Pohjois-Karjalan ELY-keskus

ELY-keskus myönsi Pohjois-Karjalan yrityksille ja yhteisöille kehittämisrahoitusta alkuvuodesta yli 10 miljoonaa euroa

Jaa

ELY-keskukset myönsivät tammi–maaliskuussa yritysten kehittämiseen noin 3,95 miljoonaa euroa ja muuhun kehittämiseen noin 6,5 miljoonaa euroa. Rahoituksella mm. tuettiin yritysten kasvuselvityshankkeita, kehitettiin työllisyyspalveluita sekä edistettiin kiertotaloutta.

ELY-keskuksen Pohjois-Karjalaan myöntämä kehittämisrahoitus tammi - maaliskuussa 2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
ELY-keskuksen Pohjois-Karjalaan myöntämä kehittämisrahoitus tammi - maaliskuussa 2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

ELY-keskus myönsi vuoden 2024 tammi–maaliskuun aikana maakunnan yrityksille ja yhteisöille yhteensä yli 10 miljoonaa euroa erilaista kehittämisrahoitusta. Suurin osa tästä, n. 5,7 miljoonaa euroa, oli ESR+ -kehittämishankerahoitusta. Yritysten kehittämiseen myönnettiin yhteensä n. 3,95 miljoonaa euroa.

”Pohjois-Karjalan yritysten kehittämisaktiivisuus on ilahduttavan korkealla tasolla, huolimatta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan ja sen vaikutuksista”, kommentoi Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ylijohtaja Ari Niiranen.

ELY-keskuksen avustukset ja tuet ovat merkittävimpiä julkisia rahoitusvälineitä Pohjois-Karjalan pk-yritysten ja alueen kehittämisessä.

Ari Niiranen nostaa myös esille EU:n ohjelmakausien vaihtumisen ja suhdanteiden aiheuttamia haasteita: ”Julkisen kehittämisrahoituksen tietojärjestelmien ja siten myös maksatusten viivästymiset ovat aiheuttaneet yrityksille merkittäviä taloudellisia ongelmia. Samaan aikaan yksityisen rahoituksen saatavuus on vaikeutunut.”

Lisätietoja ja tarkemmat tiedot rahoituspäätöksistä ajalta 1.1.–31.3.2024 löytyvät liitteenä olevasta rahoituskatsauksesta.

Yritysten kasvuselvityshankkeita tuettiin alkuvuodesta

ELY-keskus myönsi 1.1–31.3.2024 yrityksen kehittämisavustusta Pohjois-Karjalaan yhteensä n. 2,9 miljoonaa euroa.

Yrityksen kehittämisavustushaku avattiin vuonna 2024 vaiheittain. Tammikuun alussa avattiin haku yritysten kasvuselvityshankkeista. Avustus oli haettavana tammi–helmikuun ajan. Tämän haun osalta ELY-keskus myönsi maaliskuun loppuun mennessä kymmenelle Pohjois-Karjalan alueen yritykselle yhteensä n. 270 tuhatta euroa yrityksen kehittämisavustusta kasvuselvityshankkeisiin.

Kasvuselvityshankkeilla yritykset selvittävät uusia tai merkittävästi uudistettavan liiketoiminnan käynnistämis- ja kasvumahdollisuuksia. Rahoituksen saaneet hankkeet ovat luonteeltaan lyhyitä, pääsääntöisesti 6 kuukauden mittaisia. Tavoitteena on, että hankkeiden tulosten perusteella yritykset myöhemmin käynnistävät merkittävään kasvuun tähtääviä kehittämis- ja investointihankkeita.

Kasvuselvityshaun lisäksi ELY-keskus myönsi alkuvuonna vuoden 2023 puolella tulleiden hakemusten mukaisesti yrityksen kehittämisavustusta yhdeksälle maakunnan yritykselle noin 2,7 miljoonaa eroa.

Suurimmat rahoitetut hankkeet v. 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä:

  • Premetec Production Oy: Kehityshanke 2026, Outokumpu, 1 905 312 €
  • Nurmeksen Työstö ja Tarvike Oy, Nurmes, 228 400 €
  • Apila Group Oy Ab: Alkali- ja maa-alkalimetallien talteenotto sivuvirroista menetelmäkehitys ALKALISOL, Kontiolahti, 181 868 €

Maaseuturahaston yritys- ja hanketukipäätösten teko käynnistyi

Maaseuturahaston uusi ohjelmakausi (CAP27, Common Agricultural Policy) käynnistyi vuoden 2023 alussa. Uudet haut käynnistyivät 21.6.2023.  Viime vuoden tietojärjestelmäongelmien jälkeen rahoituspäätöksiä on päästy tekemään yritys- ja hanketuista. Yritysryhmä- ja viljelijäryhmätuista päätösten tekoa odotetaan vielä.

Uuden ohjelmakauden hauissa näkyy entistä voimakkaampi painotus ympäristö- ja ilmastotoimiin. Osaaminen, innovaatiot ja digitalisaatio ovat läpileikkaavia teemoja kaikissa tuissa.

Vuoden 2024 tammi – maaliskuussa maaseuturahastosta myönnettiin yritystukea yhteensä n. 721 tuhatta euroa 20 eri hankkeeseen, investointitukea n. 277 tuhatta euroa 23 eri hankkeeseen ja hanketukea n. 242 tuhatta euroa 9 eri hankkeeseen. Nuoren viljelijän aloitustukea myönnettiin yhdelle hakijalle 40 tuhatta euroa.

Suurimmat maaseuturahaston yritystuella rahoitetut hankkeet v. 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä:

  • Romon Perhekodit Oy: Investointihanke, Kontiolahti, 142 650 €
  • Kunnasranta Tarmo: Aronsalmen lomamökkien vastaanotto-/majoitustila investointi sekä alueen palveluiden kehittäminen, Nurmes, 128 360 €
  • Pielisen Bio Oy: Hakelaitos, Lieksa, 127 188 €

Hankerahoituksella tuettiin työllisyyspalveluita, kiertotaloutta ja nuorten mielenterveystyötä

EU:n hankerahoitusta kohdennettiin alkuvuodesta 18 eri hankkeelle yhteensä 6,1 miljoonaa euroa. ESR+ -hankkeissa korostuvat palvelujen kehittäminen nuorten mielenterveyden tueksi ja sijaishuoltoon sekä työllisyyspalveluissa. Kiertotalouden tueksi käynnistyy osaamista kehittävä hanke. Aluekehitysrahastossa (EAKR) kehittämisrahoitusta myönnettiin septi- ja pilssivesiverkoston kartoitukseen.

Rahoitushakuja on parhaillaan auki yritysten kehittämis- ja investointihankkeiden lisäksi kansalaistoimijalähtöiselle kehittämiselle ja turvetuotannosta vapautuneiden soiden ennallistamiseen.

Päivitetty Itä-Suomen yritysrahoitusstrategia julkaistiin maaliskuussa

Itä-Suomen yritysrahoitusstrategia päivitettiin maaliskuussa vuodelle 2024. Strategiaa käytetään ELY-keskuksissa yrityksen kehittämisavustushakemusten sekä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) yritystukien arvioinnissa ja avustushakemusten pohjalta tehtävien päätösten valmistelussa Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Pohjois-Savon maakuntien alueella.

Strategialla helpotetaan avustuksen hakemista suunnittelevien tahojen työtä sekä parannetaan kansallisen yritystukirahoituksen sekä eri rahastojen yritystukien välistä koordinaatiota Itä-Suomessa.

Kestävä kehitys, sukupuolten tasa-arvo, yhdenvertaisuus, digitaalisuus, kansainvälistyminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja innovatiivisuus ovat keskeisiä tavoitteita molemmissa rahoituslähteissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut:
Yksikön päällikkö Kalevi Pölönen, p. 0295 026 091, Etelä-Savon ELY-keskus
Rahoituspäällikkö Pekka Pelkonen, p. 0295 026 086, Etelä-Savon ELY-keskus

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja
Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankerahoitus:
Rahoituspäällikkö Timo Ollila, p. 0295 026 695, Etelä-Savon ELY-keskus

Maaseudun yritystuki ja hankerahoitus:
Yksikön päällikkö Timo Tanskanen, p. 0295 026 170, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Johtava asiantuntija Jarmo Heikkilä, p. 0295 021 165, Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

ELY-keskuksen Pohjois-Karjalaan myöntämä kehittämisrahoitus tammi - maaliskuussa 2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
ELY-keskuksen Pohjois-Karjalaan myöntämä kehittämisrahoitus tammi - maaliskuussa 2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
ELY-keskuksen tammi - maaliskuussa 2024 Pohjois-Karjalaan myöntämät yrityksen kehittämisavustukset ja maaseuturahaston yritystuet kunnittain. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
ELY-keskuksen tammi - maaliskuussa 2024 Pohjois-Karjalaan myöntämät yrityksen kehittämisavustukset ja maaseuturahaston yritystuet kunnittain. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye