Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården som avstått från rätten att utöva yrke ansöker om återställda rättigheter

Dela

Ifjol fick allt fler yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården tillbaka sina förlorade yrkesrättigheter jämfört med året innan. Valvira återställde helt eller delvis yrkesrättigheterna till 135 sökande, jämfört med 33 personer året innan. Av de helt godkända ansökningarna var 107 sådana i vilka fråntagandet av yrkesrätten hade gjorts på den yrkesutbildade personens egen begäran. Föregående år var motsvarande antal 10 ansökningar. Totalt avgjorde tillsynsnämnden förra året 181 ärenden som gällde yrkespersoner som ansökte om att få sina rättigheter återställda.

En sjukskötare diskuterar med patienter.
Illustration. Freepik.

År 2023 fråntog Valvira yrkesrättigheterna av 602 yrkesutbildade personer som själv begärt att yrkesrättigheterna ska fråntas. Av dem hade 392 yrkesrättigheter som närvårdare, som är en skyddad yrkesbeteckning, och 150 var legitimerade sjukskötare. Motsvarande antal åren 2022 och 2021 var 997 respektive 46. 

Antalet personer som ansöker om fråntagande av sina yrkesrättigheter är mycket litet i förhållande till de totalt cirka 590 000 yrkesutbildade personer som är antecknade i Valviras register.

Det går inte att utifrån ansökningarna dra några slutsatser av orsakerna till varför någon vill avstå från sina yrkesrättigheter, eftersom man inte behöver uppge någon orsak till detta. Orsaker som angetts i ansökningarna är bland annat branschbyte, hälsoskäl och missnöje med läget inom branschen.

För att trygga patient- och klientsäkerheten fråntogs 91 personer yrkesrättigheterna

År 2023 fråntogs 91 yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården sina yrkesrättigheter, däribland 46 närvårdare, 25 sjukskötare och åtta läkare. Det fattades 35 beslut om att begränsa rätten att utöva yrke; i 27 fall gällande läkare och 5 beslut gällande sjukskötare. Bakgrunden till att yrkesrättigheten fråntas eller begränsas är ofta missbruk, andra hälsorelaterade orsaker, bristande yrkesskicklighet eller annat olämpligt agerande. 

En yrkesperson inom social- och hälsovården kan förlora sin yrkesrättighet eller yrkesrättigheten kan begränsas, om det är motiverat med tanke på klient- och patientsäkerheten. Syftet är att hindra att vården av klienter och patienter äventyras.

Fler beslut från tillsynsnämnden

Ärenden som gäller begränsning, fråntagande och återställande av rätt att utöva yrke behandlas av nämnden för tillsyn över yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården vid Valvira. Nämnden behandlar även ärenden som gäller förbud att använda yrkesbeteckningen och skriftliga varningar. Antalet tillsynsnämndens beslut ökade betydligt jämfört med föregående år. År 2023 fattade nämnden 347 beslut, jämfört med 240 beslut året innan. 

Kontakter

Saija Aaltonen, jurist (frågor om tillsynsnämnden), tfn 0295 209 434
Anna Sihvola, överinspektör (frågor om tillsynsnämnden), tfn 0295 209 389
Kirsi Liukkonen, gruppchef, tfn 0295 209 428

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Valvira
PB 43
00521 Helsingfors

www.valvira.fi

Följ Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Valvira meddelar ett föreläggande: Tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård ska höjas till den lagstadgade nivån21.3.2024 09:25:02 EET | Tiedote

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira ålägger fjorton välfärdsområden och HUS-sammanslutningen att göra tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård förenlig med lagen senast den 31 mars 2025. De ska ge Valvira en redogörelse för åtgärderna och uppdaterade uppgifter om uppföljningen av tillgången till vård senast den 16 april 2025.

Åtgärdandet av anhopningen av ansökningar för registrering av tjänsteproducenter inom social- och hälsovården fortsätter29.2.2024 16:31:37 EET | Tiedote

Ansökningar om registrering av tjänsteproducenter inom social- och hälsovården i det nya Soteri-registret inkommer fortfarande i stora mängder och det kommer att ta länge att behandla dem. Sammanlagt har över 600 ansökningar behandlats, men antalet ansökningar i kö har ökat ytterligare. För närvarande väntar cirka 2950 ansökningar på behandling. Valviras och regionförvaltningsverkens gemensamma register över tjänsteproducenter Soteri har varit i bruk i två månader.

Välfärdsområdenas egenkontroll fungerar i varierande utsträckning20.2.2024 12:17:09 EET | Tiedote

Kvaliteten på och omfattningen av välfärdsområdenas egenkontroll varierar. Även organiseringen av och resurserna för egenkontrollen varierar stort. Välfärdsområdena kan inte helt genom egenkontroll trygga lika tillgång till tjänsterna och att tjänsterna är tillräckliga. Enligt lagen svarar välfärdsområdena för tillsynen av alla tjänster som de skaffar som köpta tjänster eller som de själv producerar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye