Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen maanteiden päällysteiden korjauksiin käytössä ennätyksellisen suuri rahoitus

Jaa

Vuonna 2024 Keski-Suomessa on käytössä päällystetyn tieverkon korjauksiin kaikkiaan 25,9 miljoonaa euroa. Korjauksiin kohdistettu rahoitus on merkittävästi edellisiä vuosia suurempi. Keski-Suomen ELY-keskuksen päällysteiden korjauksiin käytössä olevasta rahoituksesta 14,3 miljoonaa euroa on osa eduskunnan myöntämää valtakunnallista 250 miljoonan euron korjausvelan poistoon kohdistettua lisärahoitusta. 

Asvalttityömaa sekä työkone.
Markus Simonen

Päällysteiden korjaukset sisältävät varsinaisten päällystystöiden lisäksi rakenteen ja kuivatuksen parantamista, paikkauksia sekä tiemerkintöjen kunnossapidon myös päällystyskohteiden ulkopuolella.

Päällystysohjelma selvästi edellisiä vuosia pidempi

Väyläviraston julkaiseman tiedotteen mukaisesti korjausvelkarahan turvin tavoitellaan valtakunnallisesti 4 000 kilometrin päällystyspituutta. Keski-Suomen ELY-keskuksen päällystysohjelman alustava pituus vuodelle 2024 on noin 200 km, josta 6 kilometriä on jalankulku- ja pyöräilyväyliä. Viime vuosien päällystystöiden noin 50 % kustannustason nousu vaikuttaa merkittävästi käytössä olevan rahoituksen ostovoimaan.

Korjausvelan poistoon kohdistetun lisärahoituksen myötä päällystysohjelma on merkittävästi edellisvuosia pidempi. Vuonna 2023 Keski-Suomessa päällystettiin uudelleen historiallisen vähäiset 88 kilometriä, muutoin edellisinä vuosina päällystysohjelman pituus on vaihdellut 110 ja 150 kilometrin välillä rahoituksesta ja kustannustasosta riippuen.

Ilman eduskunnan myöntämää lisärahoitusta Keski-Suomen tieverkolle olisi ollut käytössä kokonaisuudessaan vain 11,6 miljoonaa euroa ja päällystysohjelman pituudeksi olisi tullut vain vaivoin yli 80 kilometriä.

Vähäliikenteisen teiden huonokuntoisuus kasvaa edelleen

Korjausvelkarahalla Keski-Suomessa saadaan poistettua laajasti huonokuntoisia tieosuuksia erityisesti keskivilkkaalta verkolta. Vilkkaimmille teille korjausvelkaraha mahdollistaa urautuneiden osuuksien lisäksi tienkäyttäjiä haittaavien, pintakunnoltaan heikkojen osuuksien korjauksia.

Vaikka päällystysohjelman pääpaino korjausvelkarahankin kanssa on vilkkaalla ja keskivilkkaalla verkolla, saadaan myös joitakin huonokuntoisia vähäliikenteisiä teitä korjatuksi. Vilkkaiden ja keskivilkkaiden teiden huonokuntoisten määrä saadaan käytössä olevalla rahoituksella pidettyä hallinnassa, mutta vähäliikenteisten teiden kunnon arvioidaan lisärahasta huolimatta edelleen heikkenevän merkittävästi. 

Tarkemmat tiedot kohteista julkaistaan pääsiäisen jälkeen

Päällystysurakoiden kilpailutus on edelleen käynnissä ja lopullinen päällystysohjelman pituus sekä päällystyskohteet tarkentuvat kevään aikana. Keski-Suomen ELY-keskuksen Tienpidon ja liikenteen suunnitelma julkaistaan pääsiäisen jälkeen, jolloin myös kaikki kilpailutukset on saatu tehtyä ja päällystyskohteet varmistettua. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen luontokohteiden kunnostukset vauhdissa Helmi-ohjelmassa25.4.2024 10:17:06 EEST | Tiedote

Vuonna 2023 Keski-Suomen ELY-keskus kunnosti ja hoiti kymmeniä luontokohteita: lintuvesiä, perinneympäristöjä, metsäisiä elinympäristöjä ja pienvesiä. Lisäksi ELY-keskus perusti uusia soidensuojelualueita. Nämä toimenpiteet ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jolla vahvistetaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja pyritään pysäyttämään luontokato. Vaikka työssä on päästy hyvään vauhtiin, työnsarkaa riittää vuosiksi eteenpäin.

Keski-Suomeen odotettavissa selvästi keskimääräistä suurempia tulvia lumisen talven takia – osassa järviä tulvahuippu jo saavutettu17.4.2024 13:32:13 EEST | Tiedote

Aikaisen kevään takia vedenkorkeushuiput osuvat tänä vuonna tavanomaista varhaisempaan ajankohtaan. Tilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkastamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Irtotavarat kannattaa kerätä rannalta suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Myös matalilla rantateillä ajamista on syytä välttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye