Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomeen 785 hehtaaria uusia luonnonsuojelualueita vuonna 2023

Jaa

Kaakkois-Suomen ELY-keskus maksoi viime vuonna metsänomistajille ennätykselliset 6,1 miljoonaa euroa korvauksia metsien ja soiden vapaaehtoisesta suojelusta. Suojelun piiriin saatiin yhteensä 785 hehtaaria, joista 584 hehtaaria on METSO-ohjelman mukaisia metsiensuojelualueita ja 201 hehtaaria Helmi-ohjelman mukaista soidensuojelua.

Metsää, jossa kaatuneita pieniä puita, juurakko, sammalta ja pudonneita lehtiä.
Luonnontilaista korpea. Kuva: Simo Jokinen

Metsiensuojelu METSO-ohjelmalla

Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa suojeltiin vapaaehtoisessa METSO-ohjelmassa 43 monimuotoisuudelle merkittävää metsäaluetta. Metsänomistajia kiinnosti eniten yksityisen suojelualueen perustaminen eli metsän pysyvä rauhoitus. Tällaisia metsänomistajan omistukseen jääviä yksityisiä suojelualueita perustettiin 31 kappaletta. Lisäksi kiinteistökaupoilla hankittiin valtiolle 10 aluetta ja määräaikainen 20 vuoden suojelusopimus tehtiin kahdesta alueesta. Suojeltujen metsien pinta-alan keskiarvo oli 13 hehtaaria, mutta puolessa kohteista pinta-ala oli alle kuusi hehtaaria.

Metsänomistajille maksettiin korvauksia metsiensuojelusta 5,5 miljoonaa euroa. Yksityisten metsänomistajien kanssa tehdyissä suojelusopimuksissa korvaukset perustuvat alueen metsätalousarvoon ja korvaukset vaihtelivat muutamasta tuhannesta eurosta hehtaarilta yli 20000 euroon hehtaarilta. Pääosa suojelluista metsistä oli runsaslahopuustoisia kangasmetsiä.

METSO-ohjelman nykyinen kausi päättyy vuonna 2025. Kaakkois-Suomessa ohjelman kokonaistavoite on 6800 hehtaaria. Tällä hetkellä tavoitteesta on toteutunut noin 90 prosenttia. Vuosina 2008–2023 Kaakkois-Suomessa on maksettu metsänomistajille korvauksia vapaaehtoisesta metsien suojelusta yli 40 miljoonaa euroa.

METSO-ohjelmalle on tulossa jatkoa vuoteen 2030 saakka. Jatkokauden sisältö ja uudet tavoitteet vuoteen 2030 asti määritellään viimeistään vuonna 2025.

Soidensuojelu Helmi-ohjelmassa

METSO-ohjelman lisäksi vapaaehtoista monimuotoisuuden turvaamista tehtiin myös elinympäristöjen ennallistamiseen ja hoitoon keskittyvässä Helmi-ohjelmassa. Osana Helmi-ohjelmaa Kaakkois-Suomessa suojeltiin soita 201 hehtaaria. Ohjelman rahoituksella perustettiin soille neljä yksityistä luonnonsuojelualuetta 46 hehtaarille. Lisäksi valtiolle hankittiin 155 hehtaaria yhdeksältä eri alueelta.

Suojellut alueet sijaitsevat seitsemällä eri soidensuojelun täydennysehdotuksen suokohteella. Etelä-Karjalassa suojeluun tuli 192 hehtaaria, joista suurimpana kokonaisuutena 99 hehtaaria Ruokolahden Kemppilän Suurisuolla. Myös Parikkalan Suursuon suojelukokonaisuus täydentyi 35 hehtaarilla sekä Rautjärven Lapinniemensuo lähiympäristöineen 32 hehtaarilla. Myös Lappeenrannan Ylämaan Lehmijärvensuolla perustettiin kahden hehtaarin suojelualue ja Soininsuolla hankittiin 15 hehtaarin alue valtiolle suojeluun. Kymenlaaksossa suojelluista alueista on yhdeksän hehtaaria ja ne sijoittuvat Kouvolan Juosonsuolle. Maanomistajat saivat soidensuojelusta korvauksia hieman yli 600 000 euroa.

Helmi-ohjelman soidensuojelussa tavoitteena on saada suojelun piiriin arvokkaimmiksi kartoitettuja suokohteita. Kaakkois-Suomessa niitä on yhteensä yli 3200 hehtaaria, joista on tähän mennessä suojeltu vajaat 1000 hehtaaria. Helmi-ohjelman vapaaehtoisen suojelun on tarkoitus jatkua vuoteen 2030 saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

METSO-ohjelma:
Diplomi-insinööri Paula Mattila, paula.mattila@ely-keskus.fi
puh. 0295 029 258
Metsätalousinsinööri Pekka Jokinen, pekka.jokinen@ely-keskus.fi
puh. 0295 029 240

Helmi-ohjelman soidensuojelu:
Luonnonsuojeluasiantuntija Maria Vesterinen, maria.vesterinen@ely-keskus.fi
puh. 0295 029 004

Kuvat

Metsää, jossa kaatuneita pieniä puita, juurakko, sammalta ja pudonneita lehtiä.
Luonnontilaista korpea. Kuva: Simo Jokinen
Lataa
Suomaisemaa kesällä.
Kemppilän Suurisuo Ruokolahdella. Suurisuo-Viidanpäänsuot Ruokolahdella on yksi Kaakkois-Suomen soidensuojelun täydennysehdotuskohteista. Kuva: Maria Vesterinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen ELY-keskus suojelee Harjun oppimiskeskuksen, Kuusankosken kielteiset päätökset ovat lainvoimaisia25.4.2024 09:37:18 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on 11.4.2024 päättänyt rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla suojella Virolahdella sijaitsevan Harjun oppimiskeskuksen rakennuksia sekä osoittanut suojeltavan alueen. Samalla kumotaan aiempi valtioneuvoston tekemä suojelupäätös. Suojelupäätöksen ajantasaistaminen oli tarpeen alueen käytön ja kehittämisen sekä suojelun kohdistumisen täsmentämiseksi.

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson elävöittämiseen 2,5 miljoonaa euroa23.4.2024 10:48:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät EU:n maaseuturahoitusta vuoden 2024 tammi–maaliskuussa 22 kehittämishankkeelle yhteensä runsaat kaksi miljoonaa euroa. Yritysten kehittämistä ja investointeja ELY-keskus ja Leader-ryhmät rahoittivat samalla ajanjaksolla yhteensä noin 69 000 eurolla. Viime vuoden puolella 13 yritystä ehti saada myönteisen rahoituspäätöksen, joissa tukien osuus oli yhteensä noin 400 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye