Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Vertaistuki ja avoin kohtaaminen lähentää ikääntyneitä omaishoitajia ja heidän lapsiaan

Jaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) ja OmaisOiva järjesti yhteisen tilaisuuden puolisoaan hoitaville omaishoitajille ja heidän aikuisille lapsilleen. Tilaisuudessa nousi esiin läheisen sairastumiseen liittyviä huolia, mutta keskeinen anti oli kuitenkin vertaistuen ja kuulluksi tulemisen tärkeys.

Kuvituskuva

Alun perin idea syntyi Mäntsälän omaishoitajien vertaisryhmässä: joskus olisi kiva tavata toisia eläkeikäisiä omaishoitajia ja heidän aikuisia lapsiaan. 

Ikääntyneen vanhemman sairastuminen ja toimintakyvyn muutos koskettaa usein koko lähipiiriä, ja monesti toinen vanhemmista toimii oman puolisonsa omaishoitajana. Sairastuminen ja vanhempien muuttunut tilanne voi herättää perheessä monenlaisia tuntemuksia ja huolta.  

– Toisinaan omaishoitajien keskuudessa koetaan, että myös heidän aikuiset lapsensa kaipaisivat enemmän tietoa vanhempiensa muuttuneesta tilanteesta ja etsivät paikkaansa sairastuneen vanhemman ja häntä hoitavan vanhemman elämässä, kuvailee Keusoten Geriatrisen keskuksen esihenkilö Hanna Torppa tilannetta. 

Toisaalta taas ikääntyneellä, omaishoitajana toimivalla vanhemmalla on omat mietteensä: Mitä lapsemme ajattelevat? Miten sairaudesta ja tilanteesta tulisi puhua heille?  

Tärkeisiin kysymyksiin ei ole yksiselitteisiä vastauksia, mutta tiedon lisääntyminen ja kohdatuksi tuleminen tuovat helpotusta perheiden vuorovaikutukseen ja voivat lähentää perheitä monin tavoin. 

Avoin keskustelu helpottaa tilannetta 

Keusoten ja OmaisOivan yhdessä järjestämä tilaisuus järjestettiin Mäntsälässä. Omaishoitajana toimivien vanhempien ja heidän aikuisten lastensa yhteinen tilaisuus järjestettiin ensimmäistä kertaa. Tilaisuudesta kiinnostuneita oli niin paljon, että osa joutui jäämään odottamaan seuraavaa tapahtumakertaa. 

– Tapahtuma oli selvästi monelle tärkeä. Osallistujat kommentoivat muun muassa, että tilaisuus toi arvostusta läheisen roolille omaishoitajana ja helpotti perheenjäsenten välistä kommunikointia. Eräs osallistuja kommentoi keskustelleensa tässä tilaisuudessa ensimmäistä kertaa perheensä muuttuneesta tilanteesta oman vanhempansa kanssa.  Keskusteluyhteys vaikeasta asiasta saatiin ikään kuin avattua, Torppa kertoo.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Torppa
Esihenkilö, Geriatrinen  keskus 
p. 040 807 4295 
hanna.torppa@keusote.fi

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye