Minerva Kustannus

Vihtori Kosola – kansanjohtaja Jumalan armosta?

Jaa

Jukka-Pekka Pietiäisen teos on ensimmäinen kokonaisvaltainen ja paljon uutta tietoa tarjoava elämäkerta Vihtori Kosolasta, oikeistoradikaalista kansanliikkeen keulamiehestä, joka elää myyttisenä hahmona suomalaisessa historiamuistissa.

Vihtori Kosola (1884–1936) muistetaan ennen kaikkea lapuanliikkeestä ja Mäntsälän kapinasta, usein myyttisenä Lapualaisoopperan karikatyyrinä. Värikkäästä oikeistoradikalismin edustajasta ei ennen tätä teosta ole kirjoitettu kokonaisvaltaista elämäkertaa. Historiantutkija Jukka-Pekka Pietiäinen paikkaa nyt vaikuttavasti tämän aukon ammattihistorioitsijan otteella.

Vihtori Kosola oli paljon muutakin kuin lapuanliikkeen johtaja: edistyksellinen maanviljelijä, jääkärivärvääjä, kalterijääkäri ja vuoden 1918 sisällissodassa armoton konekiväärimies, lakonmurtaja ja maalaisliittolainen järjestöjyrä.

Kosolan vaalikannatusta ei koskaan mitattu, mutta Lapuan kirkkoherra K. R. Kares julisti hänet Jumalan valitsemaksi kansanjohtajaksi. Uransa huipulla hän oli valtavassa 12 000 osanottajan Talonpoikaismarssissa heinäkuussa 1930. Paikalla olivat presidentti, pääministeri ja Mannerheim. Vihtori Kosolan tarinasta ei puutu vauhdikkaita eikä traagisiakaan käänteitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Jukka-Pekka Pietiäinen
Jukka-Pekka Pietiäinen
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Minerva Kustannus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye