Leipomoiden häiritseminen lakoilla vahingoittaa kaikkia osapuolia
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on ilmoittanut leipomoita koskevista lakoista, jotka voivat johtaa työpaikkojen menetyksiin.

Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa (ETL) johtava Anne Somer pitää lakoilla uhkaamista vastuuttomana.
– Leipomoiden tuotannon häiritseminen vaarantaa työpaikat ja heikentää yritysten kykyä vastata kuluttajien tarpeisiin. Lakkoilun vaikutukset eivät rajoitu vain työnantajiin ja työntekijöihin – myös kuluttajat, kaupat ja koko elintarvikeketju kärsivät, Somer toteaa.
ETL:n ja SELin väliset tes-neuvottelut aloitettiin viime joulukuussa. SEL katkaisi neuvottelut 4. helmikuuta eikä ole sen jälkeen suostunut palaamaan neuvottelupöytään. Neuvotteluja oli käyty niiden katkeamiseen asti ratkaisuhakuisesti ja hyvässä yhteistyössä.
– Neuvottelut sopimusten tekstimuutoksista olivat pahasti kesken, eikä keskustelua mahdollisista palkankorotuksista ollut vielä edes ehditty aloittaa. On vaikeaa ymmärtää, miksi SEL ei ole suostunut neuvottelemaan mutta uhkaa nyt työtaisteluilla, Somer ihmettelee.
Somer korostaa, että työtaistelut eivät edistä neuvotteluja eivätkä auta ratkaisujen löytämisessä.
– Lakkoilun sijaan SELin tulisi lopettaa kuurupiilo ja alkaa viimein neuvotella tosissaan, jotta uudet sopimukset saataisiin aikaan.
Osapuolet tapaavat seuraavan kerran valtakunnansovittelijan luona.
SEL ilmoitti 24.2.2025 kolmeen leipomoalan yritykseen kohdistuvista työtaistelutoimenpiteistä lukuisilla eri paikkakunnilla. Lakot alkavat tiistaina 11.3.2025 kello 00.00 ja päättyvät sunnuntaina 16.3.2025 kello 23.59. Ilmoituksen mukaan lakot eivät koske hätä- ja suojelutyötä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?22.4.2025 10:38:11 EEST | Tiedote
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.
ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.
ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule14.4.2025 13:15:20 EEST | Tiedote
Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.
SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin5.4.2025 11:39:49 EEST | Tiedote
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme