Software Finland ry

Suomen SaaS-bisnes kasvaa ”vain” sadoilla miljoonilla – ”Menestyksen salaisuus löytyy siitä, miten yritys asiakkaat verkossa kohtaa”

Jaa

Uunituore tutkimus löytää yhden kiistattoman menestystekijän Suomen 100 suurimman SaaS-yrityksen (Software as a Service) taustalta. ”Tulokset ovat selkeät: Kasvun ja digitaalisen asiakaskokemuksen välillä on suora ja vahva yhteys”, kiteyttää tutkimuksen toteuttanut Mika Heikinheimo. ”SaaS-bisnes kasvaa keskimäärin 20 prosenttia, mutta kasvua maailmalle tavoitellaan silti aivan liian vähän. Potentiaali olisi paljon parempaan”, tulkitsee ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Digitaalisen asiakaskokemuksen ja SaaS-yritysten kasvun välillä on vahva yhteys, kertoo uunituore tutkimus.
Digitaalisen asiakaskokemuksen ja SaaS-yritysten kasvun välillä on vahva yhteys, kertoo uunituore tutkimus.

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 14.12.2023 klo 15.00

Suomalaisen SaaS-liiketoiminnan mittakaava on kasvanut nopeasti miljardiluokkaan. 100 suurimman SaaS-yrityksen yhteenlaskettu liikevaihto on jo lähes 1,6 miljardia euroa ja kasvuvauhti merkittävästi nopeampaa kuin suomalaisyrityksillä keskimäärin. SaaS-yritysten tilaa ja menestystekijöitä on arvioitu laajassa tutkimuksessa, jonka on toteuttanut Mika Heikinheimo ja Digital Boost 360 Oy yhteistyössä ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n kanssa.

”Niin Suomessa kuin maailmallakin jähmeä taloustilanne ei ole SaaS-yrityksiä pysäyttänyt. Alan sata suurinta kasvavat keskimäärin 20 prosentin vauhtia ja henkilöstömääräkin yli 10 prosentin vuosivauhtia. Parhaat kasvajat liikkuvat kuitenkin maailmalla pitkälti yli 100 prosentin vuosikasvussa, mutta valitettavasti Suomessa vain 2 yritystä sadasta kasvoi tätä vauhtia”, paaluttaa Heikinheimo SaaS-yritysten perustilannetta.

Tutkimuksen päätulos on Heikinheimon mukaan uutinen kahdellakin tavalla.

”Parhaimmin digitaalisen asiakashankinnassaan menestyneet yritykset ovat kasvaneet selkeästi muita yrityksiä nopeammin. Kaikkein eniten yritysten kasvunopeuden kanssa korreloi yritysten verkkosivun asiakaskokemus. Menestyksen salaisuus löytyy siis siitä, miten yritys asiakkaat verkossa kohtaa. Tämä on hyvä uutinen, koska se antaa nuotteja onnistumiseen. Huono uutinen on taas se, että suomalaisten SaaS-yritysten tarjoaman digitaalisen asiakaskokemuksen taso on keskimäärin aivan liian matala. Siksi huippumenestyjiä on vielä harvassa”, toteaa Heikinheimo.

SaaS-kentästä Suomelle uusi ”Mittelstand”?

Heikinheimo on huolissaan tutkimuksen havainnosta, jonka mukaan suomalaisten SaaS-yritysten mielenkiinto on suuntautunut liikaa kotimaahan ja perinteiseen myyntityöhön. Osasyynä tähän on maailmalle suuntautuvan kansainvälisen liiketoiminnan edellyttämä merkittävä rahoitus.

”Liikenne sivustoille tulee 45-prosenttisesti Suomen kielialueelta ja englanninkieliseltä vain 27-prosenttisesti. Paino on siis aivan liikaa kotimaassa, vaikka juuri SaaS-liiketoiminta soveltuisi myyntiin verkon yli kaikkialle maailmaan. Taustalla on usein vaikeus saada riittävää rahoitusta kansainväliseen kasvuun, joten on helpompaa ja halvempaa myydä kotimaahan. Tässä lienee myös syy perinteisen myynnin laajuuteen ja digikokemuksen takkuamiseen”, arvioi Heikinheimo.

Software Finland on tukenut edellytyksiä SaaS-yritysten kansainväliseen kasvuun etenkin jo 15 vuotta toimineen SaaS-klubin avulla. SF:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha näkee SaaS-yrityksissä Suomelle vielä paljon nykyistä tilannetta ja kasvua suuremman potentiaalin.

”SaaS-bisneksemme kasvaa satoja miljoonia vuodessa, mutta se voisi kasvaa miljardeja. Meillä on osaamista paljon parempaan, SaaS-kentästä voisi ja pitäisi rakentua Suomen oma uusi ’Mittelstand’, keskisuurten yritysten muodostama talouden tukijalka Saksaa tässä mukaellen. Tässä julkinen valta voisi tulla myös avuksi, siihen varmasti löytyisi keinoja. Yritysten pitäisi päästä paljon laajemmin kohti sitä 100 % vuosikasvua, johon nyt vain harva yltää – siihen tämä tutkimus antaa arvokkaita vinkkejä”, kiittää toimitusjohtaja Roiha.

Tulokset esitellään Software Finland ry:n SaaS-klubin tapahtumassa torstaina 13.12. klo 15. Tervetuloa mukaan!

Yhteystiedot:

Mika Heikinheimo, Digital Boost Oy, toimitusjohtaja, 040 5464 150, mika@digitalboost360.com

Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@softwarefinland.fi  

Avainsanat

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

”Yhä Suomen kasvuraketti” – Ohjelmistoala korjaa kannattavuuttaan8.4.2024 08:34:28 EEST | Tiedote

Ohjelmistoalalta kuuluu kaksijakoisia uutisia, kertoo alan uunituore Sykemittari-tutkimus. ”Yritykset panostavat nyt kehnon taloustilanteen heikentämään kannattavuuteen, minkä seurauksena rekrytointi on hidastunut. Samaan aikaan olemme Suomen nopeimmin kasvava ala – lähes kolme neljästä yrityksestä odottaa kasvua”, avaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Henkilöstömäärän kasvua odottaa ohjelmistoalalla talouden heikosta yleistilanteesta huolimatta lähes puolet yrityksistä.

”Eikö eduskunnassa tajuta, että digivallankumous on yritysvetoinen? Ohjelmistoalan väistyvä puheenjohtaja vaatii alan parempaa kuulemista5.12.2023 12:40:53 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finlandin pitkäaikainen puheenjohtaja Pekka Walkama peräänkuuluttaa alan parempaa kuulemista yhteiskunnan keskeisissä ratkaisuissa. ”Suomen ja koko maailman ongelmat ratkaistaan pitkälti juuri ohjelmistovetoisilla teknologioilla, joita kehittävät etenkin yritykset. Silti eduskunnasta ei ole kutsuja valiokuntiin kuulunut, vaikka jäsenyrityksemme ovat monissa suurissa kysymyksissä avainasemassa”, ihmettelee puheenjohtajuudesta tänään luopunut Walkama.

”Maailma tarvitsee esikuvia” – Suomen ohjelmistoalan ensimmäinen naispuheenjohtaja Taija Engman tavoittelee alalle vientiloikkaa5.12.2023 09:30:22 EET | Tiedote

Suomen ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry on valinnut puheenjohtajakseen monin tavoin ansioituneen Taija Engmanin. Engman on mm. nostanut perustamansa SaaS-(Software as a Service) yrityksen Good Sign Oy:n kansainväliseksi kasvuyritykseksi ja vaikuttanut aktiivisesti ohjelmistoalan hyväksi. ”Tietotekniikka on jo nyt Suomen 4. suurin vientiala ja valtava potentiaali viennin kasvulle – siinä on painopisteeni”, linjaa Engman. ”Taija on loistava esikuva alalle, joka tarvitsee naiset mukaan”, kiteyttää Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Tekoälyn käyttöönotto huikean nopeaa” – 80 % ohjelmistoyrityksistä kasvaa: ”Softafirma, joka ei käytä AI:ta, on pian entinen softafirma”17.11.2023 08:50:12 EET | Tiedote

Kun muu talous yskähtelee taantuman kourissa, 80 prosenttia ohjelmistoyrityksistä ennakoi kasvua. ”Katsomme optimistisesti tulevaisuuteen, yritysten kasvuluvut ovat pysyneet miltei ennallaan”, taustoittaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha uunituoretta Sykemittari-tutkimusta. Roihan mukaan merkittävä rooli on erilaisilla tekoälysovelluksilla, joita käyttää ohjelmistoyrityksistä jo lähes neljä viidestä. ”Tekoälyn hyödyntäminen korreloi selvästi nopean kasvun kanssa”, valottaa Roiha alan tilannetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye