Audiomedia Oy

Suomi on edelläkävijä metsän ja ilmaston keskinäisessä tutkimuksessa

Jaa
Fuji vuori
Fuji vuori

Helsingin yliopiston Itä-Aasian tutkimuskoordinaattorina toimivan metsätieteen tohtori Joni Kujansuun mukaan Suomen osaaminen metsän ja ilmaston välisessä tutkimuksessa on maailman huippuluokkaa. –Korona keskeytti Japanin ja Kiinan yliopistojen kanssa tehtäviä yhteistyöhankkeita, joita pyritään saamaan uudelleen käyntiin.

– Meillä on esimerkiksi paras ymmärrys siitä, miten eri kemialliset yhdisteet reagoivat toisiinsa ilmakehässä erilaisissa sääolosuhteissa ja ilmasto-olosuhteissa. Myös tutkimustiedon datan analysoinnissa olemme maailmalaajuisestikin vertailtuna edelläkävijöitä, kuvailee Kujansuu.

Helsingin yliopiston SMEAR II –asemalla Hyytiälässä on tutkittu metsäekosysteemin ja ilmakehän välisiä suhteita jo lähes 30 vuoden ajan. Mittauksista saadaan tietoa muun muassa metsän hiilitaseesta ja sen vaihtelun syistä sekä metsien kokonaismerkityksestä ilmastolle.

–Olemme metsän ja ilmaston keskinäisen tutkimuksen kannalta ylivoimaisia edelläkävijöitä maailmassa. Meillä on yli sata todelliseen mittaustilanteeseen perustuvaa maailman pisintä aikasarjaa seurannassa, jotka koskevat metsiä, ilmakehää, kasvihuonekaasuja ja pienhiukkasia, sanoo tutkimusta johtava akateemikko Markku Kulmala

Kulmalaa pidetään maailman johtavana ilmakehän tutkijana, jonka tutkimus on lisännyt merkittävästi ymmärrystä ilmastonmuutokseen vaikuttavista mekanismeista. – Nyt ei ole näköpiirissä merkkejä siitä, että asetetut hienot ilmastotavoitteet saavutetaan. Myönteisenä voi pitää sitä, että Kiina on isoista valtioista kyennyt vähentämään fossiilisten käyttöä, millä on merkitystä globaalisti. 

Kulmalan mukaan Hyytiälän tutkimusasema tuottaa tietoa ja dataa ilmastoa ja metsiä koskevan kansallisen ja EU tason päätösten tueksi. –Pyrimme viemään globaalia vaikuttavuutta tuottavaa mittauskonseptia eri maihin, koska sillä on suuri tarve.

null
Metsätieteen tohtori Joni Kujansuu.

Japanin ilmastokeskustelu vähäistä

Kujansuun mukaan metsiin liittyvä ilmastokeskustelu on Japanissa Eurooppaan verrattuna vähäistä.      – Vaikka Japanin hallitus on mukana kansainvälisissä sopimuksissa, vastuu käytännön ilmastotoimista on siirretty alemmille tasoille. Vaikka täällä tietysti välitetään ympäristön tilasta, ei siitä kanneta huolta, koska ei se ei kosketa jokapäiväistä elämää. Keskustelu on suomalaiseenkin keskusteluun verrattuna sanahelinää, kun ei ole todellista intressiä taloudellisiin muutoksiin johtaviin aktiivisiin toimiin.

–Metsät nähdään Japanissa hiilinieluina, jotka kasvavat tehokkaalla metsätaloudella ja hoidolla. Hiilipörssiä kehitetään siltä pohjalta, että metsänomistajat omistavat nielut päinvastoin kuin Euroopassa, jossa valtiot ovat omineet omiin taseisiinsa. Japani ei asettaisi metsien käyttöön mitään rajoituksia, jotka haittaisivat sen taloutta ja teollisuutta, sanoo Kujansuu.

Metsien hyvinvointivaikutukset metsäkeskustelun ytimessä

Ennen toista maailmansotaa Japanin puustoltaan huonolaatuiset metsät eivät olleet mitenkään taloudellisesti arvokkaita. – Sodan jälkeinen rakennusbuumi kulutti paljon metsävaroja ja sen seurauksena aloitettu metsien istutus muutti metsien rakennetta yksipuoliseksi.

–Kun markkinoille tuli halpaa ulkomaista puutavaraa, se vaikutti kielteisesti Japanin oman metsätalouden kehittämiseen ja sen taloudellinen ja työllistävä merkitys romahti. Joillakin alueilla, metsävaltaisilla alueilla ja kylissä metsillä on edelleen suuri taloudellinen ja työllistävä merkitys.  

Kun Japanin metsien maaperä on hyvin pehmeä, raskaiden metsäkoneiden hyödyntäminen on Kujansuun mukaan haasteellista. – Ja kun tähän lisätään rankat sateet, taifuunit ja maanjäristykset, niin maanvyörymien riski vuoristoissa on suuri.

–Japanissa tärkein asia on, että ihmisille ei aiheudu haittaa. Tämä rajoittaa monien hankkeiden kuten metsähakkuiden tekemistä. Vaikka olisi halua hyödyntää omia metsävaroja, ajatellaan, että ympäristö ei saisi kuitenkaan muuttua. Kun metsiä käytetään talouskäyttöön vähän, täällä ei esiinny minkäänlaista suojeluaktivismia.

–Japanissa on halu pysyä siinä tasapainossa, mikä on luotu aikaisemmin. Muutosten pitää tapahtua hyvin hitaasti, kun nopeisiin muutoksiin on vaikea saada ihmisten hyväksyntää. Jos metsien käytöstä tulee paikallisesti jotain taloudellista hyötyä, se hyväksytään. 

Kaikkein merkittävintä metsäkeskustelua käydään Kujansuun mukaan metsien hyvinvointivaikutuksista. – Kun metsät ja puistot koetaan terveyttä edistävänä paikkoina, Japanissa on syntynyt käsite metsäkylvystä.

Japanin viennissä mahdollisuuksia suomalaiselle puutuoteteollisuudelle

Kujansuun mukaan Japanin metsäsektori on lapsen kengissä. – Tämä tarkoittaa sitä, että Japani on erinomainen vientimaa myös suomalaiselle puutuoteteollisuudelle. Vaikka rakentaminen on lamassa, rakennetaan silti lähes puoli miljoonaa omakotitaloa vuodessa.

– Siinä markkinassa suomalaisella hitaasti kasvaneella puulla ja siitä jalostetuilla kehittyneille rakentamisen tuotteille kuten liimapuulle on kysyntää Japanin piiloprotektionistisista toimista huolimatta. Kun Japanin omien puuvarojen käyttö ei tule nopealla aikataululla kasvamaan, uskon, että suomalaisyritykset voivat lisätä jonkin verran tuontiaan.

Kujansuun mukaan Japanin metsätalous on jäänyt 1980-luvulle, vaikka esimerkiksi autoteollisuudessa Japani on maailman johtavia valmistajia.  – Japanissa on valtavat paljon mahdollisuuksia sisältävät metsäresurssit, joiden hyödyntämistä hallitus pyrkii lisäämään monilla erilaisilla metsäsektorille ohjattavilla tukitoimilla. Tuet ja muut poliittiset toimet eivät ole tuottaneet kuitenkaan tulosta, enkä usko, että ne tuottavatkaan.

–Metsien hyödyntämisen esteenä on ensi sijassa vuoristo-olosuhteet, mitkä tekevät puunkorjuusta kallista ja jalostuksesta kannattamatonta. Vaikka puupohjaisten uusien tuotteiden parissa tehdään yliopistoissa tutkimus ja kehitystyötä, niiden merkittävyys ja näkyvyys on pientä esimerkiksi Suomen T&K toimintaan nähden. Vaikka konseptitasolla on hyviä aloituksia, ne eivät ole johtaneet mihinkään kaupalliseen tuotteeseen.

Vaikka biotalous on Kujansuun mukaan outo termi Japanissa, paikallisia bioenergiaan perustuvia polttolaitoksia ja lämmöntuotantoa lisätään koko ajan. – Puun energiakäyttöön ja pellettien tuotantoon suhtaudutaan hyvin myönteisesti. Voi sanoa, että maalla asuvilla kaikilla on vähintään puulämmitteinen takka, kun öljy ja kivihiili ovat tuontitavaraa.

Artikkelisarja Japanista

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee artikkelisarjan Japanista. Sarjassa käsitellään Japanin metsätalouden trendejä, metsäbiotaloutta ja puurakentamista. Sarjassa esitellään myös Japanin kauppaa tekeviä puualan suomalaisyrityksiä.

markku.laukkanen@audiomedia.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joni Kujansuu
joni.kujansuu@helsinki.fi

Kuvat

Fuji vuori
Fuji vuori
Lataa
Metsätieteen tohtori Joni Kujansuu.
Metsätieteen tohtori Joni Kujansuu.
Lataa

Lisätietoja julkaisijasta

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja   metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös  www.puussaontulevaisuus.fi ja https://www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy

Paltamon Pasi Ahoniemi: Puurakentamisesta ratkaisu kuntien ilmastotalkoisiin1.4.2025 11:23:38 EEST | Artikkeli

Paltamon kunnantalon rakentaminen massiivihirrestä on esimerkki tietoisesta panostuksesta puurakentamiseen. – Kunnan päättäjät valitsivat massiivipuurakenteen osana elinkaariajattelua, jossa kestävyys, energiatehokkuus ja paikallistalouden tukeminen olivat avainasemassa. Rakennusmateriaalina käytettiin pohjoisen puuta, ja suurin osa rakennusprosessista työllisti kainuulaisia yrittäjiä ja ammattilaisia, kuvailee hanketta Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi. –Vaikka omien ilmastotavoitteiden asettaminen on kunnille vapaaehtoista, meille puurakentaminen on yksi työkalu ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Hirsinen kunnantalo kestää 200 vuotta ja sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan. Paltamon kunnassa metsätaloudella on Ahoniemen mukaan keskeinen rooli paikallistaloudessa ja elinkeinoelämässä. – Kunta on panostanut voimakkaasti puurakentamiseen, biotalouteen ja uusiutuvan energian hankkeisiin, jotka tukevat sekä alueen työllistämistä että ekologisesti kestäviä ratkaisuja. − Me lupaamme kunt

Metsäjohtaja Juha Jumppanen: Hakkuurajoitukset johtaisivat miljardimenetyksiin kansantaloudessa25.3.2025 11:26:58 EET | Artikkeli

Hakkuiden rajoittaminen merkitsisi Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppasen mukaan merkittäviä taloudellisia menetyksiä EU:ssa ja Suomessa. – Jos hakkuita vähennettäisiin Suomessa 10-15 miljoonan kuutiometrin verran vuositasolla, se merkitsisi kahden-kolmen miljardin arvonlisäyksen menetystä ja metsäalan arvoketjussa 11-17 tuhannen työpaikan menetystä erityisesti maakunnissa. Minun mielestäni meillä ei kansakuntana ole siihen varaa. –Kun suomalaisen puun arvonlisä on 200 euroa per kiintokuutiometri, päästöoikeuden hinta on EU:n laskelmissa ollut 50 euroa per hiilidioksidiekvivalentitonni (CO2-ekv). Kansantalouden kannalta on selvää, kumpi kannattaa valita ja kannattaako ajaa metsäsektoria alas. Teknologisten hiilinielujen kustannukseksi on Ilmastopaneeli arvioinut alimmillaan 120-150 euroa per CO2-ekv, eli sekin on halvempi ratkaisu kuin hakkuiden vähentäminen. Jos hakkuita Suomessa rajoitettaisiin, kaksi kolmasosaa niistä siirtyisi EU maiden ulkopuolelle professori Maarit Kallion alu

Työ- ja elinkeinoministeriön Riku Huttunen: Ilmastotavoitteet eivät toteudu vain nielujen kasvattamisella17.3.2025 10:56:43 EET | Artikkeli

Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen ei voi nojautua Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttusen mukaan pelkästään metsien hiilinielujen kasvattamiseen. – Tutkimustieto on muuttunut, ja maankäytön hiilinielujen laskenta on epävarmaa. EU:n maankäyttösektorin velvoitteiden täyttäminen on vaikeaa kaikille metsäisille EU-maille ja ilmaston lämpeneminen pahentaa ongelmaa, kun maaperä päästää enemmän hiilidioksidia. Jo lain valmistelussa tiedettiin, että maankäytön päästöjen ja hiilinielujen laskenta on kaikkein epävarmin kohta tavoitteiden saavuttamisessa. Huttusen mukaan Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii kustannustehokkaita keinoja päästöjen vähentämiseen metsien hiilinielujen kasvattamisen lisäksi kaikilla sektoreilla. – EU:n asettamat velvoitteet, erityisesti LULUCF-maankäyttösektorille, ovat haasteellisia kaikille metsäisille EU-maille, ja ilmastonmuutos vaikeuttaa niiden saavuttamista entisestään. Kansalliset tavoitteet ovat Suomen omia p

MTK: n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola: Ilmastotavoitteita arvioitava uudelleen7.3.2025 09:49:04 EET | Artikkeli

Ilmastolain mukaan hallituksen on hyväksyttävä pitkän välin ilmastosuunnitelma tänä vuonna ja tarkasteltava hiilineutraalisuus- ja päästövähennystavoitteiden toteutumista uuden tieteellisen tiedon pohjalta. –Hallitus pystyy tarkastelemaan ilmastolakia ilman, että kenenkään tarvitsee peruuttaa mistään aikaisemmista päätöksistä, sanoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola. Mäki-Hakolan mukaan nyt pelotellaan sillä, että Suomi joutuu ostamaan nieluoikeuksia muilta mailta. – En usko, että mitään laskuja on Suomelle tulossa, koska millään maalla ei ole myytävää. Metsämaan päästöjen kasvu ja metsien nielujen aleneminen koskee suurinta osaa, ellei kaikkia maita Euroopassa. On turha pelotella miljardilaskuilla, kun EU joutuu arvioimaan eri maiden laskentamenetelmien yhdenmukaisuutta ja metsille asetettuja tavoitteita uudelleen. –Ilmastolain välitarkastelussa on huomioitava myös muiden maiden päästötavoitteiden toteutuminen ja toimenpiteiden kustannustehokkuus. Mäki-Hakola muistuttaa, että kaiki

Professori Maarit Kallio: Hakkuurajoitukset johtaisivat merkittävään metsien hakkuuvuotoon ja tulonsiirtoon Euroopasta25.2.2025 10:44:57 EET | Artikkeli

EU:n maankäytölle ja metsätaloudelle asettamien nielutavoitteiden toteutuminen ja biodiversiteettistrategia aiheuttaisi massiivisen hakkuuvuodon EU:sta ulos muihin maihin. – Se merkitsisi valtavaa tulonsiirto EU-maista muualle, mutta lähes olematonta ilmastohyötyä kustannuksiin verrattuna, sanoo metsäekonomian ja -politiikan professori Maarit Kallio Norjan ympäristö- ja biotieteiden NMBU yliopistosta. Kallion mukaan EU:n LULUCF sektorin ilmasto- ja monimuotoisuuslinjauksilla on erittäin suuri vaikutus Euroopan metsätalouteen. – Asetettujen tavoitteiden globaalien seurannaisvaikutusten tarkastelu osoittaa kuitenkin EU:n politiikkakeinojen tehottomuuden käytännössä. –Hakkuuvuotoa EU:sta tapahtuisi maihin, joissa metsäkato on ollut keskimäärin suurempaa, Eurooppaan verrattuna pienempi osa metsistä on sertifioinnin piirissä ja metsähallinto heikompaa. Näissä maissa on Eurooppaan verrattuna suojelualueita keskimäärin vähemmän, uhanalaisten lajien osuus maan lajeista suurempi ja tärkeiden el

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye