Pohjois-Karjalan ELY-keskus

ELY-keskus myönsi Pohjois-Karjalan yrityksille ja yhteisöille kehittämisrahoitusta vuonna 2023 yli 40 miljoonaa euroa

Jaa

Talouden taantumasta huolimatta pohjoiskarjalaisten yritysten kehittämishalu ja rahoituksen kysyntä säilyivät hyvinä. Hankerahoituksella edistettiin mm. työllistymistä ja matkailua. Tietojärjestelmien toimimattomuus aiheutti ongelmia sekä rahoittajille että toimijoille rahoituspäätösten ja maksatusten viivästyessä.

Vuonna 2023 myönnetty kehittämisrahoitus Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Vuonna 2023 myönnetty kehittämisrahoitus Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

ELY-keskus myönsi vuoden 2023 aikana maakunnan yrityksille ja yhteisöille yhteensä yli 40 miljoonaa erilaista kehittämisrahoitusta. ELY-keskuksen avustukset ja tuet ovat merkittävimpiä julkisia rahoitusvälineitä Pohjois-Karjalan pk-yritysten ja alueen kehittämisessä. Talouden taantumasta huolimatta pohjoiskarjalaisten yritysten kehittämishalu ja rahoituksen kysyntä säilyivät hyvinä. 

Tietojärjestelmien toimimattomuus aiheutti ongelmia sekä rahoittajille että toimijoille rahoituspäätösten ja maksatusten viivästyessä.

Lisätietoja ja tarkemmat tiedot rahoituspäätöksistä ajalta 1.10.–31.12.2023 löytyvät liitteenä olevasta rahoituskatsauksesta. Vuoden 2023 muut rahoituspäätökset on julkaistu aiemmin julkaistuissa rahoituskatsauksissa, jotka löytyvät doria.fi-verkkopalvelusta.

Yrityksiä tuettiin mm. ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja kansainvälistymisessä

ELY-keskus myönsi vuonna 2023 yrityksen kehittämisavustusta Pohjois-Karjalaan yhteensä n. 20,4 miljoonaa euroa. Viimeisen vuosineljänneksen aikana avustusta myönnettiin n. 4,4 miljoonaa euroa.

Yrityksen kehittämisavustus on harkinnanvarainen avustus, jota voidaan myöntää innovatiivisiin, kasvuun tai kansainvälistymiseen liittyviin kehittämistoimenpiteisiin, sekä aineellisiin ja aineettomiin investointeihin. Yrityksen kehittämisavustuksella kannustetaan yrityksiä määrätietoiseen kehittämiseen sekä jaetaan hankkeen toteutuksesta yritykselle aiheutuvaa riskiä. Kestävä kehitys, sukupuolten tasa-arvo, yhdenvertaisuus, digitaalisuus, kansainvälistyminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja innovatiivisuus ovat yrityksen kehittämisavustuksen keskeisiä tavoitteita.

Suurimmat yrityksen kehittämisavustuksella rahoitetut hankkeet vuonna 2023:

  • Berryglade Oy: Laajennus- ja investointihanke, Nurmes, 2 792 000 €
  • KKR Steel Oy: Tuotantokone- ja tilainvestointi, Liperi, 2 165 000 €
  • Binderholz Nordic Oy: Puupellettitehdas, Lieksa, 2 073 000 €

ELY-keskus myönsi v. 2023 pohjoiskarjalaisille yrityksille tukea yhteensä 746 511 euroa 168 eri kehittämispalvelun hankintaan. Hallituksen esityksen mukaisesti yritysten kehittämispalvelut lakkautettiin v. 2024 alusta lukien.

Yritysten kehittämispalveluiden suosituimmat teemat olivat:

  • Markkinointi ja asiakkuudet
  • Kasvu, kansainvälistyminen ja uudistuminen
  • Tuottavuus ja digitalisointi

ELY-keskus myönsi v. 2023 rahoitusta yhteishankintakoulutuksiin Pohjois-Karjalan alueelle yhteensä 1 054 061 euroa. Koulutuksiin osallistui yhteensä 215 opiskelijaa 67 eri yrityksestä.

Maaseuturahaston uusi ohjelmakausi käynnistyi

Maaseuturahaston uusi ohjelmakausi (CAP27, Common Agricultural Policy) käynnistyi vuoden 2023 alussa. Uudet haut käynnistyivät 21.6.2023.  Yritys- ja hanketukihakemuksia on saapunut ELY-keskukselle todella paljon, yhteensä n. 150 kpl.

Ensimmäiset yritystukipäätökset päästiin tekemään vasta loppuvuodesta tietojärjestelmäongelmien vuoksi. Yritystukea ehdittiin myöntää yhteensä n. 404 000 euroa kahdeksalle eri yritykselle. Maaseuturahaston hanketukipäätöksiä ei olla vielä päästy tekemään.

Uuden ohjelmakauden hauissa näkyy entistä voimakkaampi painotus ympäristö- ja ilmastotoimiin. Osaaminen, innovaatiot ja digitalisaatio ovat läpileikkaavia teemoja kaikissa tuissa.

Maaseudun investointituen osalta lukumääräisesti eniten hakemuksia saapui ympäristön tilaa ja kestävää tuotantotapaa edistävien koneiden ja laitteiden hankintaan. Yhteensä investointitukea myönnettiin n. 2,5 miljoonaa euroa.

Nuoren viljelijän aloitustukea myönnettiin poikkeuksellisen paljon: seitsemälle eri toimijalle yhteensä 280 000 euroa. Aiempina vuosina päätöksiä on tehty 1–2 vuodessa.

Hankerahoituksella tukea työllistymiseen ja matkailun edistämiseen

Vuonna 2023 EU:n ESR+ -hankerahoitusta kohdennettiin 50 eri hankkeelle yhteensä 14,3 miljoonaa euroa ja aluekehitysrahastosta (EAKR) toimintaympäristön kehittämisavustusta viidelle eri hankkeelle yhteensä n. 700 000 euroa. Loka–joulukuun aikana hankerahoitusta myönnettiin n. 4,5 miljoonaa euroa.

Pohjois-Karjalassa on tällä hetkellä käynnissä 38 ESR+ -hanketta. Teemoina hankkeissa korostuvat vaikeasti työllistyvien tukeminen eri muodoissa, rekrytoivia aloja tukevat koulutukset ja jatkuvan oppimisen koulutusavaukset sekä maahanmuuttajien työllistymisen edistäminen.

Aluekehitysrahastossa (EAKR) ELY-keskuksen kehittämisrahoitus on vuoden 2023 aikana painottunut matkailun toimintaympäristön edistämiseen. Rahoitusta ovat saaneet esimerkiksi Ylä-Kolintien jalankulku- ja pyöräilyväylän suunnittelu sekä pohjoisen Saimaan matkailun kehittäminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut:
Yksikön päällikkö Kalevi Pölönen, p. 0295 026 091, Etelä-Savon ELY-keskus
Rahoituspäällikkö Pekka Pelkonen, p. 0295 026 086, Etelä-Savon ELY-keskus

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankerahoitus:
Rahoituspäällikkö Timo Ollila, p. 0295 026 695, Etelä-Savon ELY-keskus

Maaseudun yritystuki ja hankerahoitus:
Yksikön päällikkö Timo Tanskanen, p. 0295 026 170, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Johtava asiantuntija Jarmo Heikkilä, p. 0295 021 165, Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Vuonna 2023 myönnetty kehittämisrahoitus Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Vuonna 2023 myönnetty kehittämisrahoitus Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Vuonna 2023 myönnetty yrityksen kehittämisavustus kunnittain Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Vuonna 2023 myönnetty yrityksen kehittämisavustus kunnittain Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalaan ennustetaan harvinaisia kevättulvia23.4.2024 11:11:50 EEST | Tiedote

Pohjois-Karjalaan ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Huhtikuun alkupuolen lämpöaalto ja sateet ovat saaneet vedenpinnat ja virtaamat nousemaan nopeasti. Viinijärven vedenkorkeus on ylittänyt ajankohdan korkeimman mitatun lukeman ja vedenpinnan ennustetaan nousevan vielä noin 40 cm. Viinijärven vedenpinta on nyt noin tasolla N60+79,15 m, mikä on 45 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye