Suomen Vuokranantajat ry

Yksityisten asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyneet lievään nousuun, uudisasuntoja ostanut verrattain harva

Jaa

Yksityisten asuntosijoittajien kaksi viime vuotta laskeneet ostoaikeet ovat kääntyneet lievään nousuun, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja 2024 -kyselystä. Ylivoimainen enemmistö yksityisistä vuokranantajista on ostanut vanhoja asuntoja uudiskohteiden sijasta, myös viime vuosina. Valtaosa ei ole korottanut vuokria lainkaan viime vuonna. Kyselyyn vastasi yli 2000 yksityistä vuokranantajaa.

Vuokranantajakyselystä ilmenee, että kaksi vuotta laskussa olleet ostoaikeet ovat kääntyneet lievään nousuun. Aikeet hankkia uusi sijoitusasunto ovat laskeneet vuodesta 2022 noin kahdeksan prosenttiyksikköä, mutta viime vuoteen verrattuna on nähtävissä jo reilu parin prosenttiyksikön nousu. Tuoreessa kyselyssä 41 prosenttia yksityisistä vuokranantajista ilmoittaa joko ostavansa tai mahdollisesti ostavansa sijoitusasunnon seuraavien 12 kuukauden aikana.  

Reilu viidennes vuokranantajista ilmoittaa ostaneensa uuden sijoitusasunnon vuonna 2023. Ainoastaan 3 prosenttia osti uudisasuntoja. Vuosina 2019–2021 uudisasuntoja osti vuosittain 7–8 prosenttia yksityisistä asuntosijoittajista.  

”Ostoaikeet ovat kääntyneet pohjilta nousuun, mutta mitään merkittävää ryntäystä kaupoille ei ole nähtävissä. Tämä siitä huolimatta, että puolet ilmoittaa, ettei koe uuden sijoitusasunnon löytämistä lainkaan haastavaksi. Potentiaalisia kohteita nähdään siis olevan hyvin tarjolla, mutta todennäköisesti yleinen taloudellinen epävarmuus yhdessä korkean korkotason kanssa jarruttaa kauppoja”, toteaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.  

Suurin osa yksityisistä asuntosijoittajista on ostanut vanhoja asuntoja uudiskohteiden sijaan.

”Vaikka uudiskohteita onkin ostettu enemmän erityisesti vuosina 2019–2021, yksityisten asuntosijoittajien asuntokanta, yli 360 000 asuntoa, on pääasiassa vanhaa osakehuoneistoa. Muutaman vuoden buumi ei hetkauta isoa kuvaa”, Karlsson sanoo. 

Alle puolet yksityisistä vuokranantajista omistaa asunnot yksin

Yksityisistä vuokranantajista 49 prosenttia ilmoittaa omistavansa kaikki asuntonsa yksin. Yhtä suuri osa ilmoittaa, että omistaa asunnon perheenjäsenensä kanssa. Lisäksi 2,4 prosenttia omistaa asunnon tai asuntoja läheisen ystävän kanssa ja 1,6 prosenttia muun asuntosijoittajan kanssa. 

”Osasimme odottaa, että moni omistaa asuntoja yhdessä muiden kanssa, sillä esimerkiksi verottajan tilastoista käy ilmi, että suomalaisten mediaanivuokratulo on noin 3 100 euroa. Täytyy kuitenkin myöntää, että olen itsekin hieman yllättynyt, kuinka suuri osa tosiasiassa omistaa yhdessä perheenjäsenensä kanssa sijoitusasunnon. Voisi kuitenkin todeta, että hyvä näin, sillä asuntosijoittaminen on hyvä tapa kasvattaa perheen varallisuutta pitkäjänteisesti”, kommentoi Karlsson.  

Suomen Vuokranantajien Vuokranantajakysely 2024 toteutettiin kyselytutkimuksena. Kyselyyn vastasi 2041 yksityistä vuokranantajaa. Kysely toteutettiin 22.11.-10.12.2023. Vuokranantajakysely on vuosittain toistuva tutkimus, joka toteutetaan loppuvuodesta. 

Tarkemmat tiedot tutkimuksen tuloksista ja kaupunkikohtaisista tiedoista on mahdollista pyytää median käyttöön eemeli.karlsson@vuokranantajat.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye