Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopistoJyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

Paikkariippumaton työ lisää organisaation houkuttelevuutta työnantajana

Jaa
Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen ja Centria-ammattikorkeakoulun yhteistyössä toteuttama selvitys osoitti, että mahdollisuus tarjota etä- ja paikkariippumatonta työtä tulee määrittämään tulevaisuudessa yhä voimakkaammin organisaatioiden kyvyn houkutella parhaita osaajia. Selvityksen mukaan tässä kehityksessä erityisesti julkisorganisaatioilla on ilmeinen vaara tippua kyydistä.
Professori Tomi Kallio
Professori Tomi Kallio

Syksyn aikana toteutettu Paikkariippumaton työ Keski-Pohjanmaalla (PARI) -esiselvityksessä kartoitettiin paikkariippumattoman työn nykytilaa Keski-Pohjanmaan alueella.

– Kun työnantajat aiemmin määrittelivät, missä määrin työtekijöillä oli mahdollisuus tehdä etätyötä, on asetelma kääntynyt osin päälaelleen. Selvityksen mukaan erityisesti korkeasti koulutetut asiantuntijat määrittelevät itse yhä useammin ovatko valmiita tekemään paikkariippumatonta työtä, etätyötä, hybridityötä vai työpaikalla tapahtuvaa työtä, kertoo Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen professori Tomi Kallio selvityksen tuloksista.

Professori Kallion mukaan informaatioteknologian kehityksen seurauksena paikkariippumaton työ, etätyö ja hybridityö tulevat koskettamaan yhä useampia, ei siis ainoastaan rajattua joukkoa erityisasiantuntijoita kuten aiemmin.

– Muutos koskettaa erityisen rajusti muuttotappioalueita, joilla on työmarkkinanäkökulmasta tarkasteltuna proaktiivisesti toimimalla mahdollisuus joko menestyä tai passiivisesti reagoimalla vaara pudota kehityksestä ja taantua entisestään, sanoo Kallio.

Paikkariippumaton työ Keski-Pohjanmaalla esiselvitys toteutettiin haastattelemalla 11 keskipohjalaisen organisaation ylemmän ja keskijohdon edustajia sekä kyselyllä, joka toteutettiin 10 keskipohjalaisessa organisaatiossa. Kyselyyn vastasi 279 henkilöä.

Nyt toteutettu esiselvitys on ensimmäinen osahanke laajemmassa, monivuotisessa paikkariippumattomuuteen liittyvässä hankekokonaisuudessa, jonka pitkän tähtäimen tavoitteena on auttaa alueen yrityksiä ja muita toimijoita tunnistamaan paikkariippumattoman työn mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Paikkariippumaton työ Keski-Pohjanmaalla (PARI) -esiselvityksen rahoittaja on Keski-Pohjanmaan liitto.

Tervetuloa kuulemaan Paikkariippumaton työ Keski-Pohjanmaalla -esiselvityksen tuloksia webinaariin 19.12. klo 12:15-14.00. Lisätietoja ja ilmoittautumiset täältä.

Lisätietoja:

Professori Tomi J. Kallio, Vaasan yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
tomi.kallio@uwasa.fi, +358 29 4498632

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Professori Tomi Kallio
Professori Tomi Kallio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kyberyhteistyön puute altistaa yritykset uhkille – Jyväskylän yliopistossa kehitetty materiaalipaketti tuo apua haasteisiin15.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Tiivis yhteistyö voi altistaa organisaatioita kyberuhkille. Pahimmillaan yhden organisaation tietoturvahaavoittuvuuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä muita yrityksiä kohtaan. Jyväskylän yliopistossa informaatioteknologian tiedekunnassa tuotettu materiaalipaketti auttaa yrityksiä kyberturvallisuusyhteistyön aloittamisessa ja tiivistämisessä toisten organisaatioiden kanssa. Materiaalipaketista hyötyvät etenkin toimijat, joilla itsellään on rajalliset kyberturvallisuuteen liittyvät resurssit.

Väitös: Lääkäreille lähetetty informaatio voi vähentää mahdollisesti haitallista lääkkeiden määräämistä14.5.2025 11:11:58 EEST | Tiedote

KTM Iiro Ahomäki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta tutki taloustieteen väitöskirjassaan Kelan lääkemääräyspalautteiden vaikutuksia. Väitöstutkimuksen tulosten mukaan Kelan lääkäreille lähettämät henkilökohtaiset lääkemääräyspalautteet vähensivät mietojen opioidien määräämistä uusille potilaille ja iäkkäille vältettäväksi suositeltavien lääkkeiden määräämistä yli 75-vuotiaille. Vahvojen opioidien määräämisessä ei havaittu vastaavia vaikutuksia.

Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.

Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote

Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.

Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye