Työn ja talouden tutkimus LABORE

Tansanian sosiaalireformit eivät ole huomioineet naisia tasa-arvoisesti

Jaa

Tansania on edistänyt rakenteita väestön taloudellisen hyvinvoinnin varmistamiseksi ja laatinut sukupuolten tasa-arvoa edistämään pyrkiviä politiikkasuunnitelmia. Kahden kuluneen vuosikymmenen aikana on pantu toimeen merkittäviä sosiaalipoliittisia uudistuksia laajalla skaalalla. Sosiaalipolitiikan toteutuminen on kuitenkin ollut eriytynyttä. Merkittävin epäsuhta vallitsee virallisella ja epävirallisella sektorilla siinä, kuinka niissä huomioidaan naisten toimeentulo ja hyvinvointi.

Kuva: Unsplash.com.

Tansaniassa on tehty kahden kuluneen vuosikymmenen aikana merkittäviä sosiaalipoliittisia reformeja, ja maa on kokenut useita taloudellisia ja yhteiskunnallisia uudistuksia. Maa myös saavutti vuonna 2020 alemman keskitulon maiden kategorian.

Tansania on laajentanut sairausvakuutuksen kattavuutta ja tehnyt uraauurtavaa sosiaaliturvalainsäädäntöä, sekä julkaissut useita kunnianhimoisia poliittisia suunnitelmia koko 2000-luvun ajan mukaan lukien sukupuolten tasa-arvoa edistävät sitoumukset. Kehityksestä huolimatta sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole kehittynyt odotetusti. Sukupuolten välinen tasa-arvo on Tansaniassa matalaa kansainvälisesti vertailtuna; maan sijoitus YK:n sukupuolten tasa-arvomittarissa (Gender Inequality Index) on 148/168. Tämän lisäksi naisten koulutustaso ja sosiaalinen pääoma ovat pysyneet matalana suhteessa muihin alueen ja saman tulotason maihin. Naisilla on myös epätasa-arvoiset mahdollisuudet omistaa ja luoda varallisuutta. Onkin tärkeää tarkastella, kuinka Tansanian sosiaalipolitiikka on yhtäältä kehittynyt sekä tukenut naisten taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia ja toisaalta, mitä puutteita orastavassa hyvinvointimallissa on. Erityistä huomiota on kiinnitettävä politiikkatoimiin ja vaikutuksiin, jotka kohdistuvat maalaisväestöön johtuen naisten heikoista taloudellisista mahdollisuuksista epävirallisella sektorilla maatalousyhteisöissä.

Myös sosiaalipoliittinen kirjallisuus on rajallista aiheen osalta Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta. Tansanian osalta sosiaalipolitiikan mallien kokonaisvaltaista kehitystä ei ole aikaisemmin tarkasteltu naisten näkökulmasta viimeisten vuosikymmenten aikana. Milla Nyyssölän (Labore) ja Rosa Lambinin (The Open University) uusi tutkimusartikkeli Tanzanian social policy in the new millennium – a cross-sectoral analysis from a gender perspective pyrkii täyttämään aukon kirjallisuudessa.

Tutkimus käsittelee Tansanian sosiaalipolitiikkaa ja politiikkatoimien kehitystä vuodesta 2000 vuoteen 2021. Tutkimuksessa analysoidaan sosiaalipolitiikan ja sen eri toimien kattavuutta, tasoa ja laatua työikäisten naisten näkökulmasta kolmen eri sektorin osalta, joihin kuuluu terveyspolitiikka (erityisesti taloudellinen turva sairauden ja muiden terveystarpeiden kohdatessa), sosiaaliturva (sosiaalivakuutukset ja käteisapuohjelmat) ja työllisyyspolitiikka (työvoima- ja yrittäjyyspalvelut sekä työvoimakoulutus). 

”Ilman systemaattisesti ja tavoitteellisesti rakennettua hyvinvointijärjestelmää Tansanialta jää hyödyntämättä ja edistämättä eri sosiaalipolitiikkasektoreiden välisten toisiaan tukevien synergioiden mahdollisuudet”, summaavat Nyyssölä ja Lambin.

Artikkeli pohjaa laadulliseen Scoping Review -tutkimusmenetelmään. Laaja-alainen aineisto koostuu akateemisesta kirjallisuudesta, valtionhallinnon politiikkadokumenteista, keskeisistä tilastotiedoista ja muunlaisesta virallisesta luotettavasta materiaalista.

Tutkimus tehtiin Suomen ulkoministeriön rahoituksella YK:n WIDER-instituutin hankkeessa nimeltään ”Sustainable development solutions for Tanzania – strengthening research to achieve SDGs”.  

Tutkijat:

Sosiaalipolitiikan tutkija Roosa Lambin (YTT), The Open University (Iso-Britannia) ja johtava tutkija Milla Nyyssölä (KTT), Laboren työmarkkinalohko.

Tutkimuksen vastaava kirjoittaja on Roosa Lambin. 

Linkki tutkimukseen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Labore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede, toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.

Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

Ansaintatapojen monipuolistaminen edistää hyvinvointia Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa25.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Uuden tutkimuksen mukaan tulonlähteiden monipuolistaminen näyttää olevan ansaintatapojen keskittämistä tehokkaampi strategia kohti parempaa toimeentuloa. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna ansaintatapojen monipuolistaminen näyttää parantavan toimeentuloa kaikilla tulotasoilla, vaikka parempituloiset menestyvät monipuolistamisessa paremmin. Jotta yhä useampi pääsisi kerryttämään tuloja potentiaalisista riskeistä huolimatta, tulee kotitalouksille tarjota vakuutus- ja rahoitusinstrumentteja, parempaa infrastruktuuria ja koulutusta.

Palkkatasa-arvo toteutuu parhaiten palvelualojen naisomisteisissa yrityksissä19.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Uusi tutkimus valottaa yritysten omistajan sukupuolen yhteyttä naisten ja miesten väliseen palkkaeroon eri toimialoilla ja eri kokoisissa yrityksissä. Tutkimuksen mukaan naisten palkka on keskimäärin 11–12 prosenttia alhaisempi kuin miesten, mutta naisomisteisissa yrityksissä ero on pienempi. Teollisuuden alan yrityksissä sukupuolten välinen palkkaero on samankaltainen sekä nais- että miesenemmistön omistamissa yrityksissä. Palvelualoilla taas palkkaero on vähäisempi naisomisteisissa yrityksissä. Yksityisen palvelualan kasvun ja naisyrittäjyyden lisääntymisen myötä yleisen palkkatasa-arvon voitaisiin olettaa parantuvan. Tutkimus on hyväksytty julkaistaksi arvostetussa Journal of Population Economics -lehdessä.

Talousennuste vuosille 2024–2026: Vauhtiin päästään – riskejä edessä18.4.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen talouden taantuma on jäämässä taakse. Talouskasvu on hidasta kuluvana vuonna, mutta arvoimme sen kiihtyvän tulevina vuosina. Yksityinen kulutus ja vienti vauhdittuvat vuosina 2025–2026. Julkinen talous on edelleen ongelmissa, ja velkasuhteen tasapainottaminen vaatii lisätoimia. Suotuisa talouskehitys edellyttää, että sopeutustoimet ovat monipuolisia. Riskit talouskasvulle liittyvät vaikeasti ennakoitavaan työmarkkinatilanteeseen ja kansainväliseen talouteen.

M&A-podcast: Kaikkien aika on kaikkien rahaa17.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Rakennusalan tuottavuus on laahannut paikoillaan 40 vuotta. Teknologia kehittyy, mutta talonvalmistus on yhtä tahmeaa kuin 1980-luvulla. Rakentaminen tarvitsee kumouksen, jossa työmaa ei ole lennosta ratkaistavien ongelmien ketju, vaan hyvin säädelty tehdas. Jos rakentaminen vakioidaan paremmin, kustannuksissa voidaan säästää jopa kymmeniä prosentteja ja läpimenoajat nopeutuvat tuntuvasti. Siksi MAX-podcastin uusi jakso kysyy: Onko raksa valmis uuteen aikaan? Ja kenen etu on takertua vanhaan? Jakso on toteutettu yhteistyössä Firan kanssa ja se on taltioitu live-yleisön edessä 11.4. Helsingin Bio Rexissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye