
Tanska ja Saksa mahdollistavat sukupuolen juridisen korjaamisen alaikäisille – Seta vaatii säädösvalmistelun käynnistämistä
Saksan liittovaltion hallitus esittää itsemääräämisoikeutta juridisen sukupuolen vahvistamiseen myös alaikäisille. Tanskassa rekisteriviranomainen on päättänyt, että sukupuolimerkintää voidaan muuttaa myös alaikäisten kohdalla.

Saksan hallitus hyväksyi eilen lakiesityksen koskien juridista sukupuolimerkintää. Lain mukaan juridinen sukupuolen vahvistaminen sekä etunimen muuttaminen perustuvat omaan ilmoitukseen. Käytössä on aiemmin ollut vaikea juridinen prosessi.
Toisin kuin Suomessa, Saksassa juridinen sukupuolen vahvistaminen tulisi mahdolliseksi 14-vuotiaille ja sitä vanhemmille alaikäisille omalla ilmoituksella ja huoltajan suostumuksella. Alle 14-vuotiaiden kohdalla ilmoituksen tekee huoltaja.
Transgender Europe – järjestö kritisoi muun muassa lakiesityksen kolmen kuukauden harkinta-aikaa ja esittää huolensa niistä alaikäisistä, joiden huoltajat eivät anna suostumustaan. Lakiesityksessä on myös muita heikkouksia, jotka koskevat maahanmuuttajia ja nimen muuttamisen yksityiskohtia. TGEU:n mukaan lakiluonnos huonontui sen käsittelyn aikana transvastaisten puheenvuorojen seurauksena.
Tanska huomioi ihmisoikeusvelvoitteet suoraan ilman lakimuutosta
Tanskan väestörekisteriviranomainen (CPR) on todennut, että tietyissä tapauksissa alaikäisen juridinen sukupuolimerkintä voidaan vahvistaa toiseksi. Viranomainen perustelee, että ehdoton kielto ei ole kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukaista.
Tanskan edellisen hallituksen aikana tehtyä esitystä ei saatu vietyä äänestykseen eikä nykyhallitus ole päässyt yksimielisyyteen esityksen sisällöstä. Seta pitää merkittävänä, että rekisteriviranomainen edistää ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumista viivästyvistä lainsäädäntöprosesseista huolimatta.
Tanskan sateenkaarijärjestö LGBT+ Danmark kommentoi, että se odottaa sisäministeriön julkaisevan selkeät ohjeet alaikäisille ja huoltajille pian, ja hallituksen tuovan ihmisoikeusvelvoitteet täyttävät lainsäädännölliset muutokset käsittelyyn.
Suomessa velvollisuus jatkaa lainsäädäntötyötä
Suomen juridista sukupuolen vahvistamista säätelevä lainsäädäntö uudistettiin 1.3. alkaen. Lainvalmistelun aikana todettiin, että juridisen sukupuolen vahvistamisen ehdoton kieltäminen alaikäisiltä on vastoin lapsen oikeuksia ja etua. Enemmistö lausuntoja antaneista asiantuntijoista esitti ehdottomasta 18 vuoden ikärajasta luopumista. Eduskunta edellytti uuden lain hyväksymällä, että valtioneuvosto jatkaa arviointia ja säädösvalmistelua alaikäisten oikeuksien toteutumisen osalta.
“On hienoa, että myös Saksassa ja Tanskassa alaikäisten mahdollisuudet sukupuolen juridiseen vahvistamiseen paranevat. Tämä onkin selkeä suunta Euroopassa. Osoittaa suurta piittaamattomuutta translasten oikeuksia ja hyvinvointia kohtaan, ettei alaikäisillä ole mahdollisuutta sukupuolen juridiseen vahvistamiseen Suomessa. Jääkö Suomi tässäkin taas viimeisten joukkoon”, kysyy Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
Seta edellyttää, että hallitus pikaisella aikataululla arvioi ja valmistelee tarvittavat säädösmuutokset lasten ja -nuorten itsemääräämisoikeuden huomioimiseksi sukupuolen vahvistamisessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kerttu Tarjamopääsihteeri
Kerttu Tarjamo johtaa Setan poliittista ja järjestöllistä toimintaa. Hän on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien perus- ja ihmisoikeuksien sekä Suomen ja kansainvälisen sateenkaaripolitiikan asiantuntija.
Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Seta Ry
Kiinnostaako LHBTIQ? Mediajakelumme lakkautuu, tilaa Setan tiedotteet!12.12.2023 10:22:59 EET | Tiedote
Seta luopuu mediajakelupalvelusta vuoden vaihteessa. Mediatiedotteet voi tilata Setan verkkosivujen lomakkeen kautta.
Yhteiskannanotto: Heikennykset mielenterveyspalveluihin uhkaavat sateenkaarinuoria29.11.2023 09:26:28 EET | Tiedote
Lasten, nuorten ja opiskelijoiden oikeuksia ajavat järjestöt ja mielenterveysjärjestöt huomauttavat painokkaasti, että mielenterveyspalveluiden saavutettavuuden ja laadun parantaminen on välttämätöntä, jotta sateenkaarinuorten oikeus hyvään mielenterveyteen toteutuu.
Setan kampanja: Mikä on heikkojen mielenterveyspalveluiden inhimillinen hinta sateenkaarinuorille?23.11.2023 13:15:52 EET | Tiedote
Seta kampanjoi marras-joulukuussa sateenkaarinuorten mielenterveyspalveluiden puolesta. Kouluterveyskyselyjen mukana mielenterveyden tila ja saatu apu ja tuki on huomattavasti heikompi kuin muilla nuorilla. Nuorten kokemukset tulevat esiin myös Setan verkkonuorisotalon työssä.
Setan edustajakokous valitsi varapuheenjohtajaksi Anu Kantolan – kannanotto: ”sateenkaarinuorilla oikeus hyvään mielenterveyteen”18.11.2023 16:42:13 EET | Tiedote
Setan edustajakokous pidettiin Lahdessa 18.11. Kokoukseen osallistui yli 50 jäsenjärjestöjen edustajaa eri puolilta maata ja etänä.
Elisa Gebhard vetämään eduskunnan sateenkaariverkostoa14.11.2023 15:55:11 EET | Tiedote
Eduskunnan sateenkaariverkosto on valinnut uuden puheenjohtajiston ja käynnistänyt toimintansa. Verkoston puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Elisa Gebhard (sdp) ja varapuheenjohtajiksi kansanedustajat Saara Hyrkkö (vihr) ja Aura Salla (kok).