Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Huomioi saimaannorpan pesintä, vältä jäällä liikkumista saimaannorpan pesimäalueilla

Jaa

Vältäthän jäällä liikkumista saimaannorpan pesimäalueilla. Saimaannorpan pesimärauha häiriintyy helposti vieraista äänistä, jopa askelten tärinästä. Saimaannorpan häiriöherkin pesimäaika kestää tammikuusta huhtikuuhun.

Saimaannorppia Rääkkylässä lokakuussa 2019. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Saimaannorppia Rääkkylässä lokakuussa 2019. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Saimaannorpan häiriöherkin aika eli pesimäaika kestää tammikuusta huhtikuuhun. Vältäthän jäällä liikkumista saimaannorpan pesimäalueilla tänä aikana. 

Saimaannorpan pesimärauha häiriintyy helposti vieraista äänistä, jopa askelten tärinästä. Ne aiheuttavat pakoreaktion. Emon usein toistuvat pakoon sukeltamiset haittaavat imetystä, minkä seurauksena poikasen vieroituspaino jää alhaiseksi ja hengissä säilymisen mahdollisuus pienenee. Kuutin usein toistuvat sukeltamiset voivat aiheuttaa kuutin kylmettymisen ja kuoleman.

Pesinnän kannalta erityisen haitallista on moottorikelkkailu, sillä kelkan melu kantaa kauas. Nopeasti liikkuva kelkkailija saattaa pahimmillaan häiritä useitakin pesiviä norppia yhdellä ajelulla.

Pohjois-Karjalassa saimaannorpan pesimäalueita on Heinäveden Koloveden alueella, Kiteen Heinsalmen (Orivesi) alueella, Rääkkylän Samppaanselän, Jänisselän ja Tikanselän (Oriveden) alueella sekä Liperin Savonselän alueella.

Kartat helpottavat ottamaan huomioon pesivät norpat

Metsähallitus on julkaissut saimaannorpan tärkeimmät pesimäalueet kartoilla. Luodot ja rantakinokset on syytä kiertää koko Saimaalla, mutta näillä kaikkein tiheimmän pesinnän alueilla häiriöriskin minimointi on erityisen tärkeää. Jokaisen jäällä liikkuvan vastuulla on, miten pesintä lopulta onnistuu, selviääkö kuutti ensimmäisistä kuukausistaan. Kartoilta on helppo katsoa omat lähivedet ja liikkua niin, ettei tietoisesti eikä tietämättään aiheuta häiriötä kinoksissa synnyttäville ja imettävälle norpille. 

Moottoriajoneuvojen liikkumista on rajoitettu 365 hehtaarin suuruisella rajoitusalueella Oriveden Jänisselällä 1.1. – 15.4.2024

Rajoitusalueella on kielletty kaikenlainen moottoriliikenne. Kielto ei estä viranomaistehtävien hoitamista (esim. pelastustoimi ja erävalvonta) tai ammattimaista kalastusta alueella. Kieltoalue koostuu yksityisistä vesialueista ja sen laajuus on 365 hehtaaria.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ville Vuorio
luonnonsuojeluasiantuntija , Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 028, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Saimaannorppia Rääkkylässä lokakuussa 2019. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Saimaannorppia Rääkkylässä lokakuussa 2019. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Saimaannorpan pesimäalueet sekä alueet, joilla liikkuminen on kartan kielletty tai rajoitettu kartan tiedoista poiketen ajalla 1.1.–15.4.2024, Orivesi-Pyhäselkä. Kuva: Metsähallitus.
Saimaannorpan pesimäalueet sekä alueet, joilla liikkuminen on kartan kielletty tai rajoitettu kartan tiedoista poiketen ajalla 1.1.–15.4.2024, Orivesi-Pyhäselkä. Kuva: Metsähallitus.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Biosfäärialueen ja Eyes as Big as Plates -taiteilijaduon yhteistyöprojektia esitellään valokuvanäyttelyn avajaistilaisuudessa 7.5.2024 Kolin luontokeskus Ukossa25.4.2024 12:06:48 EEST | Tiedote

2.5.–27.6.2024 avoinna olevassa valokuvanäyttelyssä on kuvattuna pohjoiskarjalaisia toimijoita kuten kyläaktiiveja, valuma-aluekunnostajia, turvealan ammattilaisia, kalakantojen elvyttäjiä, metsästäjiä ja luonnonsuojelijoita. Näyttelyn avajaisissa 7.5. tiede ja taide kohtaavat Veden taju -tutkimusryhmän ja Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa järjestettävässä Veden tajusta toimintaan -keskustelutilaisuudessa.

Pohjois-Karjalaan ennustetaan harvinaisia kevättulvia23.4.2024 11:11:50 EEST | Tiedote

Pohjois-Karjalaan ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Huhtikuun alkupuolen lämpöaalto ja sateet ovat saaneet vedenpinnat ja virtaamat nousemaan nopeasti. Viinijärven vedenkorkeus on ylittänyt ajankohdan korkeimman mitatun lukeman ja vedenpinnan ennustetaan nousevan vielä noin 40 cm. Viinijärven vedenpinta on nyt noin tasolla N60+79,15 m, mikä on 45 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye