Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Suomi vahvasti kolmen kärjessä Maailman talousfoorumin uudessa vertailussa

Jaa

Suomi sijoittuu kolmen kärkeen yhdessä Ruotsin ja Sveitsin kanssa Maailman talousfoorumin (WEF) tuoreessa, talouskasvun edellytyksiä ja näkymiä mittaavassa vertailussa, käy ilmi tänään julkaistusta Etla-erikoisartikkelista. Suomen heikkous on kuitenkin raportin mukaan innovatiivisuus, jossa Suomen sijoitus oli vasta kymmenes. Takamatkaa kertyy esimerkiksi korkean teknologian osuudessa tehdasteollisuudessa sekä ICT-pääomassa. Innovatiivisuudessa Suomi jää selvästi jälkeen myös Ruotsista ja Sveitsistä.

Innovatiivisuuden edellytysten tukemisen merkitys vain korostuu Suomen osalta, sanoo Etlan tutkija Ville Kaitila.
Innovatiivisuuden edellytysten tukemisen merkitys vain korostuu Suomen osalta, sanoo Etlan tutkija Ville Kaitila.

Maailman talousfoorumi (World Economic Forum WEF) julkaisi tammikuussa kokonaan uuden globaalin vertailun talouskasvun edellytyksistä ja näkymistä eri maissa. WEF:n uudistunut julkaisu perustuu aiemmin julkaistun kilpailukykymittauksen mukaisesti maakohtaisiin tilastoihin ja yritysjohtajille suunnattuun kyselyaineistoon. Analyysi ja julkaisun rakenne ovat kuitenkin nyt muuttuneet siinä määrin, etteivät tulokset ole enää vertailukelpoisia vanhan kilpailukykyindeksin kanssa.

WEF on tarkastellut uudessa analyysissaan neljää eri kategoriaa (pilaria), joiden arvioidaan vaikuttavan pitkän aikavälin kasvuedellytyksiin: innovatiivisuus, osallistaminen, kestävyys ja resilienssi.  Ympäristön tila on nyt raportissa aiempaa kilpailukykyindeksiä suuremmassa roolissa. Kussakin kategoriassa laskettujen indeksien perusteella maat voidaan laittaa järjestykseen, joskaan WEF ei ole sitä nyt analyysissaan tehnyt.

Etlan tänään julkaisemassa erikoisartikkelissa “Suomi sijoittui vahvasti WEF:n uudessa analyysissa – Innovatiivisuus kuitenkin heikkoutena” (Etla Erikoisartikkeli 6) tutkija Ville Kaitila on laskenut WEF-indeksiarvojen perusteella maiden sijoitukset kussakin kategoriassa erikseen. Laskelman mukaan Suomi sijoittuu kokonaistuloksissa nyt vahvasti kolmen kärkeen, kun eri indeksiarvoista lasketaan keskiarvot. Näin lasketun ”kokonaisindeksin” mukaan maiden kärki on seuraava: Ruotsi, Sveitsi, Suomi, Tanska ja Alankomaat. Ruotsin, Suomen ja Tanskan sijoitukset ovat suhteellisen tasaisia eri kategorioissa.

null
Kuvio 1 Eri maiden saamia indeksiarvoja (0–100) WEF:n neljässä pilarissa sekä Etlan niistä laskemassa keskiarvossa.

Huomattavaa kuitenkin on, että innovatiivisuudessa Suomen sijoitus on vasta kymmenes. Takamatkaa kertyy eniten patenttihakemusten kokonaismäärässä, henkeä kohti lasketussa ICT-pääomassa, korkean teknologian osuudessa tehdasteollisuudessa, tieteellisissä julkaisuissa, kotimaisessa luotonannossa yksityiselle sektorille suhteessa bkt:hen sekä kehittyneiden palvelujen viennissä. Innovatiivisuuden suhteen Suomi on selvästi jäljessä myös Ruotsia ja Sveitsiä.

- Innovatiivisuuden edellytysten tukemisen merkitys vain korostuu nyt Suomen osalta. Jos raporttia lähestyy puhtaasti kansantalouden tuottavuuskehityksen näkymien ja suomalaisten tulotason kehityksen kannalta, on innovatiivisuus todennäköisesti se kaikkein tärkein yksittäinen osatekijä kasvun aikaansaamiseksi. Muut nyt mitatut edellytyksethän ovat meillä suhteellisen kunnossa, toteaa Etlan tutkija Ville Kaitila.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on Maailman talousfoorumin ns. “Partner Institute” eli kansallinen partneri. Etla avustaa WEF:iä online-kyselyn toteuttamisessa, mutta ei muutoin osallistu raportin tai sen taustaselvitysten laadintaan, levittämiseen tai rahoittamiseen. Etla ei myöskään saa WEF:ltä rahoitusta.

Kaitila, Ville: Suomi sijoittui vahvasti WEF.n uudessa analyysissa: Innovatiivisuus kuitenkin heikkoutena (Etla Erikoisartikkeli 6)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkija Ville Kaitila, Etla
Tutkija Ville Kaitila, Etla
Lataa
Innovatiivisuuden edellytysten tukemisen merkitys vain korostuu Suomen osalta, sanoo Etlan tutkija Ville Kaitila.
Innovatiivisuuden edellytysten tukemisen merkitys vain korostuu Suomen osalta, sanoo Etlan tutkija Ville Kaitila.
Lataa
Kuvio 1 Eri maiden saamia indeksiarvoja (0–100) WEF:n neljässä pilarissa sekä Etlan niistä laskemassa keskiarvossa.
Kuvio 1 Eri maiden saamia indeksiarvoja (0–100) WEF:n neljässä pilarissa sekä Etlan niistä laskemassa keskiarvossa.
Lataa

Liitteet

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla ennustaa: Teollisuustuotanto kääntyy kasvuun ensi vuonna, mutta teollisuuden ja rakentamisen huteruus painaa palveluita vielä tänä vuonna8.5.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Teollisuuden ja rakentamisen arvonlisäys supistuu vielä tänä vuonna, ja alojen heikkous heijastuu myös osaan yksityisistä palveluista. Etlan tuoreen toimialakohtaisen ennusteen mukaan teollisuustuotannossa tapahtuu kuitenkin käänne kasvuun ensi vuonna ja rakennusalakin elpyy hitaasti. Koko talouden arvonlisäys yltää tänä vuonna lähes viime vuoden tasolle, ja kasvaa noin 1,5 prosenttia seuraavana kahtena vuotena. Vuonna 2025 teollisuus kasvaa lähes prosentin, palvelualat pääsevät noin kahden prosentin kasvuun, ja rakentaminen yltää 2,5 prosenttiin.

Uusi EU-datasäädös lisää laitevalmistajien ja palvelun tarjoajien velvoitteita, mutta parantaa datan saatavuutta3.5.2024 09:15:00 EEST | Tiedote

EU:n uusi datasäädös, joka parantaa datan saatavuutta ja hyödyntämistä hyväksyttiin marraskuussa 2023. Tuoreen Etla-selvityksen mukaan datasäädöksen alainen liiketoiminta on laajaa ja sen piiriin kuuluvien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto nousee jopa 51 miljardiin. Säädös tuo velvoitteita erityisesti laitteita valmistaville ja niihin liittyviä palveluita tarjoaville yrityksille. Säädöksen soveltamiseen liittyy kuitenkin merkittävästi tulkinnanvaraisuutta.

Etla: Vihreiden tukien osuus noussut Suomen yritystukikannassa, mutta suurimmat tuet maksetaan yhä päästöjä aiheuttaville toiminnoille22.4.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomessa on maksettu vuosina 2020–2023 keskimäärin yli miljardin euron edestä suoria yritystukia. Vuositasolla kasvihuonepäästöjä kasvattavien, ns. ruskeiden tukien osuus on ollut joka vuosi vihreitä tukia suurempi, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Ruskeita tukia on maksettu vuosina 2020–2022 keskimäärin 140 miljoonan euron edestä. Samaan aikaan päästöjä vähentävien vihreiden tukien määrä – vaikkakin kasvussa – jää noin puoleen tästä. Myös tki-tukien vuosittain maksettu määrä jää ruskeita tukia pienemmäksi.

Etla: Osa-aikatyö Suomessa kasvaa ja tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät edelleen17.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät todennäköisesti edelleen tulevaisuudessa, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä. Kehitykseen vaikuttavat osa-aikatyöllisyyden yleinen kasvu sekä julkisen sektorin, erityisesti terveyspalvelujen, kasvava työnkysyntä. Osa-aikaisten määrä on kasvanut vuodesta 2015 vuoteen 2023 kolmanneksella, kun samaan aikaan kokoaikaisten osuus on noussut vain nelisen prosenttia.

Etla: Verotuksen painopiste tukemaan kasvua15.4.2024 11:33:31 EEST | Tiedote

Etlan ehdotus toimenpiteiksi Suomen talouden kurssin muuttamiseksi eli Suomen pelastuspaketti sisälsi laajan joukon pitkän aikavälin rakenteellisia uudistuksia, mutta myös lyhyen aikavälin toimia, joilla verotuksen rakennetta saataisiin muutettua kasvua tukevaan suuntaan. Toimet muodostavat kokonaisuuden, jonka avulla verotuksen painopiste siirtyy kohti kasvua vähemmän haittaavia veromuotoja, arvioi tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye