Jyväskylän yliopisto

Kirjajulkaisu: Yksi eniten väitöskirjoja maailmassa ohjanneista professoreista kertoo, miten tutkijakoulutusta tulisi kehittää Suomessa

Jaa

Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki on ohjannut uransa aikana kaikkiaan 132 väitöskirjaa. Se on enemmän, kuin lähes kukaan muu maailmassa. Nyt Neittaanmäki on koonnut kokemuksensa kansien väliin ja kertoo teoksessaan, Suomi tarvitsee yhä enemmän huippuosaajia – kohti uudistuvaa tutkijakoulutusta, miten suomalaista tohtorikoulutusta tulisi kehittää tulevaisuudessa.

Petteri Kivimäki

Yli 50 vuoden työuran yliopistomaailmassa tehnyt Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki on julkaissut kirjan, jossa kertoo omat näkemyksensä siihen, miten tutkijakoulutusta tulisi tulevaisuudessa kehittää Suomessa.

Suomi tarvitsee yhä enemmän huippuosaajia – kohti uudistuvaa tutkijakoulutusta -kirjan kirjoittanut Neittaanmäki on kansainvälisesti merkittävän uran tehnyt professori, joka on muun muassa yksi eniten väitöskirjoja ohjanneista henkilöistä maailmassa.

Kirjan on tarkoitus vastata kysymykseen, miten tutkijakoulutuksella tulisi vastata suomalaisen yhteiskunnan uusiin koulutus- ja tutkimustarpeisiin.

– Kerron kirjassa omiin kokemuksiini ja kansainvälisissä verkostoissani saamiini oppeihin perustuvia ajatuksiani siitä, kuinka uusia innovatiivisia tutkijakoulutus- ja kansainvälisiä tutkimusympäristöjä laitetaan alulle ja kehitetään, kertoo professori Neittaanmäki. 

Kirjan keskeinen teema on tutkijakoulutus, jota lähestytään sekä yksittäisen jatko-opiskelijan että suomalaisen tutkijankoulutusjärjestelmän kehittämisen näkökulmasta. Aiheita käsitellään muun muassa väitöskirja-aiheen valinnan, väitöskirjan ohjausprosessin, urasuunnittelun ja työuralla etenemisen näkökulmista.

Kirjassa 16 väitöskirjan tehnyttä Neittaanmäen entistä jatko-opiskelijaa kuvaa, kuinka he päätyivät jatko-opiskelijaksi, miten työ eteni ja miten väittely on vaikuttanut heidän työuraansa.

– Noin puolet ohjaamistani tohtoreista työskentelee nykyisin akateemisella uralla, yli 30 professoreina Suomessa ja eri puolella maailmaa, Neittaanmäki kertoo ja sanoo pohtineensa kirjan vaihtoehtoiseksi nimeksi myös otsikkoa ”Kuinka koulutetaan professoreita”.

Kirjassa käsitellään myös tieteen uusia paradigmoja sekä tapoja, joilla tiedemaailmassa on reagoitu yhteiskunnan uusiin tutkimusparpeisiin. Esimerkkinä uusina nousseista tutkimusalueista ovat SOTE-IT ja kyberturvallisuus. 

Kirjassa ääneen pääsevät myös Neittaanmäen yhteistyökumppanit vuosien varrelta, jotka kertovat hänen kanssaan tehdystä yhteistyöstä.

Neittaanmäki kertoo kirjassaan myös, millaiset seikat vaikuttivat häneen omaan alavalintaansa sekä, miten ajatukset urasta matematiikan opettajana vaihtuivat väitöskirjaopiskelijaksi Jyväskylän yliopiston matematiikan laitokselle.

– Olen työurani aikana pitänyt tutkijakoulutusta tärkeimpänä tehtävänäni, professori Neittaanmäki toteaa.

Lisätietoja

Pekka Neittaanmäki on tehnyt mittavan akateemisen uran työskennellen Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa. Alkuvuodesta 2024 Neittaanmäki nousi maailman kolmanneksi eniten matemaattisten alojen väitöskirjoja ohjanneeksi henkilöksi. Hän pitää tutkijakoulutusta professorin tärkeimpänä tehtävänä ja on sitä mieltä, että tutkijakoulutuksen saaneiden osaamispotentiaalia pitäisi hyödyntää Suomessa tehokkaammin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Petteri Kivimäki
Lataa
Petteri Kivimäki
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kyberyhteistyön puute altistaa yritykset uhkille – Jyväskylän yliopistossa kehitetty materiaalipaketti tuo apua haasteisiin15.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Tiivis yhteistyö voi altistaa organisaatioita kyberuhkille. Pahimmillaan yhden organisaation tietoturvahaavoittuvuuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä muita yrityksiä kohtaan. Jyväskylän yliopistossa informaatioteknologian tiedekunnassa tuotettu materiaalipaketti auttaa yrityksiä kyberturvallisuusyhteistyön aloittamisessa ja tiivistämisessä toisten organisaatioiden kanssa. Materiaalipaketista hyötyvät etenkin toimijat, joilla itsellään on rajalliset kyberturvallisuuteen liittyvät resurssit.

Väitös: Lääkäreille lähetetty informaatio voi vähentää mahdollisesti haitallista lääkkeiden määräämistä14.5.2025 11:11:58 EEST | Tiedote

KTM Iiro Ahomäki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta tutki taloustieteen väitöskirjassaan Kelan lääkemääräyspalautteiden vaikutuksia. Väitöstutkimuksen tulosten mukaan Kelan lääkäreille lähettämät henkilökohtaiset lääkemääräyspalautteet vähensivät mietojen opioidien määräämistä uusille potilaille ja iäkkäille vältettäväksi suositeltavien lääkkeiden määräämistä yli 75-vuotiaille. Vahvojen opioidien määräämisessä ei havaittu vastaavia vaikutuksia.

Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.

Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote

Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.

Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye