Atena

Tammisaaren vankila oli 1920-luvun suomalaisen kommunismin hermokeskus

Jaa

Silmiä avaava historiateos kertoo, kuinka vankilasta tuli kommunistien salainen korkeakoulu. Aateristiriidat ja Neuvostoliiton vaikutusyritykset myllersivät muurien sisällä.

Sture Lindholm ja Cecilia Toivanen: Punavankila – Tammisaaren pakkotyölaitos 1918–1930
Ilmestyy 7.3.2024

Tammisaaren Dragsvikissa oli sisällissodan jälkeen valtava punavankileiri, jonka nälästä ja kulkutaudeista kärsiviä asukkaita kuoli sadoittain. Syksyllä 1918 leiri muutettiin pakkotyölaitokseksi, jonne tuomittiin rikos- ja sakkovankien lisäksi poliittisia vankeja – erityisesti laittomasta kommunistisesta toiminnasta tuomittuja. Kun maan poliittiset vangit keskitettiin yhteen paikkaan, heillä oli mahdollisuus järjestäytyä ja vankilasta tuli vallankumouksellisten keskus, jota alettiin kutsua nimellä Tammisaaren yliopisto.

Tammisaaren pakkotyölaitoksen asukkaisiin kuului suomalaisen 1900-luvun vasemmiston kannalta keskeisiä nimiä. Esimerkiksi Eero A. Wuori kuului ensimmäisiin ”opiskelijoihin”, mutta hän etääntyi Tammisaaressa kommunismista ja toimi myöhemmin SAK:n puheenjohtajana, Paasikiven hallituksen ministerinä ja diplomaattina niin Lontoossa, Moskovassa kuin Tukholmassakin.

Merkittäviin rooleihin nousivat myös kommunistisen liikkeen suunnasta keskenään taistelleet Arvo ”Poika” Tuominen ja Niilo Wälläri. Tuominen johti Tammisaaressa Moskovalle uskollisia kommunisteja. Myös Amerikassa radikalisoitunut Wälläri kuului Neuvosto-Venäjällä perustetun Suomen kommunistisen puolueen sisäpiiriin, mutta hän johti sisäistä oppositiota, jonka mielestä vallankumous tulisi tehdä julkisen ja laajaa kansansuosiota nauttivan puolueen voimin, ei maanalaisen taistelujärjestön toimesta.

1920-luvun mittaan Tuomisen edustaman SKP-johdon ote kommunistiliikkeestä vahvistui ja Wällärin oppositio jäi alakynteen. Militantti ja voimakas SKP pyrki yhdessä Neuvostoliiton kanssa murtamaan nuoren tasavallan ja liittämään sen osaksi kommunistista imperiumia. Tammisaaren ”korkeakoulusta” muodostui Moskovasta johdetun kommunistisen liikkeen suomalainen hermokeskus, josta sen vaikutusvalta välitettiin koko maahan.

Vankien kesken koordinoitiin vastarintaa, vasemmistolehdistössä julkistettavia protesteja ja nälkälakkoja. Puolueaktiivit kouluttivat uusia vankisukupolvia vallankumouksen teoriassa ja käytännössä, ja kaltereiden takana vallitsi tiukka puoluekuri. Salainen Elämää yössä -vankilalehti kulki kädestä käteen.

Moni Tammisaaren vanki siirtyi vapauduttuaan Neuvostoliittoon. Arvo Tuominen kuitenkin loikkasi sota-aikana takaisin Suomeen ja sosiaalidemokraattien riveihin. Wälläristä puolestaan tuli legendaarinen Merimies-Unionin johtaja, joka muistetaan kovaotteisena lakkopäällikkönä.

Neuvostoliittoon lähteneiden ja sinne jääneiden entisten Tammisaaren vankien kohtalo oli usein karu: kyyditys Siperiaan tai teloitus Stalinin vainoissa.

Sture Lindholmin ja Cecilia Toivasen tietokirja jatkaa siitä, mihin Lindholmin aiempi teos Vankileirihelvetti Dragsvik (Atena 2017) jäi. Punavankila valaisee perusteellisesti Tammisaaren vankilan asukkien ja vartijoiden elämää vuodesta 1918 vuoteen 1930, jolloin lapuanliike ja uudet kommunistilait määrittelivät maan poliittista ilmapiiriä. Vankilan aitojen sisällä määriteltiin suomalaisen vasemmiston suuntaa seuraaviksi vuosikymmeniksi.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutuuskirja tarjoilee suosituimmat lifestyle-vinkit sadan vuoden takaa11.4.2024 08:21:00 EEST | Tiedote

Kun tahdot kartuttaa onneasi, opettele yöjuoksemisen taito, suorita kosinta oikein ja muuta siitinelosi taidenautinnoksi. Jos tavoitteenasi on pidentää ikää, vahvista hermovoimaasi, pureskele aterialla myös viini ja uhraa päivittäin ainakin puoli tuntia halkojen hakkaamiseen. Pidä huolta, että ulostus tapahtuu kerta päivässä. Käytä huokoisesta kankaasta tehtyjä vaatteita. Nuku pimeässä ja hiljaisessa huoneessa, ikkuna tai ainakin venttiilit ja uunipelti auki. Ja ennen kaikkea kylve säännöllisesti, sillä se auttaa kaikkiin ongelmiisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye