Tanska ja Saksa mahdollistavat sukupuolen juridisen korjaamisen alaikäisille – Seta vaatii säädösvalmistelun käynnistämistä
Saksan liittovaltion hallitus esittää itsemääräämisoikeutta juridisen sukupuolen vahvistamiseen myös alaikäisille. Tanskassa rekisteriviranomainen on päättänyt, että sukupuolimerkintää voidaan muuttaa myös alaikäisten kohdalla.

Saksan hallitus hyväksyi eilen lakiesityksen koskien juridista sukupuolimerkintää. Lain mukaan juridinen sukupuolen vahvistaminen sekä etunimen muuttaminen perustuvat omaan ilmoitukseen. Käytössä on aiemmin ollut vaikea juridinen prosessi.
Toisin kuin Suomessa, Saksassa juridinen sukupuolen vahvistaminen tulisi mahdolliseksi 14-vuotiaille ja sitä vanhemmille alaikäisille omalla ilmoituksella ja huoltajan suostumuksella. Alle 14-vuotiaiden kohdalla ilmoituksen tekee huoltaja.
Transgender Europe – järjestö kritisoi muun muassa lakiesityksen kolmen kuukauden harkinta-aikaa ja esittää huolensa niistä alaikäisistä, joiden huoltajat eivät anna suostumustaan. Lakiesityksessä on myös muita heikkouksia, jotka koskevat maahanmuuttajia ja nimen muuttamisen yksityiskohtia. TGEU:n mukaan lakiluonnos huonontui sen käsittelyn aikana transvastaisten puheenvuorojen seurauksena.
Tanska huomioi ihmisoikeusvelvoitteet suoraan ilman lakimuutosta
Tanskan väestörekisteriviranomainen (CPR) on todennut, että tietyissä tapauksissa alaikäisen juridinen sukupuolimerkintä voidaan vahvistaa toiseksi. Viranomainen perustelee, että ehdoton kielto ei ole kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukaista.
Tanskan edellisen hallituksen aikana tehtyä esitystä ei saatu vietyä äänestykseen eikä nykyhallitus ole päässyt yksimielisyyteen esityksen sisällöstä. Seta pitää merkittävänä, että rekisteriviranomainen edistää ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumista viivästyvistä lainsäädäntöprosesseista huolimatta.
Tanskan sateenkaarijärjestö LGBT+ Danmark kommentoi, että se odottaa sisäministeriön julkaisevan selkeät ohjeet alaikäisille ja huoltajille pian, ja hallituksen tuovan ihmisoikeusvelvoitteet täyttävät lainsäädännölliset muutokset käsittelyyn.
Suomessa velvollisuus jatkaa lainsäädäntötyötä
Suomen juridista sukupuolen vahvistamista säätelevä lainsäädäntö uudistettiin 1.3. alkaen. Lainvalmistelun aikana todettiin, että juridisen sukupuolen vahvistamisen ehdoton kieltäminen alaikäisiltä on vastoin lapsen oikeuksia ja etua. Enemmistö lausuntoja antaneista asiantuntijoista esitti ehdottomasta 18 vuoden ikärajasta luopumista. Eduskunta edellytti uuden lain hyväksymällä, että valtioneuvosto jatkaa arviointia ja säädösvalmistelua alaikäisten oikeuksien toteutumisen osalta.
“On hienoa, että myös Saksassa ja Tanskassa alaikäisten mahdollisuudet sukupuolen juridiseen vahvistamiseen paranevat. Tämä onkin selkeä suunta Euroopassa. Osoittaa suurta piittaamattomuutta translasten oikeuksia ja hyvinvointia kohtaan, ettei alaikäisillä ole mahdollisuutta sukupuolen juridiseen vahvistamiseen Suomessa. Jääkö Suomi tässäkin taas viimeisten joukkoon”, kysyy Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
Seta edellyttää, että hallitus pikaisella aikataululla arvioi ja valmistelee tarvittavat säädösmuutokset lasten ja -nuorten itsemääräämisoikeuden huomioimiseksi sukupuolen vahvistamisessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kerttu Tarjamopääsihteeri
Kerttu Tarjamo johtaa Setan poliittista ja järjestöllistä toimintaa. Hän on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien perus- ja ihmisoikeuksien sekä Suomen ja kansainvälisen sateenkaaripolitiikan asiantuntija.
Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Seta Ry
Uskonyhteisöt saavat käyttöönsä uudet turvallisemman toiminnan ohjeet21.9.2023 14:28:28 EEST | Tiedote
Monissa seurakunnissa on viime vuosina otettu käyttöön turvallisemman tilan ohjeita, jotta eri vähemmistöryhmiin kuuluvat ihmiset voisivat osallistua yhdenvertaisesti ja turvallisesti leiri- tai ryhmätoimintaan. Yhtenäistä mallia ohjeiksi ei ole kuitenkaan ollut. Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hankkeessa on luotu verkossa vapaasti käytettävissä oleva turvallisen toiminnan malliohjeistus, jonka saa muokata itselleen sopivaksi. Lisäksi samalla sivustolla uskonyhteisöjen työntekijät ovat 1.9. alkaen voineet sitoutua turvallisemmiksi toimijoiksi.
”Lapset eivät synny ennakkoluuloisina” – homo- ja transfobiaa ja rasismia ennaltaehkäistävä kouluissa9.8.2023 05:05:00 EEST | Tiedote
Kouluvuosi alkaa jälleen eri puolilla Suomea. Kesäkuussa uudistuneen yhdenvertaisuuslain myötä kouluilla on selkeämpi velvollisuus ennaltaehkäistä ja puuttua sateenkaarinuoriin kohdistuvaan syrjintään ja häirintään.
Oulu Priden pääpäivänä ennätysyleisö: kulkueessa 2500-3000 ja puistojuhlassa 4000-45007.8.2023 08:43:35 EEST | Tiedote
Oulu Pride -viikkoa vietettiin 31.7.-6.8. ja viikon tapahtumat keräsivät runsaasti yleisöä. Oulu Priden pääpäivä oli lauantai 5. elokuuta, joka keräsi ennätysmäärän yleisöä Pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan. Oulu Pride arvioi, että kulkueeseen osallistui 2500-3000 henkilöä sekä puistojuhlaan 4000-4500 henkilöä.
Oulu Priden suojelijaksi on valittu kansanedustaja Jenni Pitko20.7.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Oulu Priden teemana tänä vuonna on turvallinen tulevaisuus sateenkaarinuorille ja -lapsille. Tämän vuoden suojelijaksi on valittu kansanedustaja Jenni Pitko.
Lakeuden Sateenkaari: Vähemmistöt ovat jatkuvien hyökkäysten kohteena, vaikka se ei enemmistöille näy4.7.2023 14:23:21 EEST | Tiedote
Tänäkin kesänä on jo vietetty useita pride-tapahtumia, joiden aikana vihapuhe ryöpsähtää vähemmistöjä kohtaan, myös Seinäjoella ja parhaillaan Lapualla. Pride-tapahtumien tarkoitus ei ole provosoida enemmistöä tai uhriutua. Tarkoitus on juhlia vähemmistöä, joka usein on uhreina rikoksissa sukupuolensa tai seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme