Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Huolestuttaako oma tai läheisesi muisti? Älä epäröi hakeutua selvityksiin

Jaa

Muistin heikkeneminen voi ilmetä monella tapaa: Puhutut ja sovitut asiat voivat unohtua, tavarat kadota tai sanat hukkua. Uusien asioiden oppiminen voi olla vaikeaa tai vieraissa paikoissa liikkuminen epävarmaa. Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi muistista, älä epäröi hakeutua selvityksiin.  

Kuvituskuva

Mari Järvelä on Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) geriatrian poliklinikan muistihoitaja. Mari kertoo, ettei ole mitään yhtä ainoaa vastausta sille, milloin omasta muististaan on syytä huolestua. Oireita on niin monenlaisia. 

– Huolestua kannattaa ehkä silloin, jos tapahtuu selkeää muutosta muistamisessa tai toimintakyvyssä verrattuna aiempaan. Esimerkiksi töissä tai kotona normaalit askareet eivät suju entiseen tapaan, sovitut tapaamiset unohtuvat toistuvasti, mielenkiinnonkohteet ja harrastukset vähenevät, persoonallisuus muuttuu, tulee esim. ärtyisyyttä, äkkipikaisuutta tai alakuloisuutta. 

Muistiongelmien alkukartoitus tehdään terveysasemalla

Keusotessa muistiongelmien alkukartoitus tehdään terveysasemalla. Jos muistihuoli jatkuu, tehdään lähete eteenpäin. Alle 70-vuotiaiden jatkotutkimukset tehdään pääosin Hyvinkään sairaalassa neurologian poliklinikalla ja yli 70-vuotiaiden tutkimukset Keusoten geriatrian poliklinikalla. Säännöllisen kotihoidon asiakkaiden muistiongelmien alkukartoitus ja hoito tapahtuvat kotihoidon toimesta. 

– Jos potilaalle asetetaan muistisairausdiagnoosi, miettii geriatri myös, voiko lääkityksellä mahdollisesti hidastaa sairauden oireiden etenemistä. Lääkityksen vaikutusta ja sopivuutta seurataan poliklinikalla, Mari kertoo. 

Mukana hoidossa ovat myös Keusoten muistikoordinaattorit. Heidän työnsä alkaa siinä kohtaa, kun asiakas siirtyy poliklinikalta pois. Muistikoordinaattorit jatkavat mahdollisen lääkityksen seurantaa ja tukevat asiakasta hyvään ja tasapainoiseen elämään. Anna-Kaisa Nupponen on yksi Keusoten muistikoordinaattoreista. 

– Me mietimme yhdessä asiakkaan kanssa, miten hyvä arki muistisairauden kanssa toteutuu, ohjataan tarvittaessa muiden palveluiden piiriin, ohjataan tukien hakemisessa ja tietysti seurataan muistisairauden etenemistä ja lääkityksen sopivuutta, Anna-Kaisa kertoo. 

Muistikoordinaattorit tapaavat asiakkaitaan pääasiassa heidän kodeissaan, ja asiakassuhteet voivat kestää usein monta vuottakin, jolloin tullaan jo aika lailla tutuiksi. Se helpottaa puolin ja toisin asioiden käsittelyä. 

– Työmme tavoite on auttaa asiakasta oikeaan aikaan ja oikealla tavalla, ja kun siinä onnistuu, niin kyllä siitä saa itsekin paljon iloa, Anna-Kaisa kertoo. 

– Tämän työn parhaita hetkiä on nähdä potilaiden kiitolliset hymyt vastaanoton lopuksi. Moni pelkää tai ainakin jännittää muistihoitajan vastaanotolle tuloa, ja on ihana nähdä heidän helpottuneet hymynsä, kun tapaaminen sujuikin hyvin, Mari lisää. 

Yhteydenotto muistisairauksiin liittyvissä asioissa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anni Karppila, ylilääkäri
p. 050 497 0883
anni.karppila@keusote.fi

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye