Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvu jatkuu Kaakkois-Suomessa

Jaa

Kaakkois-Suomessa työttömyyden muutosprosentit ja trendit olivat tammikuussa samansuuntaisia kuin edeltävinäkin kuukausina. Alkuvuoden kausivaihtelu piristi lukuja joulukuuhun verrattuna, mutta tilanne on kahta edellisvuotta heikompi. Kauemmas katsottuna tilanne ei ole niin synkkä. Kun verrataan tammikuita vuodesta 2006 eteenpäin, on kaakossa tänä vuonna työttömiä neljänneksi vähiten. Työttömien määrä on nyt hieman matalampi kuin koronaa ennen tammikuussa 2019 ja 2020. Uusia avoimia työpaikkoja oli vuodentakaisesta selvästi vähemmän. Sen sijaan joulukuusta työpaikkojen määrä kasvoi.

Tammikuussa 2024 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 11 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 38 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 12,8 %. Työttömät työnhakijat 16162, palveluissa 5862,  pitkäaikaistyöttömiä 4361, työpaikkojen määrä 2863.
Tammikuussa 2024 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 11 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 38 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 12,8 %.

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli tammikuun lopussa 16162 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä on 1659 henkilöä (+11 %) suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 12,8 prosenttia. Kymenlaaksossa osuus oli 12,9 prosenttia ja Etelä-Karjalassa 12,7 prosenttia. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli tammikuussa 10,9 prosenttia. Kunnittain tarkasteltuna korkein työttömyysaste oli Imatralla (16,7 %) ja matalin Taipalsaarella (8,8 %). Työttömyysasteet vaihtelevat kunnittain melko paljon, mutta suurimmassa osassa Kaakkois-Suomen kuntia työttömyysaste on korkeampi kuin valtakunnallisesti.

Lomautettujen määrä nousi edelleen vuodentakaisesta selvästi, mutta joulukuuhun verrattuna lomautettuja on vähemmän.

Nuorisotyöttömyyden nousu jatkuu. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli Kaakkois-Suomessa vuodentakaista 14 prosenttia enemmän. Jo kesästä asti nuorten työttömien määrä on noussut suhteessa enemmän kuin kaikkien työttömien määrä.

Myös pitkäaikaistyöttömyys on lisääntynyt. Vuodentakaisesta nousua on 15 prosenttia. Kaikista kaakon työttömistä pitkäaikaistyöttömiä on 27 prosenttia. Osuus nousi hieman edelliskuusta, mutta on yhä matalampi kuin valtakunnallisesti. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi kaikissa kaakon seutukunnissa, määrällisesti eniten Lappeenrannan ja suhteellisesti eniten Imatran seudulla.

Työttömien määrä kasvoi kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa ja lähes kaikissa kunnissa – eniten Kouvolassa. Suhteellisesti nousu oli suurinta Parikkalassa. Työttömien määrä laski Luumäellä, Savitaipaleella ja Virolahdella.

Kaakkois-Suomen työttömistä työnhakijoista oli tammikuun lopussa ulkomaiden kansalaisia 1754 henkilöä. Ulkomaalaisten osuus kaikista työttömistä oli Kaakkois-Suomessa 11 prosenttia. Alueen ulkomaalaisista työnhakijoista oli EU-maiden kansalaisia 295.

Työttömien määrä kasvoi Kaakkois-Suomessa viime vuoden tammikuuhun verrattuna lähes kaikissa ammattiryhmissä. Eniten työttömyys kasvoi rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä.

Työttömien määrä laski Kaakkois-Suomessa edellisvuoteen verrattuna alemman perusasteen suorittaneilla ja nousi kaikilla muilla koulutusasteilla.

Uudet avoimet työpaikat vähenivät selvästi

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli tammikuun aikana avoinna 2863 uutta työpaikkaa. Paikkoja oli 38 prosenttia vähemmän (-1743 kpl) kuin vuosi sitten. Työpaikkojen määrä väheni alueella kaikkialla paitsi Imatran seudulla.

Kaakon uusista avoimista työpaikoista 68 prosenttia oli yrityksissä. Yli vuoden kestävää työsuhdetta tarjottiin 32 prosentissa uusista työpaikoista.

Avoimien työpaikkojen määrä väheni eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden, rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden sekä muiden työntekijöiden ryhmissä.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin myyjille, lähihoitajille, toimisto- ja laitossiivoojille, avustaville keittiötyöntekijöille, puutarhureille, kasvihuoneviljelijöille ja -työntekijöille.

Palveluissa vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten

Tammikuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 5862 henkilöä (-4 %). Aktivointiaste oli 26,6 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli tammikuussa noin 22000. Määrä on noin 1400 henkilöä suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjen määrä väheni vuodentakaiseen verrattuna. Enemmistö työllistetyistä oli yksityisen sektorin töissä.

Palveluista työvoimakoulutuksen, kuntouttavan työtoiminnan, valmennusten ja vuorotteluvapaasijaisuuksien osallistujamäärät nousivat. Näistä valmennuksiin osallistuneiden määrä kasvoi reilusti (+26 %). Muiden palveluiden osallistujamäärät laskivat.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, puh. 0295 042 200, jari.saarinen@te-toimisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen ELY-keskus suojelee Harjun oppimiskeskuksen, Kuusankosken kielteiset päätökset ovat lainvoimaisia25.4.2024 09:37:18 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on 11.4.2024 päättänyt rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla suojella Virolahdella sijaitsevan Harjun oppimiskeskuksen rakennuksia sekä osoittanut suojeltavan alueen. Samalla kumotaan aiempi valtioneuvoston tekemä suojelupäätös. Suojelupäätöksen ajantasaistaminen oli tarpeen alueen käytön ja kehittämisen sekä suojelun kohdistumisen täsmentämiseksi.

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson elävöittämiseen 2,5 miljoonaa euroa23.4.2024 10:48:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät EU:n maaseuturahoitusta vuoden 2024 tammi–maaliskuussa 22 kehittämishankkeelle yhteensä runsaat kaksi miljoonaa euroa. Yritysten kehittämistä ja investointeja ELY-keskus ja Leader-ryhmät rahoittivat samalla ajanjaksolla yhteensä noin 69 000 eurolla. Viime vuoden puolella 13 yritystä ehti saada myönteisen rahoituspäätöksen, joissa tukien osuus oli yhteensä noin 400 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye