FiBAN – Finnish Business Angels Network ry

Startupit hakevat bisnesenkeleiltä muutakin kuin rahoitusta - kentällä toivotaan myös lisää diversiteettiä

Jaa

Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBAN ry:n teettämän startup-kyselyn mukaan merkittävä osa vastanneista etsii bisnesenkeleiltä rahoituksen lisäksi strategista osaamista, verkostoja, neuvoja sekä palautetta. 

FiBAN järjestää vuosittain 8 pitchaus-tilaisuutta, joissa kasvuun valmiit startup-yritykset pääsevät esittelemään yrityksensä enkelisijoittajille.
FiBAN järjestää vuosittain 8 pitchaus-tilaisuutta, joissa kasvuun valmiit startup-yritykset pääsevät esittelemään yrityksensä enkelisijoittajille. FiBAN ry, Wasim Al-Nasser FiBAN ry, Wasim Al-Nasser

Kesäkuussa lähetettyyn kyselyyn vastasi 90 startup-yrittäjää, jotka ovat hakeneet Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBANin kautta rahoitusta. 80 % kyselyyn vastanneista kertoo hakevansa enkeleiltä rahoituksen lisäksi toimialaosaamista, verkostoja ja strategiaosaamista kasvun tueksi.

Enkelisijoittajien verkostot nähdään arvokkaina esimerkiksi kansainvälistymisessä, kasvustrategiassa sekä kaupallistamisessa. 

Suurimman osan palautteesta ollessa positiivista, startup-yrittäjät toivoivat kuitenkin lisäpanostusta diversiteetin lisäämiseen ja selkeämpää ohjeistusta rahoitushakuun. 

“Startup-kokemuksen kehittäminen tulee olemaan yksi FiBANin painopistealueista”, toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen sanoo.

FiBANin datan mukaan miestiimit ovat edelleen enemmistössä: enkelisijoitusta hakevista startup-tiimeistä 6 % koostuu pelkistä on naisista ja 49 % hakeneista tiimeistä koostuu pelkistä miehistä. 45 %:ssa hakeneista tiimeistä on eri sukupuolten edustajia. 

Myös enkelit kuuluttavat monipuolisempien tiimien ja ideoiden perään

Rahoitusneuvotteluvaiheeseen päässeistä tiimeistä 52% koostuu ainoastaan miehistä. 41% rahoitusneuvotteluvaiheeseen päässeistä tiimeistä koostuu eri sukupuolista ja 7% tiimeistä pelkistä naisista. 

Diversiteettiä toivotaan FiBANissakin lisää. 670 jäsenestä 80 on naisia. “Monipuolisemmat tiimit ennustavat myös startupien parempaa menestystä,” FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen painottaa.

“FiBANin tehtävä on paitsi löytää sopivia sijoituskohteita enkeleille, myös auttaa startup-yrityksiä löytämään rahoitusta. On positiivista, että hakijoiden joukossa on yhä kansainvälisempiä ja monipuolisempia tiimejä,” Laisi-Puheloinen sanoo.

Enkelit haluavat näyttöä liiketoiminnan toimivuudesta ja kysynnästä

FiBANin hakudatan mukaan yritykset antavat kuitenkin usein tilanteestaan todellisuutta ruusuisemman kuvan. Suurin osa kyselyyn vastanneista arvioi yrityksensä olevan tuotteen ensiversion (MVP/seed), tuote-markkina-sopivuuden (product-market-fit) tai nopean kasvun vaiheessa (scaling). Ideavaiheessa arvioi olevansa vain alle 10 vastanneesta yrittäjästä. Merkittävä osa FiBANilta rahoitusta hakevista yrityksistä ei kuitenkaan ole liiketoiminnallisesti vielä riittävän pitkällä saadakseen enkelirahoitusta.

“Jäitä hattuun. Yrittäjänä on hyvä tarkastella yritystään siitä näkökulmasta, sijoittaisinko itse omaan yritykseeni, jos katsoisin asiaa ulkopuolisen silmin?,” Laisi-Puheloinen sanoo.

“On tärkeää, että liiketoiminta on jo validoitu edes jollain tasolla ennen kuin sijoittajia voi saada mukaan. Enkelit muiden sijoittajien tapaan haluavat näyttöä yritysidean toimivuudesta ja kysynnästä,” Laisi-Puheloinen painottaa.

Startup-yrittäjänä itsekin toiminut Laisi-Puheloinen ymmärtää rahoituksenhaun haasteet. “Hakeminen on kovaa hommaa jokaiselle yrittäjälle, mutta luovuttaa ei pidä. Pelkkä hakeminen ei takaa rahoitusta, mutta FiBANin kautta voi aina hakea rahoitusta uudelleen kun yritystoiminta on pidemmällä."

null
FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen ymmärtää rahoituksenhaun haasteet oman startup-taustansa kautta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milja MäkeläViestintäpäällikköFiBAN – Finnish Business Angels Network ry

FiBANin viestintäpäällikkö, jolta saat tiedotetta täydentävää tietoa ja dataa FiBANin toiminnasta. Yhteydenotot: puhelinsoitto tai WhatsApp.

Puh:0405385418Milja.makela@fiban.org

Linkit

Finnish Business Angels Network ry

Finnish Business Angels Network (FiBAN) on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää yksityishenkilöiden sijoittamista listaamattomiin kasvuyrityksiin. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on kasvattaa ja kehittää yksityisten sijoittajien ammattikuntaa sekä yhdistää lupaavia kasvuyrityksiä enkelisijoittajiin. FiBAN on yksi maailman suurimmista ja aktiivisimmista bisnesenkeliverkostoista, johon kuuluu 670 hyväksyttyä sijoittajajäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta FiBAN – Finnish Business Angels Network ry

Enkelisijoittaja on parasta yritystukea - FiBAN haastaa puolueet13.2.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Miten taataan, että Suomessa kehittyy laadukkaita yrityksiä, joista syntyy Suomeen uusia, pysyviä työpaikkoja uusille aloille? Tähän haasteeseen vastaavat eduskuntapuolueiden kansanedustajat Finnish Business Angels Networkin (FiBAN ry) järjestämässä paneelissa 14.2. Eduskunnan Kansalaisinfossa.Tilaisuudessa puhumassa ovat muun muassa Ainomaija Haarla, opetuspelikehittäjä Peter Vesterbacka sekä yrittäjyyskasvatushanke Pikkuyrittäjät.

Epävarmasta markkinatilanteesta huolimatta jopa 90 % enkelisijoittajista on valmiita sijoittamaan12.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Finnish Business Angel Network (FiBAN ry) marraskuussa teettämän jäsenkyselyn mukaan lähes 90 % vastanneista on valmiita sijoittamaan markkinan hiljenemisen pelosta huolimatta. Jäsenkyselyssä tarkasteltiin enkelisijoittajien sijoitussentimenttiä tämänhetkisessä markkinatilanteessa. Enkelisijoittajat ovat yksityishenkilöitä, jotka sijoittavat omaa varallisuuttaan alkuvaiheen startup- ja kasvuyrityksiin. Pääoman lisäksi bisnesenkelit tuovat alkuvaiheen yrityksille osaamista ja verkostoja.

FiBAN-enkelisijoittajaverkosto palkitsi Pohjois-Savon alue-enkeli Jari Osmalan vuoden bisnesenkelinä14.11.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Vuodesta 2011 lähtien FiBAN eli Finnish Business Angels Networkin palkitsemistoimikunta on palkinnut vuosittain menestyneitä enkelisijoittajia. Tänä vuonna vuoden bisnesenkeli -palkinnon sai jo 10 vuotta bisnesenkelinä toiminut Jari Osmala, joka on edistänyt ansiokkaasti Pohjois-Savon alueen enkelitoimintaa ja yritysten kansainvälistymistä jo 10 vuoden ajan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme