Viisas Elämä Oy

Eheä lapsuus on kasvattajan vastuu

Jaa

Kaverivanhemmuudessa lapsen kannateltavaksi on annettu liikaa vastuuta. Tämä on hyvin haitallista lapsen kasvulle ja kehitykselle. Päätösvalta on oltava vanhemmalla, vaikka vapauden ja rajojen sopivan suhteen löytäminen voi olla haastavaa. Kasvatusvaikuttaja, rehtori Jarno Paalasmaa haluaa auttaa kasvattajia löytämään lapsen eheän kasvun turvaamat rajat uutuuskirjassaan Vapaus ja rajat — Kaverivanhemmuudesta kasvattajaksi (Viisas Elämä, 2024).

Kuva: Julia Alakulju. Kansi: Jonna Nisu
Kuva: Julia Alakulju. Kansi: Jonna Nisu

Vanhemmuus on mitä palkitsevin rooli. Se on myös rooli, josta ei puutu jokapäiväisiä haasteita. Lapsi tarvitsee rajoja, sääntöjä ja rutiineja tunteakseen olonsa turvalliseksi ja kasvaakseen eheäksi. Kaverivanhemmuudessa kasvattaja pyrkii miellyttämään lasta, pelkää tuottaa pettymyksiä ja antaa lapselle liikaa päätösvaltaa.

Vapaus sopivassa suhteessa rajojen kanssa on hyväksi lapsen itsetunnon kehitykselle, mutta vanhemman on mietittävä, mitkä päätökset ovat sopivia lapsen tehtäviksi kussakin iässä. Lapsi kärsii liian suuresta vastuusta. “Mitä pienempi lapsi on, sitä turvattomampaa on päätösvallan luovuttaminen lapsen harteille. Seurauksena on sosiaalisesti kömpelöitä ja itsekkäitä lapsia”, kuvaa Jarno Paalasmaa.

Vapaus ja rajat -teos auttaa ymmärtämään ja tukemaan lasta eri kehitysvaiheissa, ja löytämään lapselle kussakin iässä sopivat vastuut ja rajat. Paalasmaa haluaa teoksellaan tukea kasvattajia, niin vanhempia kuin opettajia, heidän tärkeässä tehtävässään, jotta kasvatuksen ydin ei unohtuisi:

“Tämä kirja etsii vastausta siihen, miten kasvatus voi yhtä aikaa tukea vapauteen ja itsenäiseen ajatteluun kehittymistä sekä yhteisen edun mukaista moraalisen vastuuntunnon kasvua. Kasvattajan arjessa kyse on vapauden ja rajojen oikeasta suhteesta.”

Vapaus ja rajat — Kaverivanhemmuudesta kasvattajaksi ilmestyi kirjakauppoihin tammikuussa 2024.

Katso kirjan esittelyvideo YouTubessa: https://youtu.be/0A1gk9gIUQc

Kasvatusvaikuttaja, tietokirjailija ja rehtori Jarno Paalasmaa on työskennellyt opettajana yli kaksikymmentä vuotta. Hän on kahden kouluikäisen lapsen isä ja yhden isäpuoli. Paalasmaa on asiantuntijana Yle Areenassa julkaistussa seitsemän osaisessa Kasvatusviisautta kiireisille -podcast-sarjassa. Paalasmaan aiempia teoksia ovat muun muassa Aktivoi oppilaasi (2014), Maailman parhaat kasvatusajatukset (2016), Steinerkoulun ABC (2019) sekä Kasvatusviisautta kiireisille (2021).

Viisas Elämä Oy on suomalainen kustantamo, jolla on 30 vuoden kokemus kotimaisen ja ulkomaisen tietokirjallisuuden julkaisemisesta. Julkaisemme huippuasiantuntijoiden kirjoittamia innostavia ja koskettavia teoksia elämän eri osa-alueilta. Viisas Elämä on Suomen johtavin kustantamo hyvinvoinnin ja elämäntaidon kategoriassa. Teoksemme tarjoavat oivalluksia merkitykselliseen elämään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansi: Jonna Nisu
Kansi: Jonna Nisu
Lataa
Kuva: Julia Alakulju
Kuva: Julia Alakulju
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viisas Elämä Oy

Vallankumouksellista tietoa vaihdevuosista – Naisen aivot muuttuvat keski-iässä yhä vahvemmiksi20.3.2024 08:55:00 EET | Tiedote

Tiede osoittaa, että vaihdevuodet voivat olla naisen aivoille hyvinvointia edistävä vaihe. Kalifornian yliopiston neuropsykiatri Louann Brizendine kertoo uudessa teoksessaan Vaihdevuosien vallankumous – Aivojen hyvinvointi keski-iässä vaihdevuosien tuovan voimaa, iloa ja selkeyttä naisen elämään. Kirja tarjoaa tieteeseen pohjautuvia keinoja huolehtia aivojen hyvinvoinnista koko loppuelämän ajan.

Keski-ikä on otollinen aika kasvulle – omien vahvuuksien löytäminen luo iloa ja tasapainoa18.3.2024 08:55:00 EET | Tiedote

Marjo Rantanen kertoo uutuusteoksessaan Ansaitset parempaa – Näin löydät ilon, tasapainon ja sisäiset aarteesi (Viisas Elämä, 2024), miten voimme päästä eroon stressaavista tekijöistä elämässämme ja täydentää voimavarojamme entisestään iästä riippumatta. Teoksen lähtökohta on oppia tunnistamaan omia vahvuuksia, luontaisia taipumuksia ja kehittämiskohteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye