Arvoaineita kasveista teollisuuden tarpeisiin
Keski-Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet tuottaa erilaisia biomassoja sekä tehdä niistä korkean jalostusasteen tuotteita, joilla on myös kansainvälistä kysyntää. Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu kehittävät yhdessä biosivuvirtojen ja kasvimateriaalien kiertotaloutta ja orgaanisten arvoaineiden talteenottoa. Tavoitteena on löytää kasveista uusia raaka-aineita mm. kosmetiikka-, elintarvike- ja lääketeollisuuden tarpeisiin.

Turvemaiden uudet viljelykasvit sekä biosivuvirrat: Tuotantoketjut, arvoaineet ja kiertotalous (TURBITS) -hankkeessa Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu kehittävät yhdessä kokonaiskestävästi ja vastuullisesti biosivuvirtojen kiertotaloutta ja orgaanisten arvoaineiden talteenottoa biopohjaisista sivuvirroista. Tavoitteena on myös löytää uusia Keski-Suomessa viljeltäviä ja tuottoisia laajan arvoketjun kasveja sekä kehittää niiden viljelyyn liittyviä menetelmiä.
- Yhdessä kasvissa tai sen sivuvirrassa voi olla yli 900 erilaista yhdistettä, joista osa on niin kutsuttuja arvoaineita, esimerkiksi antimikrobisia yhdisteitä, aromi- ja lisäaineita, vitamiineja sekä flavonoideja. TURBITS –hankkeessa haluamme saada nämä arvoaineet talteen, mutta myös löytää uusia Keski-Suomessa viljeltäviä ja tuottoisia laajan arvoketjun kasveja. Samalla tarkoitus on kehittää niiden viljelyyn liittyviä menetelmiä, kertoo hankkeen johtaja, yliopistonlehtori, Elina Kalenius Jyväskylän yliopistolta.
Arvoaineet pellolta elinkeinoelämän tarpeisiin
Hankkeessa keskitytään erityisesti entisillä turvetuotantoalueilla viljeltäviin kasveihin, joiden arvoketjuja tarkastellaan laaja-alaisesti sekä arvoaineiden talteenoton, kuitumateriaalien saatavuuden sekä kuivike- ja kasvualustatuotannon näkökulmasta.
- Tavoite on kehittää koko tuotantoketjua, lähtien liikkeelle kasvien viljelyyn, sadon korjaamiseen sekä logistiikkaan liittyvistä työmenetelmistä ja päätyen viljelykasvien kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen monen eri toimialan tarpeisiin, selventää Kalenius
Jyväskylän ammattikorkeakoulun biotalousinstituutti keskittyy erityisesti entisillä turvetuotantoalueilla kosteikkoviljeltävien kasvien ja erilaisten biosivuvirtojen, korjuuseen, logistiikkaan, käsittelyyn ja varastointiin liittyviin tekniikoihin.
- Tavoitteena on toteuttaa käytännön pilotointeja yhteistyössä yritysten kanssa. Pilotointeja tehdään esimerkiksi rahkasammaleen ja osmankäämin korjuuseen, logistiikkaan ja kuivaukseen liittyen, kertoo projektipäällikkö Jaakko Tukia Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Jyväskylän yliopiston uusi laite tukee kiertotalouden tutkimusta
Jyväskylän yliopistolla keskitytään biosivuvirtojen ja kosteikkoviljeltävien kasvien koostumuksen analytiikkaan sekä arvoaineiden talteenottoon, joiden kehittämiseksi on tehty myös kiertotaloutta edistävä analytiikkaan liittyvä laiteinvestointi.
- Arvoaineiden talteen ottamiseksi meidän tulee ensin selvittää minkälaisia arvokkaita yhdisteitä kasvimateriaali sisältää. Kemian laitoksen uusi massaspektrometri luo erinomaiset puitteet tutkia monimutkaisia seoksia ja selvittää mitä arvoaineita alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden sivuvirrat sisältävät, kertoo Kalenius.
Korkealle jalostettujen yhdisteiden syntetisointi laboratoriossa on usein hyvin resurssi-intensiivistä, aikaa vievää, tuottaa sivutuotteena kemikaalijätettä ja on kallista.
- Lisäksi osaa kasvien tuottamista fytokemikaaleista ei ole mahdollista valmistaa edes laboratoriomittakaavassa teollisesta tuotannosta puhumattakaan. Hankkeen tavoitteena on kehittää menetelmiä näiden talteen ottamiseen siten, että prosessit ovat sekä tuotannon että ympäristön kannalta kestäviä, selventää Kalenius.

Keski-Suomi on kiertotaloutta toteuttava maakunta
Keski-Suomen on tärkeää olla mukana kehittämässä uusia kiertotalouden ratkaisuja ja panostamassa biopohjaisten materiaalien pitkiin arvoketjuihin keskittyvän bioteollisuuden kehittymiseen. Hankkeen tulokset tulevatkin hyödyttämään laaja-alaisesti keskisuomalaista liike-elämää ja luomaan uusia ansaintamahdollisuuksia Pk-yrityksille sekä erityisesti luomaan uutta työtä turvetuotannon parista työnsä menettäneille osaajille.
- Hankkeen myötä uusiin viljelykasveihin, biosivuvirtoihin ja orgaanisiin arvoaineisiin liittyvä osaaminen kasvaa ja yhteistyö tiivistyy osaajien kesken. Uutta yhteistyötä onkin jo lähtenyt liikkeelle, iloitsee Kalenius. Minuun ja JAMK:n projektipäällikköön Jaakko Tukiaan voi olla mielellään yhteydessä kaikki aihepiiristä kiinnostuneet yritykset ja muut toimijat, Kalenius jatkaa.
TURBITS -hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja rahoituksen on myöntänyt Keski-Suomen liitto. Lisäksi hanketta rahoittavat hankkeen toteuttajien lisäksi Neova Group ja Epira Oy. Aktiivisina kumppaneina hankkeessa ovat lisäksi mm. Saarijärven kaupunki, Karstulan seudun kehitysyhtiö, Jyväs-Hamppu, Fluffstuff ja Spinnova. Hankkeen kokonaisbudjetti on 1 029 992 euroa, josta Jyväskylän yliopiston osuus on 815 992 €. Hanke on alkanut 1.10.2023 ja kestää 30.4.2026 asti.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jyväskylän yliopisto: Yliopistonlehtori Elina Kalenius, elina.o.kalenius@jyu.fi, +358408054474
Jyväskylän ammattikorkeakoulu: Projektipäällikkö Jaakko Tukia, jaakko.tukia@jamk.fi, 0400 813 229
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat




Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kyberyhteistyön puute altistaa yritykset uhkille – Jyväskylän yliopistossa kehitetty materiaalipaketti tuo apua haasteisiin15.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tiivis yhteistyö voi altistaa organisaatioita kyberuhkille. Pahimmillaan yhden organisaation tietoturvahaavoittuvuuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä muita yrityksiä kohtaan. Jyväskylän yliopistossa informaatioteknologian tiedekunnassa tuotettu materiaalipaketti auttaa yrityksiä kyberturvallisuusyhteistyön aloittamisessa ja tiivistämisessä toisten organisaatioiden kanssa. Materiaalipaketista hyötyvät etenkin toimijat, joilla itsellään on rajalliset kyberturvallisuuteen liittyvät resurssit.
Väitös: Lääkäreille lähetetty informaatio voi vähentää mahdollisesti haitallista lääkkeiden määräämistä14.5.2025 11:11:58 EEST | Tiedote
KTM Iiro Ahomäki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta tutki taloustieteen väitöskirjassaan Kelan lääkemääräyspalautteiden vaikutuksia. Väitöstutkimuksen tulosten mukaan Kelan lääkäreille lähettämät henkilökohtaiset lääkemääräyspalautteet vähensivät mietojen opioidien määräämistä uusille potilaille ja iäkkäille vältettäväksi suositeltavien lääkkeiden määräämistä yli 75-vuotiaille. Vahvojen opioidien määräämisessä ei havaittu vastaavia vaikutuksia.
Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.
Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote
Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.
Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme