Postimuseosäätiö sr

Postimuseo ja Tampereen historialliset museot saivat yhdessä valtakunnallisen vastuumuseotehtävän

Jaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Postimuseolle ja Tampereen historiallisille museoille yhdessä valtakunnallisen vastuumuseotehtävän erikoisalana viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä. Vastuumuseokentältä on puuttunut tämän erikoisalan vastuumuseo, joka vastaa erityisesti digitaalisen viestinnän kulttuuriperinnön hoitamisesta.

Nainen pitelee puhekuplakylttiä päänsä päällä.
Tomi Aho

Postimuseo ja Tampereen historialliset museot, joista erityisesti Suomen pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki, hoitavat uutta tehtävää 1.1.2024 alkaen. Uusi valtakunnallinen vastuumuseo edistää ymmärrystä medioituneesta maailmasta, ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, tieto- ja tavaravirroista sekä niiden muutoksesta. Vastuumuseo herättää pohtimaan miten eri kanavat, välineet, viestimisen tavat ja sisällöt vaikuttavat elämäämme yksilön, yhteisöjen ja yhteiskunnan tasolla. Valtakunnallinen vastuumuseo tulee olemaan digitaalisen viestinnän kulttuuriperinnön tallentamisen edelläkävijä ja merkittävä monilukutaitoisuuden ja keskustelukulttuurin kehittäjä.

Perinteinen viestintä on muuttunut radikaalisti, ja viime vuosikymmeninä on siirrytty fyysisistä viestintävälineistä sähköisiin. Syntysähköisen eli digitaalisesti muodostuneen viestinnän ja sen aineiston tallennuksella ei ole ollut tähän mennessä vastuumuseota, eikä tätä työtä koordinoivaa museota. Uusi vastuumuseo alkaa tehdä tätä työtä.

Valtakunnallisen vastuumuseotehtävän toiminta tulee näkymään uudella nimellä museokeskus Vapriikissa Tampereella, valtakunnallisesti ja digitaalisilla alustoilla verkossa. Uusi ydinnäyttely avautuu Vapriikissa vuonna 2025–2026.

– Tämä on tunnustus pitkäjänteisestä työstä ja antaa meille mahdollisuuden kehittää toimintaamme ja lisätä vaikuttavuuttamme. Voimme myös palvella entistä paremmin yleisöjämme. On hienoa syventää yhteistyötä Tampereen historiallisten museoiden kanssa, iloitsee Postimuseon johtaja Sami Louekari.

Valtakunnalliset vastuumuseot ovat valtakunnallisia asiantuntijoita kukin omalla erikoisalallaan. Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden saatua vastuumuseotehtävän, valtakunnallisia vastuumuseoita on kahdeksantoista.

Postimuseo, Suomen pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki sijaitsevat Tampereella ja niiden näyttelyt ovat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Nainen pitelee puhekuplakylttiä päänsä päällä.
Lataa
Mies nojaa seinään ja pitelee puhakuplakylttiä kädessään.
Lataa
Nainen pitelee puhekuplakylttiä kädessään.
Lataa
Näyttelytila museossa jossa näkyy postin kylttejä ja kartta.
Postimuseon Viestinviejät-näyttely kuljettaa kävijän postin- ja viestinvälitykseen liittyvien elämyksellisten tarinoiden avulla 1600-luvulta lähimenneisyyteen. Nykyajassa voit hypätä sähkörahtiskootterin kyytiin ja availla pakettiautomaatin luukkuja. Kuva: Postimuseo v. 2023. Kuvan koko 6000x4000
Lataa
Punatiilinen vanha tehdasrakennus yläviistosta kauempaa kuvattuna.
Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa. Kuva Saarni Säilynoja 17.8.2020.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Postin ja viestinvälityksen historiaa 1600-luvulta nykyisyyteen ja tulevaan.

Postimuseo luo ymmärrystä ja merkityksiä viestintäkulttuurista ja yhteiskunnan perustoiminnoista: viestien ja tavaroiden liikkumisen historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Postimuseo tallentaa ja välittää tietoa, aineistoja ja elämyksiä kestävästi.

Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Postimuseosäätiö sr

Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen4.4.2024 14:40:09 EEST | Tiedote

Postimuseon julkaisema teos Suomen varhaisposti – kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti esittelee Suomen varhaispostin kirjeiden eri tyypit ja niillä esiintyvät mustemerkinnät. Yli sadan kuvan avulla esitellään aikakautensa elämästä kertovia kirjeitä vuosilta 1580–1870. Kirja palvelee Suomen filatelian ja historian tutkimusta sekä varhaispostin keräilyä. Teoksesta on iloa myös yleisesti historiasta ja esimerkiksi vanhoista käsialoista kiinnostuneille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye