Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Suomen talous jää tänä vuonna palveluiden varaan - teollisuus jarruttaa ja ”näkymät ovat kaksijakoiset”

Jaa
Teollisuuden tuotanto ja rakentaminen supistuvat tänä vuonna vientimarkkinoiden heikon tilanteen ja korkojen nousun vuoksi. Sen sijaan palvelualat jatkavat lievässä kasvussa ja kompensoivat jalostusalojen jarruttamista, käy ilmi Etlan tuoreesta Toimialakatsauksesta. Palvelualat muodostavat Suomen talouden arvonlisäyksestä jo lähes 70 prosenttia. Ensi vuonna myös teollisuuden tuotanto kääntyy varovaiseen kasvuun, mutta rakentaminen pääsee kasvuun kiinni vasta vuodesta 2025 eteenpäin. Myös hotelli- ja ravintola-alalla kasvun odotetaan hidastuvan, kun kuluttajien ostovoima kehittyy heikosti.

Kevään 2023 Suhdanne-ennusteessa Etla arvioi taantuman jäävän lieväksi, mutta lieväksi jää myös sitä seuraava kasvu. Taantumassa olevan Suomen talouden arvioidaan supistuvan tänä vuonna 0,3 prosenttia. Ensi vuonna bkt:n kasvu jää 1,2 prosenttiin, eikä paljon kovempaa kasvua ole luvassa myöskään vuonna 2025.

Teollisuus ja rakentaminen supistuvat tänä vuonna keskimäärin 2,5 prosenttia, mikä on seurausta maailmantalouden tilanteesta. Sen sijaan palvelualat pitävät pintansa ja ponnistavat reilun prosentin kasvuun.

– Suomen kokonaistuotannon kehitys ja näkymät ovat tänä vuonna kaksijakoiset. Vientimarkkinoiden heikko taloustilanne heijastuu suoraan teollisuuden toimialojen kysyntään ja tuotantoon. Ensi vuonna teollisuuden tuotanto kääntyy hienovaraiseen kasvuun, kun maailmantalous piristyy. Kunnollista kasvua on siitä huolimatta luvassa vain metsäteollisuudessa, sillä muilla toimialoilla tuotannon määrä polkee paikallaan, toteaa Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti.

Suomen tavaraviennin arvosta viidennes oli viime vuonna kemianteollisuuden tuotteita. Alan tuotanto vähenee tänä vuonna, koska tärkeimmän vientimaa Ruotsin talous supistuu muita EU-maita enemmän. Vielä viime vuonna Suomen taloustilannetta kannatellut metalliteollisuuskin painuu tänä vuonna miinukselle. Lasku jää näillä näkymin tosin lyhyeksi, kun suhdannenäkymät paranevat ensi vuonna.

Metsäteollisuuden lasku syvenee, mutta helpotusta on luvassa ensi vuonna

Metsäteollisuus supistuu ennusteen mukaan arvonlisäyksellä mitattuna nyt jo toista vuotta peräkkäin ja lasku vain syvenee kuluvana vuonna. Alan kehitystä painaa paperiteollisuus, jonka tuotanto on romahtanut koko Euroopassa muun muassa korkeiden energiakustannusten takia. Paperiteollisuuden vientihinnat nousivat viime vuonna ennätyskorkealle, mutta ovat nyt jo kääntyneet laskuun. Alan vienti Yhdysvaltoihin on kasvanut ja kompensoinut Venäjän viennin loppumista.

Myös puutuoteteollisuuden tuotanto on laskussa lähes kaikissa Euroopan maissa, koska rakentaminen on hidastunut. Suomessa rakentamisen laskusuhdanne alkoi jo viime kesänä ja nyt korkojen nousu pidentää laskusuhdannetta. Rakennusala pääsee Etlan ennusteen mukaan uudelleen kasvuun kiinni vasta vuodesta 2025 eteenpäin.

Palvelualat kompensoivat teollisuuden laskua

Palvelualoista erityisesti majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä kiinteistö- ja liike-elämän palvelut pitävät pintansa sen verran hyvin, että ne kompensoivat jalostustoimialojen supistumista. Palvelualat muodostavat 70 prosenttia Suomen talouden arvonlisäyksestä ja siksi niiden kehityksellä on suuri merkitys koko Suomen talouden kannalta. Monilla aloilla haasteena on kuluttajien heikentynyt ostovoima ja yleinen talouskasvun hidastuminen.

Palvelualojen pandemiasta toipuminen ja sitä seurannut kysynnän kasvu on myös jo takanapäin.

– Vielä viime vuonna monet palvelualat palautuivat koronakriisistä ja kasvoivat siksi voimakkaasti. Kaupanala supistui – sekin oli osa pandemiasta palautumista –, mutta hotellit ja ravintolat, ulkomaanmatkailu sekä erilaiset kulttuurialat elpyivät, kun kuluttajien kysyntä palautui. Tänä vuonna majoitus- ja ravitsemistoiminnan kasvu hidastuu selvästi. Kysyntä on nyt normalisoitunut, mutta kuluttajien ostovoima on samanaikaisesti heikentynyt, toteaa Etlan tutkija Ville Kaitila.

Ostovoiman heikkeneminen sekä talouskasvun hidastuminen rasittavat myös kaupan alan näkymiä. Kaupan alan arvonlisäyksen määrä aleni viime vuonna eniten sitten finanssikriisin ja alenee keskimäärin yhä tänä vuonna. Esimerkiksi uusien autojen kauppa on vähäistä muun muassa hintojen nousun vuoksi. Vähittäiskaupan odotetaan virkoavan vasta ensi vuonna.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.etla.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Kevään 2023 Toimialakatsaus perustuu Etlan maaliskuun Suhdanne-ennusteessa julkaistuihin toimialaennusteisiin ja sisältää yksityiskohtaista tietoa seuraavilta toimialoilta: metalliteollisuus, metsäteollisuus, kemian- ja elintarviketeollisuus, rakentaminen sekä yksityinen palvelusektori. Toimialakatsaus ei sisällä erikseen kulttuuri- ja tapahtuma-alaa siitä syystä, että alalta ei ole saatavissa kootusti tilastoja.

Liitteet (2 kpl): Etla kevään 2023 Toimialakatsaus & Arvonlisäys toimialoittain

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija Birgitta Berg-Andersson (teollisuuden toimialat)
Tutkija Ville Kaitila (palvelutoimialat)
Tutkija Sakari Lähdemäki (rakentaminen)

Kuvat

Lataa
Arvonlisäys toimialoittain
Arvonlisäys toimialoittain
Lataa
Ennustepäällikkö Päivi Puonti
Ennustepäällikkö Päivi Puonti
Lataa
Tutkija Ville Kaitila
Tutkija Ville Kaitila
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Koronapandemia lisäsi suomalaisten henkivakuutuksia – kriisivuonna 2020 vakuutuksia otettiin viidennes enemmän19.9.2023 09:10:41 EEST | Tiedote

Koronapandemian aikana uusia henkivakuutuksia otettiin Suomessa selvästi aiempaa enemmän, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Vapaaehtoisia henkivakuutuksia otettiin vuonna 2020 peräti 20 prosenttia enemmän ja myös vakuutussummat kasvoivat korona-aikana. Eniten uusia henkivakuutuksia ottivat korkeasti koulutetut sekä henkilöt, joilla oli henkivakuutus jo ennestään tai joilla oli niin sanottu henkivakuutusvaje.

Etla: taantuma jää lyhyeksi - julkisen talouden sopeuttaminen painottuu oikeaan aikaan14.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,3 prosenttia ja ponnistaa jälleen ensi vuonna vajaan prosentin kasvuun, ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Kotitalouksien tilanne helpottaa vuoden loppua kohti, kun inflaatio on jo hidastunut, palkankorotukset astuneet voimaan ja eläkkeiden indeksitarkistukset tehty. Inflaatio painuu Suomessa jo ensi vuonna alle kahden prosentin. Myös euroalueen talous kasvaa jälleen ensi vuonna. Tästä johtuen Etla arvioi Suomen julkisen talouden sopeuttamisen painottuvan oikeaan aikaan. Hallituksen sopeutusohjelma ja työnteon kannustimien parantaminen ovat välttämättömiä Suomen velkaantumisen hillitsemiseksi.

Muistutuskutsu medialle: Etlan Suhdanne-ennusteen julkistustilaisuus verkossa 14.9. klo 9.3014.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Maailmantalouden näkymät parantuvat, lähteekö vienti vetämään? Kuinka hallituksen sopeutustoimet istuvat suhdanteeseen? Kääntyykö Suomen velkasuhde laskuun? Mitkä ovat rakentamisen näkymät? Pääset seuraamaan live-tilaisuutta tästä linkistä. Näitä sekä muita talouden näkymiä käydään läpi torstaina 14.9. kun Etla julkistaa vuoden 2023 syksyn laajan talousennusteensa. Ennuste julkaistaan verkossa klo 9.00 ja lukuja käydään tarkemmin läpi klo 9.30 alkavassa FLIKin livestriimissä. Tilaisuudessa Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti esittelee Etlan syksyn talousennusteen arviot ja luvut niiden takana. Ennusteryhmän tutkija Sakari Lähdemäki esittelee tarkemmin rakennusalan näkymiä. Paikalla ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson ja Ville Kaitila. Tilaisuuden juontaa Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander. Tilaisuuden ohjelma: 09.30–09.40 Ajankohtaista talouspolitiikasta / toimitusjohtaja Aki Kangasharju 09.40–10.10 Syksyn Suhdanteen ta

Muistutuskutsu medialle: Etlan Suhdanne-ennusteen julkistustilaisuus verkossa 14.9. klo 9.3012.9.2023 10:04:58 EEST | Tiedote

Maailmantalouden näkymät parantuvat, lähteekö vienti vetämään? Kuinka hallituksen sopeutustoimet istuvat suhdanteeseen? Kääntyykö Suomen velkasuhde laskuun? Mitkä ovat rakentamisen näkymät? Näitä sekä muita talouden näkymiä käydään läpi torstaina 14.9. kun Etla julkistaa vuoden 2023 syksyn laajan talousennusteensa. Ennuste julkaistaan verkossa klo 9.00 ja lukuja käydään tarkemmin läpi klo 9.30 alkavassa FLIKin livestriimissä. Tilaisuudessa Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti esittelee Etlan syksyn talousennusteen arviot ja luvut niiden takana. Ennusteryhmän tutkija Sakari Lähdemäki esittelee tarkemmin rakennusalan näkymiä. Paikalla ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson ja Ville Kaitila. Tilaisuuden juontaa Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander. Tilaisuuden ohjelma: 09.30–09.40 Ajankohtaista talouspolitiikasta / toimitusjohtaja Aki Kangasharju 09.40–10.10 Syksyn Suhdanteen talousennuste 2023 / ennustepäällikkö Päivi Puonti 10

Kutsu medialle: Etlan Suhdanne-ennusteen julkistustilaisuus verkossa 14.9. klo 9.306.9.2023 14:50:47 EEST | Kutsu

Maailmantalouden näkymät parantuvat, lähteekö vienti vetämään? Kuinka hallituksen sopeutustoimet istuvat suhdanteeseen? Kääntyykö Suomen velkasuhde laskuun? Mitkä ovat rakentamisen näkymät? Näitä sekä muita talouden näkymiä käydään läpi torstaina 14.9. kun Etla julkistaa vuoden 2023 syksyn laajan talousennusteensa. Ennuste julkaistaan verkossa klo 9.00 ja lukuja käydään tarkemmin läpi klo 9.30 alkavassa FLIKin livestriimissä. Tilaisuudessa Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti esittelee Etlan syksyn talousennusteen arviot ja luvut niiden takana. Ennusteryhmän tutkija Sakari Lähdemäki esittelee tarkemmin rakennusalan näkymiä. Paikalla ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson ja Ville Kaitila. Tilaisuuden juontaa Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander. Tilaisuuden ohjelma: 09.30–09.40 Ajankohtaista talouspolitiikasta / toimitusjohtaja Aki Kangasharju 09.40–10.10 Syksyn Suhdanteen talousennuste 2023 / ennustepäällikkö Päivi Puonti 10

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme