Jyväskylän yliopisto

Suomalaisten korkeakoulujen verkkosivujen saavutettavuustutkimus paljasti puutteita, vaikka laki velvoittaa digitaaliseen saavutettavuuteen

Jaa
Tutkimus paljasti, että suomalaisten korkeakoulujen pääsivuilta löytyy edelleen saavutettavuushaasteita, vaikka digipalvelulaki velvoittaa niitä saavutettavuuteen. Osalla korkeakouluista tulos oli jopa selkeästi huonontunut lain velvoittavuuden voimaantulon jälkeen. Yleisimmät saavutettavuusongelmat liittyivät kontrastiin, linkkeihin ja tekstivastineisiin. Tulos on yllättävä, koska koronapandemia on entisestään kasvattanut digitaalisten palveluiden roolia ja tehnyt saavutettavuudesta aiempaa tärkeämpää.
Koronapandemia on entisestään kasvattanut digitaalisten palveluiden roolia. Kuva: Mostphotos.
Koronapandemia on entisestään kasvattanut digitaalisten palveluiden roolia. Kuva: Mostphotos.

Euroopan unionin direktiivi julkisen sektorin verkkosivustojen digitaalisesta saavutettavuudesta tuli voimaan vuoden 2019 lopussa. Ennen 23.9.2018 julkaistujen verkkosivustojen tuli olla direktiivin mukaisia viimeistään 23.9.2020.

Jyväskylän yliopistossa tehty tutkimus kuitenkin osoitti, että digipalvelulain velvoittavuudesta huolimatta suomalaisten korkeakoulujen pääsivut eivät ole kaikin puolin saavutettavia ja korkeakoulujen väliltä löytyy suuria eroja.

– Saavutettavat digitaaliset ympäristöt ja palvelut ovat helppokäyttöisiä ja toimivat erilaisilla avustavilla teknologioilla. Korkeakoulujen verkkosivut ovat monelle ensimmäinen askel korkeakouluun tutustumisessa. Pääsivun saavutettavuuden on todettu ennakoivan myös muiden sivujen saavutettavuutta, tutkija Merja Laamanen kertoo.

Tutkimuksessa kaikkien suomalaisten korkeakoulujen verkkosivujen pääsivut testattiin ennen ja jälkeen digipalvelulain velvoittavuuden. Yleisesti ottaen verkkosivujen saavutettavuus oli tänä aikana parantunut, mutta joidenkin yksittäisten korkeakoulujen pääsivuilla saavutettavuus oli heikentynyt huomattavasti.

– Ongelmia aiheuttivat muun muassa oppilaitosten ehkä edistyksellisinä pitämät ratkaisut, kuten sosiaalisen median syötteet, tutkimusryhmässä mukana ollut Hannu Puupponen kertoo tutkimuksen havainnoista.

Puupponen jatkaa, että tutkimuksessa nousivat esiin erittäin myönteisinä esimerkkeinä muun muassa Aalto-yliopisto ja Laurea ammattikorkeakoulu.

– Nämä korkeakoulut ovat huolehtineet asiasta mallikkaasti jo ennen lain velvoittavuutta. Myös Jyväskylän yliopisto pärjäsi tutkimuksessa hyvin.

Yleisimmät saavutettavuusongelmat liittyivät kontrastiin, linkkeihin ja tekstivastineisiin

Tutkimuksessa löydetyt yleisimmät saavutettavuuspuutteet liittyivät tekstin ja taustan välisiin riittämättömiin kontrasteihin, epäselviin linkkeihin sekä kuvien puuttuviin tekstivastineisiin.

– Nykyään tuntuu olevan trendinä laittaa tekstiä kuvien päälle tai käyttää hyvin haaleita värejä, jolloin tekstiä voi olla vaikea erottaa taustasta, Laamanen kertoo.

Verkkosivuilla käytetään usein myös täältä- ja tästä-sanoja linkkeinä ilman, että itse linkkitekstissä on muita sanoja. Tämä tuottaa erityisesti ruudunlukuohjelmia käyttäville hankaluuksia, koska ohjelma ei pysty kertomaan käyttäjälle muuta kuin että kyseessä on linkki.

– Kolmas asia ovat kuvien tekstivastineet, jotka usein unohtuvat. Tekstivastineen tarkoitus on kertoa esimerkiksi näkörajoitteiselle ihmiselle kuvan sisältö. Eli kyseessä on eri asia, kuin kuvateksti, Laamanen tarkentaa.

Yhteistä yleisimmille puutteille Laamasen mukaan on, että niiden korjaaminen ei ole kallista tai vaikeaa. Esimerkiksi kontrastien tarkistamiseen on olemassa helppokäyttöisiä, maksuttomia apuvälineitä.

– Saatetaan ajatella, että saavutettavuusasiat koskevat ainoastaan organisaation ”virallisia" sisällöntuottajia, vaikka tosiasiallisesti ne koskettavat lähes kaikkia työntekijöitä. Paremmalla ohjeistuksella voitaisiin saada merkittävästi parempia tuloksia saavutettavuuden saralla.

Digitaalinen saavutettavuus hyödyttää kaikkia

Koronapandemia on entisestään kasvattanut digitaalisten palveluiden roolia. Siksi korkeakoulun digitaalisten palveluiden saavutettavuus on ensiarvoisen tärkeää koulutuksellisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi Suomessa.

Tutkimusten mukaan korkeakouluopiskelijat ovat myös aiempaa heterogeenisempi joukko.

– Monet voivat ajatella, että saavutettavuus koskettaa vain pientä osaa meistä. Saavutettavuus hyödyttää kuitenkin meitä kaikkia. Esimerkiksi verkkosisältöjen selailu mobiililaitteilla on yleistynyt. Kännykän näytöltä kirkkaassa auringonpaisteessa voi olla vaikea hahmottaa heikkoja kontrasteja ja pienellä fonttikoolla olevia tekstisisältöjä. Videoita katsotaan paikoissa, joissa ääntä ei voi käyttää tai ympärillä on meluisaa. Silloin on hyvä, että videossa on tekstitykset, Laamanen sanoo.

Laamasen mukaan saavutettavat verkkosivut myös kertovat korkeakoulun saavutettavuustietoisuudesta ja toimivat mainoksena siitä miten paljon saavutettavuuteen kiinnitetään organisaatiossa huomiota.

Saavutettavuuden parantamiseksi tutkimusryhmä peräänkuuluttaa korkeakouluilta saavutettavuuteen sitoutumista, selkeää vastuunjakoa ja aktiivista, saavutettavuuteen liittyvien prosessien johtamista.

Tutkimus tehtiin osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa kansallista DigiCampus-hanketta.

Lisätietoa

Väitöskirjatutkija Merja Laamanen
merja.h.laamanen@jyu.fi

Yliopistonlehtori Tarja Ladonlahti
tarja.ladonlahti@jyu.fi

Professori Tommi Kärkkäinen
tommi.p.karkkainen@jyu.fi

Tutkimusjulkaisu

Laamanen, M., Ladonlahti, T., Puupponen, H., & Kärkkäinen, T. (2022). Does the law matter? An empirical study on the accessibility of Finnish higher education institutions’ web pages. Universal Access in the Information Society, Early online. https://doi.org/10.1007/s10209-022-00931-6

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Koronapandemia on entisestään kasvattanut digitaalisten palveluiden roolia. Kuva: Mostphotos.
Koronapandemia on entisestään kasvattanut digitaalisten palveluiden roolia. Kuva: Mostphotos.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kyberyhteistyön puute altistaa yritykset uhkille – Jyväskylän yliopistossa kehitetty materiaalipaketti tuo apua haasteisiin15.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Tiivis yhteistyö voi altistaa organisaatioita kyberuhkille. Pahimmillaan yhden organisaation tietoturvahaavoittuvuuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä muita yrityksiä kohtaan. Jyväskylän yliopistossa informaatioteknologian tiedekunnassa tuotettu materiaalipaketti auttaa yrityksiä kyberturvallisuusyhteistyön aloittamisessa ja tiivistämisessä toisten organisaatioiden kanssa. Materiaalipaketista hyötyvät etenkin toimijat, joilla itsellään on rajalliset kyberturvallisuuteen liittyvät resurssit.

Väitös: Lääkäreille lähetetty informaatio voi vähentää mahdollisesti haitallista lääkkeiden määräämistä14.5.2025 11:11:58 EEST | Tiedote

KTM Iiro Ahomäki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta tutki taloustieteen väitöskirjassaan Kelan lääkemääräyspalautteiden vaikutuksia. Väitöstutkimuksen tulosten mukaan Kelan lääkäreille lähettämät henkilökohtaiset lääkemääräyspalautteet vähensivät mietojen opioidien määräämistä uusille potilaille ja iäkkäille vältettäväksi suositeltavien lääkkeiden määräämistä yli 75-vuotiaille. Vahvojen opioidien määräämisessä ei havaittu vastaavia vaikutuksia.

Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.

Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote

Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.

Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye