Elintarviketeollisuusliitto ry

ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule

Jaa

Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran sovintoehdotuksen elintarviketeollisuuden työntekijöiden työriitaan. Se merkitsee, että 15.4.2025 alkavaksi ilmoitettu leipomoiden lakko, alalle ilmoitetut muut lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto peruuntuvat.  

Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa johtava Anne Somer on tyytyväinen, että sopuun päästiin vihdoin.

– Sovintoehdotuksen hyväksyminen rauhoittaa tilannetta ja luo alalle vakautta. Ehdotukseen sisältyvä yleisen linjan mukainen palkankorotustaso on monille elintarvikealan yrityksille kuitenkin korkea. Lisäksi työehtosopimusten sisältöjen merkittävämpi uudistaminen lykkäytyy jälleen kerran kauas tulevaisuuteen.

Osapuolten välisiin neuvotteluihin toi oman lisämausteensa se, että eduskunta kumosi leipomotyölain. Somerin mukaan sovintoehdotus sisältää tasapainoiset ja molempien osapuolten hyväksymät pelisäännöt sille, millä ehdoilla leipomoalalla vastaisuudessa työskennellään.

Myönteisenä Somer pitää myös sitä, että alalla kokeillaan uutta työssäoppimisen mallia ammatilliseen toisen asteen koulutukseen.

– Alan tulevaisuus riippuu osaavista tekijöistä. Uusi pilottimalli on tärkeä askel siinä, että saamme koulutettua ja houkuteltua elintarvikealalle uusia osaajia, jotka varmistavat, että Suomessa tehdään ensiluokkaisia elintarvikkeita tulevaisuudessakin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

KUTSU MEDIALLE: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?8.5.2025 14:24:58 EEST | Kutsu

Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye