Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Keusoten aluehallitus hyväksyi tilinpäätöksen – Alijäämä katettava vuoden 2026 loppuun mennessä

Jaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) aluehallitus hyväksyi 26.3.2024 hyvinvointialueen vuoden 2023 tilinpäätöksen.

Kuvituskuva

Keusoten vuoden 2023 tilikauden alijäämä on 66,6 miljoonaa euroa. Alijäämä sisältää 14,6 miljoona euroa HUSin alijäämästä, joka on jaettu Uudenmaan hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille palvelujen käytön suhteessa. 

– Merkittävä alijäämä kertoo hyvinvointialueiden vaikeasta lähtötilanteesta, jossa toimintaa haastaa lainsäädännöllisten velvoitteiden ja rahoituksen riittävyyden epätasapaino. Hyvinvointialueiden tulee huolehtia lakisääteisistä palveluista ja samaan aikaan toimintaa vaikeuttaa henkilöstöpula ja ikääntyvän väestön myötä kasvanut palvelutarve, kertoo Keusoten talous- ja rahoitusjohtaja Päivi Tarsia

Alijäämä tulee olla katettuna vuoden 2026 lopussa 

Hyvinvointialuelain mukaan alijäämä tulee kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä. Vuoden 2023 alijäämä ja vuoden 2024 alustavan tilinpäätösennusteen mukainen alijäämä ovat yhteensä noin 108 miljoonaa, mikä aiheuttaa paineen sopeuttaa taloutta nopeasti. 

Talouden sopeuttamiseksi Keusotessa on valmisteltu tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, joka tulee aluevaltuuston käsittelyyn 4.4. Ohjelman laatiminen on ehtona myös 34,6 miljoonan euron lainanottovaltuudelle, jonka valtioneuvosto on hyväksynyt Keusotelle ehdollisena. 

Keusoten alijäämän synnyn merkittävimmät tekijät ovat kasvaneen palvelutarpeen lisäksi ostopalvelujen hinnanmuutokset, yleinen inflaatiokehitys sekä sote-sektorin yleistä palkkatason nousua korkeammat palkankorotukset. 

Pula asiakas- ja potilastyötä tekevästä henkilöstöstä puolestaan näkyi kasvaneissa vuokratyövoiman kuluissa. Hoitajien ja lääkäreiden ostopalvelut olivat 22,3 miljoonaa euroa. Edellisen vuoden kuntayhtymän henkilöstön ostopalveluihin nähden kasvu oli 4,5 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan palvelujen ostoihin käytettiin 572,6 miljoonaa euroa, josta erikoissairaanhoidon palveluihin käytettävä osuus oli merkittävin, yhteensä 278,7 miljoonaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Tarsia
talous- ja rahoitusjohtaja
p. 050 497 2637
paivi.tarsia@keusote.fi

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Kutsu medialle: Tule tutustumaan Jokelan sote-yksikköön pilottiin torstaina 18.4. kello 1217.4.2024 09:33:29 EEST | Kutsu

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) ja Tuusulan kunta järjestävät medialle mahdollisuuden vierailla Jokelan terveysasemalla (Opintie 1, 05400 Jokela) torstaina 18.4.2024 kello 12−13. Tiloihin on suunnitteilla pilotti. Tavoitteena on, että Keusote, Tuusulan kunta, yritykset ja yhdistykset tarjoavat erilaisia palveluita Jokelan terveysaseman tiloissa vielä vuonna 2024. Alla viime viikolla julkaisemamme tiedote. Tervetuloa!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye