Helsingin Vihreät: Toisen asteen maksuttomuudesta on pidettävä kiinni – “Helsingin on oltava kaupunki, joka pitää huolta nuoristaan”

Jaa

Helsingin Vihreät esittää, että toisen asteen maksuttomuudesta pidetään Helsingissä jatkossakin kiinni, vaikka Petteri Orpon hallitus rajaisi lukion ja ammattiopintojen maksuttomuuden täysi-ikäisyyteen. Hallitus esitti kuluvalla viikolla, että se rajaa oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit sen vuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Tällä hetkellä toisen asteen maksuttomuus päättyy kaksi vuotta myöhemmin.

“Helsingin tulee olla kaupunki, joka pitää huolta nuoristaan. Täällä kasvavien ja myös tänne muuttavien nuorten pitää voida opiskella rauhassa ilman, että heidän opintopolkunsa tahallaan katkaistaan. Tutkimuksista tiedämme, että maksuttomuuden rajaaminen osuu  pahiten niihin nuoriin, joiden sosioekonominen asema on ennestään heikompi”, toteaa Helsingin Vihreiden puheenjohtaja Salla Merikukka.

Hallituksen esitys vaikuttaisi ainakin noin 3 500–4 000 nuoreen lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. 

“Koska Helsingissä eläminen on kalliimpaa kuin muualla, on toisen asteen maksuttomuus erityisen tärkeää monelle helsinkiläiselle nuorelle. Ratkaisevaa on, että kaikenikäiset helsinkiläiset voivat hyvin, mutta kaupungin elinvoimaisuuden kannalta olennaista on myös se, että meillä riittää osaajia eri aloille – nyt ja tulevaisuudessa. On siis yhteinen etumme, että nuoret voivat kouluttautua rauhassa”, kommentoi Helsingin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Amanda Pasanen

“Aiomme jättää ensi viikon kaupunginvaltuustossa aloitteen maksuttoman toisen asteen jatkumisesta Helsingissä. Kutsumme valtuutettuja kaikista puolueista mukaan allekirjoittamaan aloitteen. Näytetään yhdessä, että Helsinki haluaa olla nuorten puolella”, Pasanen jatkaa.

Kuntien rooli tasa-arvoisen koulutuksen puolustamisessa kasvoi jo Sipilän hallituksen aikana, kun eduskunnassa tehtiin kohtuuttomia päätöksiä lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta leikkaamalla juuri koulutuksesta. Merikukka huomauttaa, että hallituksen linjalle kannattaa etsiä vaihtoehtoja paikallisesti. 

“Meillä on mahdollisuus tehdä Helsingissä sellaisia poliittisia valintoja, jotka ovat vastavoima Orpon hallituksen elämää kurjistavalle politiikalle. Näin me vihreissä haluamme toimia, sillä vaihtoehtoja on aina”, kommentoi Merikukka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Vihreät ry

Helsingin Vihreät: Joukkoliikenteen lipun hintoja tulee laskea, ei nostaa17.6.2024 10:13:00 EEST | Tiedote

Petteri Orpon oikeistohallituksen korotukset joukkoliikenteen arvonlisäveroon aiheuttavat Helsingin seudun joukkoliikenteessä poikkeuksellisen kovan paineen nostaa lipunhintoja. HSL ilmoitti viime viikolla, että suunnittelee jopa kahdeksan prosentin korotuksia lippujen hintoihin. Tämän myötä AB-alueen kausilipun hinta nousisi nykyisestä 66,60 eurosta noin 72 euroon. “Vihreät eivät tule kannattamaan tällaisia joukkoliikenteen lippujen hintojen korotuksia”, toteaa vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Amanda Pasanen. “Kokoomusjohtoinen hallitus on tehnyt arvovalinnan ja käyttänyt satoja miljoonia kaikkien veronmaksajien rahoja autoilun tukemiseen samaan aikaan kun se tekee joukkoliikenteestä kalliimpaa. Tämä on erityisen törkeää aikana, jolloin monien pienituloisten ihmisten arjen kustannukset ovat yleisen elinkustannusten nousun myötä jo todella korkealla. Valtion tulee korvata joukkoliikenteen arvonlisäveron nosto HSL:lle”, Pasanen vaatii. “Joukkoliikenteen käyttäjiä on erityisen paljo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye