Väitös 18.3.2022: Liikunnanopettajan tarjoama tuki lisää oppilaan kiinnostusta koululiikuntaa ja vapaa-ajan liikkumista kohtaan

Liikunnanopettajalta saatu psykologisten perustarpeiden eli autonomian, kykeneväisyyden ja yhteenkuuluvuuden tuki lisää yläkouluikäisten oppilaiden sisäsyntyistä eli autonomista motivaatiota liikuntatunteja kohtaan. Autonominen motivaatio liikkumiseen kumpuaa itse liikkumisen arvostuksesta tai mielekkyydestä eikä esimerkiksi liikkumisesta saaduista materiaalisista tai sosiaalisista palkinnoista tai rangaistuksista.
Autonominen motivaatio liikuntatunneilla syntyy osaltaan opettajien tiedoista, taidoista ja valmiuksista tukea oppilaiden psykologisia perustarpeita osana opetustaan. Psykologisia perustarpeita tukevia pedagogisia keinoja ovat esimerkiksi oppilaan näkökulman huomioiminen, kannustaminen ja tunneilla tehtävien aktiviteettien perustelut.
– Autonominen motivaatio edistää useita toimintakykyä ja terveyttä tukevia asioita, kuten yleistä hyvinvointia, väitöskirjatutkija PsM YTM Juho Polet liikuntatieteellisestä tiedekunnasta toteaa.
Aikomus liikkua ei suoraan lisää fyysistä aktiivisuutta
Tutkimuksen perusteella oppilaiden liikuntatunneilla kokema psykologisten perustarpeiden tuki on yhteydessä aikomuksiin liikkua vapaa-ajalla, mutta nämä aikomukset eivät kovin selvästi jalostu liikunnalliseksi aktiivisuudeksi.
Fyysistä aktiivisuutta koskevien aikomusten ja toteutuneen fyysisen aktiivisuuden välinen ristiriita on tunnettu tosiasia myös arkikokemusten valossa. Yhtenä selityksenä toiminta-aikomusten ja varsinaisen toiminnan rajalliselle yhteydelle on tarjottu aikaisempien käyttäytymismallien ja tapojen luomia automatisoituneita ja tiedostamattomia käyttäytymistä ohjaavia mekanismeja.
– Yksilöiden toimintaa ohjaavat rutinoituneet ja tavaksi muodostuneet toimintamallit. Vertauskuvallisesti ilmaistuna käyttäytymisjuna puskee usein tiukasti raiteellaan, ellei sitä yritetä erikseen kammeta uuteen suuntaan, Polet sanoo.
Väitöstutkimuksessa havaittiin, että aikaisempi liikkumisaktiivisuus ja itsekontrolli olivat liikkumisaikomuksia selvemmin yhteydessä vapaa-ajan liikkumiseen. Tutkimus antoi viitteitä myös siitä, että vapaa-ajan liikkumisaktiivisuutta koskevat asenteet ovat yhteydessä vapaa-ajan liikkumisaktiivisuuteen.
Väitöstutkimus koostui neljästä osatutkimuksesta. Tutkimuksen osallistujat olivat yläkoulun oppilaita sekä heidän opettajiaan ja huoltajiaan Keski-Suomen ja Etelä-Suomen alueilta.
YtM, PsM Juho Poletin liikuntapsykologian väitöskirja "Testing and extending predictions of the trans-contextual model for leisure-time physical activity in middle school students " tarkastetaan 18.3.2022 klo 12 Liikuntarakennuksen salissa L 303. Vastaväittäjänä toimii professori Marit Sørensen (Department of Sport and Social Sciences, Norwegian school of Sport Sciences) ja kustoksena professori emerita Taru Lintunen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta myös etäyhteydellä: https://r.jyu.fi/dissertation-polet-180322.
Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations 498, Jyväskylä 2022, ISSN 2489-9003, SBN 978-951-39-9053-4 (PDF) ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9053-4.
Juho Polet kirjoitti ylioppilaaksi Kalajoen lukiosta vuonna 2001. Hän suoritti kehityspsykologian maisteriopinnot 2010 ja psykologian maisteriopinnot 2014 Jyväskylän yliopistossa. Poletilla on monipuolinen tausta tutkimustyön ja psykologityön parissa. Polet työskenteli projektitutkijana Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa Business Finlandin rahoittamassa motivaatiotutkimuksen FiDiPro-hankkeessa ja jatkoi väitöskirjatutkijana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa PETALS-hankkeessa vuosina 2016–2021. Tällä hetkellä Polet työskentelee Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella oppimisvaikeuksien tutkimuksen parissa.
Lisätietoja:
Juho Polet
YtM, PsM
juho.j.polet@student.jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura-Maija Suur-Askolaviestinnän asiantuntija
Puh:+358505628202laura-maija.m.a.suur-askola@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme