta kuin sen onnistunut lisääminen on tärkeää paitsi liikunnan suorien terveyshyötyjen vuoksi myös mahdollisten muiden terveellisten elintapojen omaksumisen kannalta. Aikuisenakaan ei siis ole liian myöhäistä etsiä itselle sopivaa tapaa liikkua, rohkaisee väitöskirjatutkija Irinja Lounassalo.

Yhteydet liikunnan ja istumiseen käytetyn ajan välillä eivät ole yksiselitteisiä. Esimerkiksi toimistotyöntekijä voi harrastaa säännöllisesti rasittavaa liikuntaa vapaa-ajallaan, mutta myös istua ison osan päivästään. Tässä tutkimuksessa liikuntaa lisänneet miehet istuivat vapaa-ajallaan vähemmän ruutuviihteen äärellä kuin vähän liikkuvat miehet, mutta myös vähemmän kuin lapsuudesta aikuisuuteen säännöllisesti liikkuneet miehet. Unen pituus ja humalahakuinen juominen eivät eronneet eri liikuntaryhmien kesken toisistaan.

Liikunta-aktiivisuuden ylläpitoon tärkeä kiinnittää huomiota lapsuudesta alkaen

Väitöskirjassaan Lounassalo kartoitti myös muissa maissa tehtyjen tutkimusten valossa liikunta-aktiivisuuden pysyvyyttä ja muutoksia elämänkulussa lapsuudesta vanhuuteen. Vähän liikkuvien ja inaktiivisten osuus oli suuri kaikissa ikäryhmissä ja osuus kasvoi iän myötä. Liikunta-aktiivisuus alkoi usein vähentyä jo lapsuudessa, keskimäärin 7–8-ikävuoden paikkeilla – eikä vasta murrosiässä, kuten aiemmin on ajateltu.

– Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsia motivoi liikkumaan muun muassa liikunnan ilo ja leikinomaisuus sekä vanhemmilta, vertaisilta ja opettajilta saatu tuki, joten näihin tulisi panostaa jatkossakin, sanoo Lounassalo.

Vaikka lapsuudessa ja nuoruudessa liikunnan yleinen trendi on vähenevä, väitöskirjassa käytetyssä aineistossa ja muutamissa aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu aikuisuudessa liikunnan lisääjien ryhmiä.

– Jatkossa tulisi tutkia tarkemmin, mitkä tekijät motivoivat eri ihmisiä lisäämään liikunta-aktiivisuuttaan ja mahdollistavat sen. Näin voisimme saada selville, miten estää liikunta-aktiivisuuden vähenemistä ja tukea liikunnallisen elämäntavan muodostumista eri ihmisillä sopivassa elämänvaiheessa, pohtii Lounassalo.

Väitöskirjatutkimuksen poikkeuksellinen aineisto on peräisin yli 30 vuotta kestäneestä Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -pitkittäistutkimuksesta (LASERI). Tutkittavat olivat 9–18-vuotiaita vuonna 1980 ja 33–49-vuotiaita vuonna 2011. LASERI-tutkimusta johtaa akatemiaprofessori Olli Raitakari Turun yliopiston Väestötutkimuskeskuksesta. Väitöskirjatutkimus on tehty Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa yhteistyössä LIKES-tutkimuskeskuksen ja Turun, Tampereen ja Helsingin yliopistojen kanssa.

Irinja Lounassalon liikuntapedagogiikan väitöskirjan "Distinct life-course leisure-time physical activity trajectories and related health behaviors: The Cardiovascular Risk in Young Finns Study" tarkastustilaisuus pidetään 10.12.2021 klo 12 ja sitä voi seurata verkkovälitteisesti linkistä: https://r.jyu.fi/dissertation-lounassalo-101221. Vastaväittäjänä toimii dosentti Katja Borodulin (Ikäinstituutti) ja kustoksena yliopistonlehtori Sanna Palomäki (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen. Yleisö voi tilaisuuden lopussa osoittaa mahdolliset lisäkysymyksensä kustokselle tekstiviestitse numeroon +358 40 805 3967.

Väitöstutkimusta ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö, Juho Vainion säätiö, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö ja Urheiluopistosäätiö. Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations 446, Jyväskylä 2021, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8896-8 (PDF) ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8896-8.

Irinja Lounassalo valmistui liikuntatieteiden maisteriksi vuonna 2008 pääaineenaan liikuntapedagogiikka. Lounassalo toimi liikunnan ja terveystiedon opettajana valmistumisensa jälkeen. Vuodesta 2015 lähtien Lounassalo on työskennellyt Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa väitöskirjatutkijana, projektitutkijana, täydennyskouluttajana ja opettajana. Tällä hetkellä Lounassalo työskentelee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa yliopisto-opettajana ja jatkaa tutkimusta LASERI-hankkeessa koulu- ja työmatkaliikunnan parissa.

Lisätietoja

Irinja Lounassalo
LitM
Liikuntatieteellinen tiedekunta
irinja.lounassalo@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Irinja Lounassalo. Kuva: K-S Foto.
Irinja Lounassalo. Kuva: K-S Foto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kyberyhteistyön puute altistaa yritykset uhkille – Jyväskylän yliopistossa kehitetty materiaalipaketti tuo apua haasteisiin15.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Tiivis yhteistyö voi altistaa organisaatioita kyberuhkille. Pahimmillaan yhden organisaation tietoturvahaavoittuvuuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä muita yrityksiä kohtaan. Jyväskylän yliopistossa informaatioteknologian tiedekunnassa tuotettu materiaalipaketti auttaa yrityksiä kyberturvallisuusyhteistyön aloittamisessa ja tiivistämisessä toisten organisaatioiden kanssa. Materiaalipaketista hyötyvät etenkin toimijat, joilla itsellään on rajalliset kyberturvallisuuteen liittyvät resurssit.

Väitös: Lääkäreille lähetetty informaatio voi vähentää mahdollisesti haitallista lääkkeiden määräämistä14.5.2025 11:11:58 EEST | Tiedote

KTM Iiro Ahomäki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta tutki taloustieteen väitöskirjassaan Kelan lääkemääräyspalautteiden vaikutuksia. Väitöstutkimuksen tulosten mukaan Kelan lääkäreille lähettämät henkilökohtaiset lääkemääräyspalautteet vähensivät mietojen opioidien määräämistä uusille potilaille ja iäkkäille vältettäväksi suositeltavien lääkkeiden määräämistä yli 75-vuotiaille. Vahvojen opioidien määräämisessä ei havaittu vastaavia vaikutuksia.

Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.

Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote

Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.

Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye